család,  gyerek,  inspiráció,  játék,  öko

Játékok a természetből: 50+ ötlet

Hogyan hasznosíthatod a természetben talált kincseket, milyen játékokat kínál a természet?

Az a tapasztalatom, hogy a gyerekek eredendően szoros kapcsolatban állnak a természettel, figyelik a növényeket, etetik az állatokat, ugrálnak a pocsolyákban, imádnak kavicsot, faágakat gyűjteni, jól érzik magukat a szabadban.

Nekünk, szülőknek igazából az a dolgunk, hogy arra vigyázzunk, hogy ez a jó kapcsolat megmaradjon, és ahogy cseperednek, a növények és a játékok kapcsolata ne a Plants vs Zombies játékban merüljön ki.

Megtaníthatjuk nekik azokat a növény-játékokat, melyeket mi játszottunk valaha, és alkothatunk teljesen újakat.

Photo by Paul Talbot on Unsplash

Persze, tudom, sokszor nem könnyű megállni, hogy az ember ne mondjon nemet a gyerekének, aki éppen a legnagyobb pocsolyába készül nagy lendülettel beleugrani, vagy éppen egy bogarat akar megvizsgálni.

Az én kisfiamnak szinte mindig koszos a körme, és lyukas a térdén a nadrág,  mert folyton felfedez valamit és bevallom, nem tölt el ez mindig örömmel, de igyekszem. Például úgy, hogy én mutatom meg a természet kincseit neki.

Photo by Daiga Ellaby on Unsplash


Bár nem szoktam kihívásokhoz kapcsolódni, de ezt a bejegyzést a “műanyagmentes július” ihlette: szerettem volna összegyűjteni, rendszerezni azokat a természetes játékokat, melyeket az évek alatt kipróbáltunk, kitaláltunk, hogy esetleges inspirációként, ötletként szolgáljanak másoknak is.

Végül egy kis válogatás született belőlük, nemcsak nyári elfoglaltságokkal. A leírások egy részét a játéknevek linkjeire kattintva találjátok.


Növény-játékok

Mikor ovis voltam, nagyon örültünk a tavasznak, mert ilyenkor naphosszat kint voltunk  az ovi tágas udvarán: papsajtot eszegettünk, a pitypang virágából gyűrűt készítettünk magunknak, a pásztortáska száraival csörögtünk, pipacsból babát varázsoltunk,  fújtuk az akácfalevelet, és a pitypang ejtőernyőit a szélben.

És virágkoszorút fontunk.

A hagyományos játékok közé tartozik a pásztortáska-csörgő: ez úgy készül, hogy a növény szív alakú terméseit (ezek a “táskák”) lefelé húzzuk a száron, de csak annyira, hogy ne szakadjanak le. Ezután, ha megrázzuk, csörgő hangot ad.

És ez a kis játék mennyi mindent fejleszt: a hallást, az ujjak finommozgását, a tapintást, a figyelmet, és segíti a növények megismerését is.
A pásztortáska egyébként gyógynövény, Kínában helyi ínyencségként fogyasztják.

A kisfiam imád kalapálni, a levélnyomatos kép készítése nagy kedvence volt, a lányom pedig órákig játszott a mályvatündérrel.

Zöldséghét

A nyári szünetben az egyik fő kérdés, hogy mit fogunk enni, és persze az is, hogy mit fogunk csinálni a gyerekekkel.

A kertben sorra értek a zöldségek, gyümölcsök, ez adta az ötletet, hogy tematikus hetet szervezzünk, minden napra egy-egy zöldséggel: ebből készül az ebéd, és hozzá kapcsolódóan mondókázunk, mesélünk, és alkotunk, miközben megismerjük az adott zöldséget, gyümölcsöt is.

A zöldséghetünk ötleteit itt olvashatjátok.

A gyurma sokféle lehetőséget kínál, mi a házi változatokat készítjük: lehet velük színeket tanulni, terméseket belenyomni, levélnyomatot készíteni, gyurmalapokkal feladatokat megoldani, számlálni, nyújtani, formázni.

A dióbabák fejét is gyurmából készítettük, ez akár babaház játéka is lehet.

Játékok kövekkel, kavicsokkal

Nekünk kisebb kavicsbányánk van itthon, mert a gyerekek zsebében minden kirándulás, séta után lapul egy-egy kavics, amit egyébként én is szeretek, mert nagyon sokoldalúan használhatjuk.

A kavicsfestés alap, készítettük már ajándéknak, a mesekavicsot sokszor használtuk alvásidő előtt, mostanában pedig ez a középkori társasjáték a menő a gyerekeimnél.

A körkörösen, vagy szimmetrikusan ismétlődő motívumokat nagyon szeretik a gyerekek, mandalát alkotni pedig azért is jó, mert meg lehet tapogatni sokféle termést, követ, anyagot, a pontos rakosgatás által fejlődik a koncentráció, szem-kéz koordináció, az ujjak finommozgása, a szépérzék.

A kincskeresés a legjobb móka, a kincseket pedig elrejthetjük a házi kőgyurmába, amitől még izgalmasabb lesz a játék.

A kőgyurmából alkothatunk kőszobrokat, dinoszaurusz fosszilíát, kőedényeket, vagy a  Stonehenge mását.

Ültessünk, csíráztassunk, kertészkedjünk

A bab csíráztatásával életre kelthetjük az Égig érő paszuly mesét, de ha egy üvegedényben csíráztatunk, megvizsgálhatjuk a növény gyökerét, szárát, leveleit is. A zsázsát azért szeretem, mert nagyon gyorsan kicsírázik, így a türelmetlenebb gyereknek is sikerélményt okoz, ráadásul vicces figurák haja lehet.

Mi hajtattunk édesburgonyát és tobozba is ültettünk magvakat.

A kisfiam 4 éve gesztenyéket ültetett. Megmondom őszintén, én nem sok esélyt láttam, hogy  kicsíráznak, de hagytam, hogy megpróbálja. Még nekünk is óriási csoda volt, ahogyan a gesztenyén megjelentek a kis levelek. Jó volt évről évre látni, ahogyan a kis fák cseperednek.

Ma 3 db, 1,5-2 méteres gesztenyefát nevelünk, pontosabban a kisfiam, mert ő gondozza őket és nagyon büszke rájuk, ahogy mi is rá.

Jókai Mór: Ültess fát!

Ültess fát!
Hogyha másért nem, lombot ád.
Árnyékában megpihenhetsz,
Gondot ő visel reád.
Jó tavasszal nyit virágot:
Messze érzed illatát,
Kis madárka száll reája:
Ingyen hallhatod dalát.
Ültess fát.

Sokféle ötlet

Az eső utáni csigafutam nagyon jó móka, persze közben vigyázunk a csigákra, hogy ne legyen bajuk.

A jegeskedés nemcsak télen jó, de kánikulában is: a jégtorta készítés közben megfigyelhetjük a fagyás-olvadás jelenségét, ügyeskedni is kell a készítéskor, mert az olvadó jég nagyon csúszós, ha pedig elolvad, hozzájuthatunk a befagyazstott kincsekhez. Jégkockatartóban is fagyaszthatunk, de ez a nagy melegben gyorsabban olvad.

A körmöcskézéssel már egy ovis elboldogul (5-6 év), egyszerűen jó látni, ahogy kígyózik az eszközből a zsinór, emellett hatásosan fejleszti, ügyesíti az ujjakat.

Olyan, mintha moziban lennénk, az egész lakásban varázslatos  fények vannak, a levegőben a vetítő sugározta forróság és máris jöhet az árnyjáték. Persze ehhez elég nyáron a napsütés is.

Növényi részek

Herbáriumot készíteni felnőttként is izgalmas feladat és a lepréselt növényelből magam is készítek dekorációt a lakásba. Jó móka a színvadászat, amikor egy színt, illetve később az adott színárnyalatot keressük a természetben.

Levelekből, virágszirmokból készíthetünk saját színkártyát.

Ha egy vastagabb ágat felszeletelünk, elkészíthetjük a Hanoi tornyai nevű logikai játékot: magába a készítésbe a gyerek is bevonható, ha már elég nagy, hogy kipróbálja a fűrészelést, vagy a fúrást, persze segítséggel.

A földön heverő botocskákkal pedig játszani is lehet. Az első lépésben tisztázni kell, hogy csak azokat a faágakat használhatja a gyerkőc, melyek már eleve a földön találhatók, sosem szabad a bokrokat, fák ágait letördelni, még egy jó játék kedvéért sem.

 1. A botokból készíthetünk mindenféle képet: házikót kerítéssel, kirakhatunk belőle virágokat, de készülhet akár térbeli építmény is.
 2. Ha olyan helyen vagyunk, ahol van egy kis homokos terület, akkor ez kiváló lehetőség arra, hogy rajzolgassunk. Ezt a nagyobb gyerekek is szeretik, velük akár szelfi-hátteret is készíthetünk, vagy üzenetet írhatunk a homokba.
 3. A különböző méretű ágacskákat nagyság szerint sorba rendezhetjük.
 4. Ha van egy hosszabb ág a környezetünkben és többen vagyunk, játszhatunk bot-elkapósat: a gyerekek és felnőttek körbe állnak, egy gyerek fogja maga előtt a botot, melynek a másik vége a földön van, majd kimond egy nevet, és elengedi a botot. Aki a nevét hallotta, annak el kell kapnia a botot, mielőtt az teljesen eldől.
 5. A botokkal a kisebbek szívesen báboznak, mesélnek, kitalálhatjuk a bot-család történetét.
 6. Ha nem zavartok másokat a fadarabokkal tudtok dobolni, ritmust ütni, és mellé közösen énekelni.
 7. A botokat lehet számolgatni, elosztani, és lehet segítségükkel fejtörőket készíteni.

Játék gesztenyével

Szerintem nincs olyan, aki el tudna menni egy melegbarna gesztenye mellett mosolygás nélkül. Ráadásul megannyi játékot kínál:

 • Talpmasszás: Ezt a játékot a fájós lábú felnőttek is kedvelni fogják, én például imádom. Fogjunk néhány gesztenyét, majd görgessük a gesztenyéket a talpunkkal. A gyerekeket sokszor csiklandozza és nagyokat nevetnek.
 • Használd a talpad: Próbáljuk meg a talpunkkal megfogni a gesztenyét, majd egy tálba helyezni.
 • Kincskereső: Tedd a gesztenyét a lakás egy eldugott szegletébe, majd fotózd le. A feladat, hogy a fotó alapján a gyerkőc megtalálja a helyet. Érdemes 4-5 gesztenyét elrejteni a lakás különböző pontjain. A fotót nem kell feltétlenül kinyomtatni, elég pl. a telefonon megmutatni a gyereknek.
 • Célbadobós: Lehet célba dobni vödörbe, kosárba, valamilyen edénybe.
 • Tapsolós: Dobjuk fel a diót, majd tapsoljunk egyet, és kapjuk el.
 • Gesztenye röptetőAnnyira jó játék, hogy szinte abba se lehet hagyni, csak úgy száll a szélben a gesztenye!

Szép napot!

Fotók: saját és Unplash. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.