csináld magad,  DIY,  gyerek,  pinata

Csináld magad: pinata

A pinata készítés ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, amikor a tévében a Viva Pinata című mesesorozat 5468. epizódját (ismétlésekkel együtt) néztük a gyerekekkel. Illetve ők nézték, én csak műkedvelőként figyeltem, nehogy lemaradjak arról, milyen mesék is mennek manapság: egyébként ha most egy kvízműsorban kellene hirtelen szerepelnem és számot adnom a világ eseményeiről (politika, bulvár, stb..), a rajzfilmek lennének az én témáim. Innen is üdv azoknak a szülőknek, akik az utóbbi években kizárólag rajzfilmeken szórakoznak 🙂
 
De térjünk vissza a pinatahoz! A pinata (pinyáta) egy mexikói eredetű, édességekkel, meglepetésekkel teli papírmasé figura, amit a gyerekek feje felé kell lógatni és egy bottal ütni, amíg ki nem szakad. A gyerekek imádják! Szilveszterre, szülinapi bulikba is szuper!
 
 
És elkészíteni sem túl bonyolult. Amire szükséged lesz:
 • csiriz
 • lufi
 • csíkokra felszeletelt újságpapír
 • madzag
 • krepp-papír
 • olló, ragasztó

Először is készíts csirizt: 2 csésze vízben keverj el csomómentesen egy csésze lisztet.

Vágd fel csíkokra az újságpapírt, majd fúj fel a lufit és állítsd egy tálba, alá célszerű tálcát tenni.
Ezután kezdődhet a móka: az újságpapír csíkokat mártsd a csirizbe, majd ebből kiemelve, óvatosan húzd le róla a kezeddel a felesleget.
 
 
A csíkot illeszd a lufira. Borítsd be a lufit a csíkokkal egy rétegben, csak a lufi tetején hagyj egy kb. 4-5 cm átmérőnyi szabad területet. ha megvan az első réteg, várj, amíg ez megszárad. Ismételd ezt 1-2-szer. Mi 3 réteget készítettünk, de így a pinata túl erősnek bizonyult, sokat kellett ütni. A rétegek száma 2 vagy 3 legyen, attól függően, milyen sokáig akarunk játszani és milyen erőben vannak a gyerek. 🙂
 
 
 
 
 
Amikor a papírmasé kész és száraz, szúrd ki a lufit és vedd ki, majd ollóval lyukaszd ki két oldalt a masé tetejét, ide fűzz be a madzagot.
 
 
Lehet díszíteni! Vágj csíkokat a krepp-papírból és ragaszd körbe a pinatát. Aztán mehet bele a cukorka, apróbb csoki, krepp-papír darabok, konfetti. A tetejére gyűrj krepp-papír csíkokat, ezzel tömd be a lyukat.
 
 
 
 
A játék úgy indul, hogy fel kell akasztani a pinatát, olyan helyre, ahol nincs törésveszély, ha lehet, a kertbe. Aztán a gyerekek felváltva bekötött szemmel ütögetik egy bottal. Egyszer aztán meglepetés zuhatag szóródik ki belőle.
 
 
 
 
 
 
 
 
Keress a Facebook-on is: minden nap új ötlet, inspiráció itt:

 


https://www.facebook.com/pages/Anapfenyillatablogspothu/250663971725153?ref=hl

Szép napot!

 

No Comments

 • András Ariel Tóth

  Szia! Az lenne a kérdésem hog a csirízt hidegen készíted? Több Blogban a csírizt melegítik, itt van jelentősége ennek?

  • anapfenyillata

   Szia! Készítettem már melegen is, itt a hideg keverék is tökéletesen működött. Remélem, tudtam segíteni. Szép napot! Anikó

 • András Ariel Tóth

  Köszönöm! Ma megcsinálom a leírtak szerint , ha nem jó akkor meg a másik csirizzel. Köszi a leírást!

 • András Ariel Tóth

  Köszönöm! Ma megcsinálom a leírtak szerint, ha nem jó akkor meg holnap a meleg csirizzel.
  Köszi a leírást! 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük