gyerek,  játék

Középkori társasjáték mai gyerekeknek

Nim: kétszemélyes stratégiai játék kavicsokból.

Az egész azzal kezdődött, hogy Pannának a suliban adott témakörökből természetismeretből és történelemből projektmunkát kellett készíteni. Így aztán nekiláttunk, hogy valami érdekességet készítsünk az órára.

A középkori témakörből végül ezt az egyszerűen elkészíthető, játszható játékot választottuk, amit a gyerekek gyorsan meg tudnak tanulni és nagyon élvezik.

A játék ősét az ókori Kínában lehet megtalálni, de első európai említése a 16. századból való.

01

A játék neve valószínűleg a német nimm=vegyél el szóból ered. Érdekesség, hogyha a NIM szót fejre állítjuk, a WIN= nyerni szót kapjuk.


A játékot két játékos játssza, 4 kupac kaviccsal. (Van ennél egyszerűbb is, de mi ezt a verziót mutatjuk be)   A két játékos felváltva vehet el kavicsokat, egy kupacból annyit, amennyit akar, akár a teljes mennyiséget. De egyszerre csak 1 kupacból választhat. Az veszít, aki az utolsó kavicsokat elveszi, legalábbis az eredeti verzió szerint, de játszhatjuk fordítva is, vagyis az nyer, aki az utolsó kavicsot elveszi.


Elkészíteni nagyon egyszerű, kell hozzá 16 db kavics (gyufaszál, kupak). Mi egy kávés dobozt vontunk be papírral, ebbe kerültek a kavicsok, és a játék leírása. Ennyi. Ezután már csak játszani kell: a játék a gyerekek kedvence lett.

02

Nyaralásra is kiváló, esőben, vagy jó időben például a tóparton, csak keresni kell néhány kavicsot, botot, és már társasozhatunk is.

A játék egyébként a matematikusok kedvence volt, számos verzióját elkészítették, illetve ez volt az egyike az első játékoknak, amit számítógép is tudott játszani. 1952-ben építettek egy 25 kg-os gépet, amely Nim játékban folyton megverte az ellene kiálló embereket.

 Ezen a linken te is kipróbálhatod, le tudod-e győzni a számítógépet. 🙂

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

2 hozzászólás

  • Moto Flo

    Köszönöm ezt is. Már játszottuk nagy örömmel és a nyaraláson a többi gyereknek is megmutatjuk majd. Jó fél órára leköti majd őket, ha nem többre.

    • Rácz Anikó

      Szia Anna! De jó, hogy itt vagy! 🙂 Köszönjük, a tanárnőnek is tetszett, így megkaptuk az ötöst is. 🙂
      Ha már túl egyszerű, lehet növelni a sorokat/tagokat. Szép napot! Anikó

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük