család,  gyerek,  inspiráció,  játék,  öko

Játékok a természetből: 50+ ötlet

Hogyan hasznosíthatod a természetben talált kincseket, milyen játékokat kínál a természet?

Az a tapasztalatom, hogy a gyerekek eredendően szoros kapcsolatban állnak a természettel, figyelik a növényeket, etetik az állatokat, ugrálnak a pocsolyákban, imádnak kavicsot, faágakat gyűjteni, jól érzik magukat a szabadban.

Nekünk, szülőknek igazából az a dolgunk, hogy arra vigyázzunk, hogy ez a jó kapcsolat megmaradjon, és ahogy cseperednek, a növények és a játékok kapcsolata ne a Plants vs Zombies játékban merüljön ki.

Megtaníthatjuk nekik azokat a növény-játékokat, melyeket mi játszottunk valaha, és alkothatunk teljesen újakat.

Photo by Paul Talbot on Unsplash

Persze, tudom, sokszor nem könnyű megállni, hogy az ember ne mondjon nemet a gyerekének, aki éppen a legnagyobb pocsolyába készül nagy lendülettel beleugrani, vagy éppen egy bogarat akar megvizsgálni.

Az én kisfiamnak szinte mindig koszos a körme, és lyukas a térdén a nadrág,  mert folyton felfedez valamit és bevallom, nem tölt el ez mindig örömmel, de igyekszem. Például úgy, hogy én mutatom meg a természet kincseit neki.

Photo by Daiga Ellaby on Unsplash


Bár nem szoktam kihívásokhoz kapcsolódni, de ezt a bejegyzést a „műanyagmentes július” ihlette: szerettem volna összegyűjteni, rendszerezni azokat a természetes játékokat, melyeket az évek alatt kipróbáltunk, kitaláltunk, hogy esetleges inspirációként, ötletként szolgáljanak másoknak is.

Végül egy kis válogatás született belőlük, nemcsak nyári elfoglaltságokkal. A leírások egy részét a játéknevek linkjeire kattintva találjátok.


Növény-játékok

Mikor ovis voltam, nagyon örültünk a tavasznak, mert ilyenkor naphosszat kint voltunk  az ovi tágas udvarán: papsajtot eszegettünk, a pitypang virágából gyűrűt készítettünk magunknak, a pásztortáska száraival csörögtünk, pipacsból babát varázsoltunk,  fújtuk az akácfalevelet, és a pitypang ejtőernyőit a szélben.

És virágkoszorút fontunk.

A hagyományos játékok közé tartozik a pásztortáska-csörgő: ez úgy készül, hogy a növény szív alakú terméseit (ezek a „táskák”) lefelé húzzuk a száron, de csak annyira, hogy ne szakadjanak le. Ezután, ha megrázzuk, csörgő hangot ad.

És ez a kis játék mennyi mindent fejleszt: a hallást, az ujjak finommozgását, a tapintást, a figyelmet, és segíti a növények megismerését is.
A pásztortáska egyébként gyógynövény, Kínában helyi ínyencségként fogyasztják.

A kisfiam imád kalapálni, a levélnyomatos kép készítése nagy kedvence volt, a lányom pedig órákig játszott a mályvatündérrel.

A pitypanggal egy érdekes kísérletet is végezhetünk, mely során megfigyelhetjük, hogyan fejlődik, változik a növény, mi történik a virágzás során. Ez gyerekekkel jó alkalom arra, hogy kicsit kapcsolódjunk a természettel, nyitottá váljunk a természet szépségeire, észrevegyük a változásokat. Az örök-pitypangvirág kísérletet itt találod.

Zöldséghét

A nyári szünetben az egyik fő kérdés, hogy mit fogunk enni, és persze az is, hogy mit fogunk csinálni a gyerekekkel.

