otthon,  recept

Illóolajok használata a tavaszi karantén idejére

Illóolajos receptek takarításhoz, koncentrációhoz, szorongásra, pollenallergiára.

Nagy illóolaj rajongó vagyok, mindig van itthon néhány fajta, a kedvencem a levendula és a teafaolaj. Használom őket a takarításhoz, valamint a levegő felfrissítéséhez is. Persze az illóolajoknak nagyon sokféle felhasználása lehetséges, sokféle problémára adnak természetes megoldást, az éppen aktuálisan felmerülőkhöz kértem segítséget Gaal Enikő illóolaj-tanácsadótól.


Névjegy

Enikő két kisgyermek anyukája, Szlovákiában, egy erdőszéli kis faluban él a családjával. Az ELTE-n tanult művészet- és irodalomelméletet, később egy gimnáziumban magyart és művészettörténetet tanított. Egy véletlen folytán került kapcsolatba az illóolajokkal. 12 évig tartó gyulladásos betegségére az Oregano olaj jelentett megoldást. Ezután sok kutatás és tanulás következett. Most már két éve főállásban illóolaj-tanácsadóként dolgozik. Jelenleg egy 300 fős csapatot vezet, akikkel a fő céljuk nemcsak az esszenciák megismertetése, hanem a korrekt tájékoztatás és egy támogató közösség kiépítése is.Ha valaki még most ismerkedik az illóolajokkal, melyek azok, amiket egy kezdő készletnek ajánlasz, és miért?

A levendula-citrom-borsmenta triót javaslom kezdésnek, mert a legsokoldalúbban kihasználhatók, számos problémára, legyen az alvászavar, figyelemzavar, emésztési problémák, bőrproblémák vagy akár vesetisztítás, takarítás, fájdalomcsillapítás céljából is. Használhatóak lokálisan bőrre kenve, belsőleg fogyasztva és párologtatva is.Nézzünk néhány aktuális problémát, amire az illóolaj megoldás lehet.
Ha tavasz, akkor nagytakarítás. Mi a kedvenc illóolajos recepted, tipped, amit a takarítás során használhatunk?


A ragacsos szennyeződésekre verhetetlen a Lemon olaj (citromolaj), de ilyenkor nagytakarításnál, ablaktisztításhoz a Lemongrass (citromfű) olajat használom:

egy szórófejes flakonba egy dl vízbe teszek

kb. 10 csepp citromfű olajat,

pár csepp ecetet (opcionális)

és azzal mosom át az ablakokat. Nem kell sokáig pucolni, minden szennyeződést azonnal felold, nyáron még a makacs rászáradt légypiszkot is.

A vírus, a bezártság, az elszigeteltség miatt komorabban vagyunk, szorongunk. Mit tegyünk?

Használjunk citrusolajokat, amiket én üvegbe zárt napocskáknak szoktam nevezni. Hangulatemelő hatásúak, már akkor mosolyoghatnékunk lesz, ha csak beleszagolunk az üvegbe.

A másik tippem, amit a munkatársaimmal alkalmazunk, az a szünet-rituálé. 1-2 óránként, bármit is csinálunk, megengedünk magunknak 2-3 perc szünetet, amikor is a tenyerünkbe cseppentjük az egyik kedvenc illatunkat (nálam az elmúlt évben az Adaptiv, az alkalmazkodás olaja a nyerő), legalább 10x mélyen belélegezzük csukott szemmel és
pihentetjük az elménket.


Nálunk sokszor egyszerre 3-4 online óra, megbeszélés fut párhuzamosan, és sokszor zavarjuk egymást, nehéz koncentrálni. Mit tegyünk, hogy jobban menjen a koncentráció?

A borsmenta és citrom olajak párologtatása segíthet, ill.vannak kifejezetten koncentrációjavító keverékek is, felnőtteknek az InTune, gyerekeknek a tanulást is segítő Thinker. Ezekből egy pici a halántékra vagy a nyak hátsó részére, és órákig is megy a munka. Saját tapasztalat, én nagyon szétszórt szoktam lenni, viszont ha bekenem magam
InTune olajjal, tudok egy dologra koncentrálni hosszabb ideig is.


Tavasszal a virágokkal együtt megjelennek a pollenek is. A lányom is pollenallergiás, sokszor bedugul az orra, viszket a szeme. Illóolajokkal hogyan segíthetjük az allergiásokat?

Az Air légúti keverék párologtatása védőréteget képez a nyálkahártyán, csökkenti az irritációt. Egy másik megoldás a TriEase kapszula, mely csökkenti a viszketést, könnyezést is, levendulát, citromot és borsmentát tartalmaz. Ezt a kapszulát otthon is könnyen elkészíthetjük magunknak, üres kapszulába cseppentve az olajokból egy-egy cseppet, vagy
ezt a kombinációt párologtathatjuk is, kenhetjük a mellkas, vállak területére.


Neked milyen az illóolajos napi rutinod?


Minden területen használom őket. Olyannyira beépültek a mindennapjainkba, hogy gyógyszereket, tisztítószereket, ételízesítőket mind illóolajra cseréltük.

Reggel a Balance olajjal indítok a talpakra, ami stabilitást, harmónia-érzetet ad, aztán 1-1 csepp immunerősítő Copaiba és Tömjén olaj a nyelvem alá.

A konyhába érve rögtön kapcsolom is be a párologtatót valamilyen citrusolajjal, mert csökkentik a reggeli stresszt és a gyerekek is jó hangulatban indulnak így az iskolába. Napközben a hangulatomtól függően pár óránként váltogatom az esszenciákat a diffúzorban, de egész nap megy. Este már relaxáló hatású olajokat párologtatok, Levendulát, Cedarwoodot, Bergamotot, az arctisztító rutinomhoz is alkalmazom őket, és persze a gyerekek is megkapják az immunerősítő és relaxáló adagukat a talpukba masszírozva.

Mire kell odafigyelni az illóolajok használatánál?
  • A citrusféléknél kell figyelni a fényérzékenységre, illetve, ha valaki vérhígító gyógyszert szed, akkor óvatosan pl. a kúszó fajdbogyóval, mert az is vérhígító hatású.
  • Van néhány, amit terhesség alatt ajánlatos elkerülni, pl.a fahéj, a ciprusfenyő, rozmaring, kakukkfű.
  • A fahéj, szegfűszeg, gyömbér, oregánó és kakukkfű pedig „forró” olajoknak számítanak, bőrre kenve legalább 1:10-hez arányban kell őket hígítani valamilyen bázisolajjal. 
  • Ezt a pár alapszabályt betartva biztonságosak minden korosztály számára, csak piciknek és idős korban nagyobb arányban hígítjuk őket.
  • Ha bizonytalanok vagyunk, mindenképpen forduljunk szakemberhez.
Photo by Christin Hume on Unsplash

Enikő és csapata folyamatosan online bevezető előadásokat tartanak, okatató videókat készítenek, tanácsadást tartanak. Aki pedig még nem találkozott az esszenciális olajokkal, annak ingyen termékmintákat is tudunk biztosítani, mert ezer szónál is többet ér egy saját tapasztalat.

Oldalai:

Esszenciális élet Instagram oldal

Esszenciális élet Facebook oldal

Szép napot! A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