A kertben sorra értek a zöldségek, gyümölcsök, ez adta az ötletet, hogy tematikus hetet szervezzünk, minden napra egy-egy zöldséggel: ebből készül az ebéd, és hozzá kapcsolódóan mondókázunk, mesélünk, és alkotunk, miközben megismerjük az adott zöldséget, gyümölcsöt is.

A zöldséghetünk ötleteit itt olvashatjátok.

A gyurma sokféle lehetőséget kínál, mi a házi változatokat készítjük: lehet velük színeket tanulni, terméseket belenyomni, levélnyomatot készíteni, gyurmalapokkal feladatokat megoldani, számlálni, nyújtani, formázni.

A dióbabák fejét is gyurmából készítettük, ez akár babaház játéka is lehet.

Játékok kövekkel, kavicsokkal

Nekünk kisebb kavicsbányánk van itthon, mert a gyerekek zsebében minden kirándulás, séta után lapul egy-egy kavics, amit egyébként én is szeretek, mert nagyon sokoldalúan használhatjuk.

A kavicsfestés alap, készítettük már ajándéknak, a mesekavicsot sokszor használtuk alvásidő előtt, mostanában pedig ez a középkori társasjáték a menő a gyerekeimnél.

A körkörösen, vagy szimmetrikusan ismétlődő motívumokat nagyon szeretik a gyerekek, mandalát alkotni pedig azért is jó, mert meg lehet tapogatni sokféle termést, követ, anyagot, a pontos rakosgatás által fejlődik a koncentráció, szem-kéz koordináció, az ujjak finommozgása, a szépérzék.

A kincskeresés a legjobb móka, a kincseket pedig elrejthetjük a házi kőgyurmába, amitől még izgalmasabb lesz a játék.

A kőgyurmából alkothatunk kőszobrokat, dinoszaurusz fosszilíát, kőedényeket, vagy a  Stonehenge mását.

Ültessünk, csíráztassunk, kertészkedjünk

A bab csíráztatásával életre kelthetjük az Égig érő paszuly mesét, de ha egy üvegedényben csíráztatunk, megvizsgálhatjuk a növény gyökerét, szárát, leveleit is. A zsázsát azért szeretem, mert nagyon gyorsan kicsírázik, így a türelmetlenebb gyereknek is sikerélményt okoz, ráadásul vicces figurák haja lehet.

Mi hajtattunk édesburgonyát és tobozba is ültettünk magvakat.

A kisfiam 4 éve gesztenyéket ültetett. Megmondom őszintén, én nem sok esélyt láttam, hogy  kicsíráznak, de hagytam, hogy megpróbálja. Még nekünk is óriási csoda volt, ahogyan a gesztenyén megjelentek a kis levelek. Jó volt évről évre látni, ahogyan a kis fák cseperednek.

Ma 3 db, 1,5-2 méteres gesztenyefát nevelünk, pontosabban a kisfiam, mert ő gondozza őket és nagyon büszke rájuk, ahogy mi is rá.

Jókai Mór: Ültess fát!

Ültess fát!
Hogyha másért nem, lombot ád.
Árnyékában megpihenhetsz,
Gondot ő visel reád.
Jó tavasszal nyit virágot:
Messze érzed illatát,
Kis madárka száll reája:
Ingyen hallhatod dalát.
Ültess fát.

Sokféle ötlet

Az eső utáni csigafutam nagyon jó móka, persze közben vigyázunk a csigákra, hogy ne legyen bajuk.

A jegeskedés nemcsak télen jó, de kánikulában is: a jégtorta készítés közben megfigyelhetjük a fagyás-olvadás jelenségét, ügyeskedni is kell a készítéskor, mert az olvadó jég nagyon csúszós, ha pedig elolvad, hozzájuthatunk a befagyazstott kincsekhez. Jégkockatartóban is fagyaszthatunk, de ez a nagy melegben gyorsabban olvad.

A körmöcskézéssel már egy ovis elboldogul (5-6 év), egyszerűen jó látni, ahogy kígyózik az eszközből a zsinór, emellett hatásosan fejleszti, ügyesíti az ujjakat.

Olyan, mintha moziban lennénk, az egész lakásban varázslatos  fények vannak, a levegőben a vetítő sugározta forróság és máris jöhet az árnyjáték. Persze ehhez elég nyáron a napsütés is.

Növényi részek

Herbáriumot készíteni felnőttként is izgalmas feladat és a lepréselt növényelből magam is készítek dekorációt a lakásba. Jó móka a színvadászat, amikor egy színt, illetve később az adott színárnyalatot keressük a természetben.

Levelekből, virágszirmokból készíthetünk saját színkártyát.

Ha egy vastagabb ágat felszeletelünk, elkészíthetjük a Hanoi tornyai nevű logikai játékot: magába a készítésbe a gyerek is bevonható, ha már elég nagy, hogy kipróbálja a fűrészelést, vagy a fúrást, persze segítséggel.

A lehulló levelekből, megszáradt gallyakból, metszési hulladékból, virágokból növényképeket készíthetünk, de készülhet növényi kirakó is.

Játékok botokkal

A földön heverő botocskákkal pedig játszani is lehet. Az első lépésben tisztázni kell, hogy csak azokat a faágakat használhatja a gyerkőc, melyek már eleve a földön találhatók, sosem szabad a bokrokat, fák ágait letördelni, még egy jó játék kedvéért sem.

 1. A botokból készíthetünk mindenféle képet: házikót kerítéssel, kirakhatunk belőle virágokat, de készülhet akár térbeli építmény is.
 2. Ha olyan helyen vagyunk, ahol van egy kis homokos terület, akkor ez kiváló lehetőség arra, hogy rajzolgassunk. Ezt a nagyobb gyerekek is szeretik, velük akár szelfi-hátteret is készíthetünk, vagy üzenetet írhatunk a homokba.
 3. A különböző méretű ágacskákat nagyság szerint sorba rendezhetjük.
 4. Ha van egy hosszabb ág a környezetünkben és többen vagyunk, játszhatunk bot-elkapósat: a gyerekek és felnőttek körbe állnak, egy gyerek fogja maga előtt a botot, melynek a másik vége a földön van, majd kimond egy nevet, és elengedi a botot. Aki a nevét hallotta, annak el kell kapnia a botot, mielőtt az teljesen eldől.
 5. A botokkal a kisebbek szívesen báboznak, mesélnek, kitalálhatjuk a bot-család történetét.
 6. Ha nem zavartok másokat a fadarabokkal tudtok dobolni, ritmust ütni, és mellé közösen énekelni.
 7. A botokat lehet számolgatni, elosztani, és lehet segítségükkel fejtörőket készíteni.

Játékok magvakkal

A magvak sokféle játékra adnak lehetőséget:

MAGFELISMERŐ

Gyümölcsevés közben nézegessétek meg a magokat, beszéljetek a szerepükről. Ha már többféle mag összegyűlt, beszéljétek át, melyik mag melyik gyümölcshöz tartozik. Ha már ez jól megy, lehet párosítós játékot játszani: vágjatok ki reklámújságból gyümölcsöket, és a gyerkőc párosítsa össze a gyümölcs fotóját a magokkal. Nehezítésképpen kerülhet bele kakukktojás is.

HAMUPIPŐKE JÁTÉK

Keverjetek össze különböző magvakat, majd a gyerek feladata azokat szétválogatni. Időzítővel, vagy homokórával mérve az időt akár versenyt is rendezhettek.

Ha beszínezitek például a meggy magját, akkor akár színek szerint is mehet a válogatás.

KÉPKIRAKÓ

A natúr vagy színezett magokból mindenféle képet kirakhattok.

Tipp a színezéshez: A világosabb magvakat megszínezhetitek folyékony ételfestékkel. A szín árnyalata annál erősebb, minél tovább marad a mag a színezőlében. Megfestés után a magokat szárítsátok meg papírszalvétára téve. Száraz kézzel dolgozzatok vele, ha vizes a kezünk, a mag frissen kissé még fog.

Segítségképpen akár kartonpapírra rajzolhattok egyszerű formákat is, amit ki kell raknia a gyereknek.

Ezzel a módszerrel készíthettek mandalákat is.

Ha az elkészült képet szeretnétek megtartani, akkor arra 2 lehetőség is van:

 • Alkossátok meg a képet úgy, hogy só-liszt gyurmába nyomjátok a magvakat, majd hagyjátok megszáradni
 • Kartonpapírra erős – hobbiragasztó, faragasztó – ragasztóval rögzítitek az elkészült alkotást.
SZÁMOLGATÓ

Többféle számolós játékot is kitalálhatunk a gyerkőcnek:

 • Tegyetek egy tálba magokat és a gyerkőc egyszerűen számolja meg, hány mag van benne. Természetesen az életkornak megfelelő számú maggal dolgozzatok.
 • Vegyetek elő 2 tálat, majd a gyerkőc számoljon az elsőbe 5 dinnyemagot, a másodikba 10 szilvamagot.
 • A különböző magvakkal gyakorolhatjátok az összeadást, kivonást is.
SORKIRAKÓ

A különböző magokból készítsetek valamilyen sort (például egy meggymag, majd egy barackmag), ami a gyereknek kell folytatnia. Olyan verzió is lehet, hogy készítetek például egy öttagú sort: 2 meggymag, 2 barackmag, egy szilvamag, és a gyereknek ugyanilyet kell kiraknia.

PÖCKÖLŐS

Jelöljetek ki valamit kapunak, és a gyereknek ide kell majd bepöckölnie a magokat. Ehhez a kerek magok lesznek alkalmasak.

Ezek a játékok nemcsak mókásak, de fejlesztik is a gyereket, a magvak „csipegetése”, megfogása a finommotorikát, a kirakóknál, válogatóknál a kreativitást, türelmet, figyelem-koncentrációt javítja

Légy divattervező és inspirálódj a természetből

Öltöztessetek fel egy kedves modellt a természet, a környezet kínálta ruhadarabokba. Tökéletes játék lehet egy kirándulás, erdei séta, vagy arborétum látogatása során. Egyszerű elkészíteni, és nem foglal sok helyet az utazás során sem.

Játék gesztenyével

Szerintem nincs olyan, aki el tudna menni egy melegbarna gesztenye mellett mosolygás nélkül. Ráadásul megannyi játékot kínál:

 • Talpmasszás: Ezt a játékot a fájós lábú felnőttek is kedvelni fogják, én például imádom. Fogjunk néhány gesztenyét, majd görgessük a gesztenyéket a talpunkkal. A gyerekeket sokszor csiklandozza és nagyokat nevetnek.
 • Használd a talpad: Próbáljuk meg a talpunkkal megfogni a gesztenyét, majd egy tálba helyezni.
 • Kincskereső: Tedd a gesztenyét a lakás egy eldugott szegletébe, majd fotózd le. A feladat, hogy a fotó alapján a gyerkőc megtalálja a helyet. Érdemes 4-5 gesztenyét elrejteni a lakás különböző pontjain. A fotót nem kell feltétlenül kinyomtatni, elég pl. a telefonon megmutatni a gyereknek.
 • Célbadobós: Lehet célba dobni vödörbe, kosárba, valamilyen edénybe.
 • Tapsolós: Dobjuk fel a diót, majd tapsoljunk egyet, és kapjuk el.
 • Gesztenye röptetőAnnyira jó játék, hogy szinte abba se lehet hagyni, csak úgy száll a szélben a gesztenye!

Szép napot!

Fotók: saját és Unplash. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük