DIY,  otthon

Gardróbfelújítás 2: laminált bútor festése

Hogyan fess laminált bútort?

Szponzorált tartalom

Amikor rászántuk magunkat a gardrób rendbetételére, azonnal felmerült, hogy az itt használt szekrényt egy kicsit felfrissítjük.

Laminált bútor sztori

Maga a szekrény az egykori cégemtől származik, irodabútor volt, mielőtt nagyon kedvező áron kiárusították.

Bár már akkor huszonéves korú volt, nagyon jól állta a sarat, akarom mondani, a festékgyári irodai terhelést: jól megszerkesztett, stabil, és jó méretű bútornak találtuk, ami még a mai lakásokban is megállja a helyét.

Eleve a tárolószobába szántuk, így a 40 cm-es mélység, a polcos részek kárpótoltak a kicsit rózsaszín beütésű frontokért, és a kissé karcos faelemekért.

Előtte – utána

Most a célunk az volt, hogy ezek a frontok egy friss festést kapjanak, a farészeket rendbe tegyük, illetve további polcok kerüljenek a bútorba, a még hatékonyabb tárolás elérése érdekében.

Ehhez a festékeket, festőeszközöket, szerszámokat és a polcot a Praktikerben szereztük be.

 Laminált felület festése

Első körben leszedtük az ajtókat, kipakoltuk a holmikat, és egy alapos takarítás, portalanítás, zsírtalanítás következett.

A köztudatban valahogy az terjedt el, hogy a laminált felületeket nem lehet festeni, ami nem igaz, de persze nem mindegy, hogy mivel, hogyan festünk.

Laminált és laminált felület között is sok különbség van, sőt vannak fóliázott, és műgyantázott bútorok is. Az első lépés szerintem azt eldönteni, hogy megéri-e a felújítás, nem túl gyenge, sérült-e a felület.

Természetesen lehet a festés előtt javítani a felületet, de nem minden esetben éri meg.

A tapadás növelése

A cél az, hogy a festék jól tapadjon a felülethez. Ezeket a bútorokat valamilyen műanyag borítás, réteg fedi, emiatt nagyon fontos a jól előkészített felület.

Ha a felület nagyon fényes, érdemes megcsiszolni. Műgyantás felületnél eltávolítani a műgyanta réteget először durvább, majd finomabb csiszolással; laminált felület esetén, ha egyébként szép sima, hibátlan a felület, akkor inkább csak finoman felpolírozni a felületet. A mai laminált bútorok nem bírják a durva csiszolást, itt is inkább a finom polírozás a javasolt.

Ha a csiszolásra, polírozásra valamiért nem lenne mód, lehet közvetlenül is festeni a felületeket, de az így előkészített felület később általában tartósabb.

Az alapozó festés előtt mindenképpen zsírtalanítani, portalanítani szükséges.

Száradnak

Alapozó festés

Ez egy kulcsfontosságú lépés. A jó alapozó hidat képez a felület és a fedőfesték között. (Hú, hogy ezt a mondatot hányszor elmondtam képzéseken, még festékfejlesztő koromban… )

Olyat válasszunk, amit kifejezetten műanyag (laminált) felületekhez is ajánlanak.

Ezeknél a laminált felületeknél jól használható alapozók például: a Tikurilla Otex oldószeres alapozója, mely kiválóan tapad, a Trinát Univerzális Alapozója vízbázisú, és a HarzoT-16 hídképző alapozó. Ha krétafestékkel szeretnénk festeni, akkor az közvetlenül mehet a laminált felületre.

Fedőfestés

A fedőfesték attól függően, hogy milyen volt az alapozás, illetve, hogy milyen felületet szeretnénk, lehet vizes vagy oldószeres zománcfesték, vagy krétafesték. Ez utóbbi esetben a felületet lakkal vagy wax segítségével zárni kell.

Mindenféle festésre igaz, hogy sok bosszúságtól mentesülünk, ha megfelelő minőségű ecsetet, hengert használunk.

A másik örök igazság, hogy nem érdemes egyszerre túl vastag festékréteget felvinni (kivéve, ha a gyártó ezt javasolja): egyrészt könnyen megfolyhat, másrészt a felület sérülékenyebb lehet. Általában jobb a több, vékonyabb festékréteg.

Közben minden esetben tartsuk be a száradási időket, hagyjuk, hogy a film szépen elterüljön, és elpárologjon, aminek el kell párolognia.

Nálunk a festésnél a legnagyobb gondot az jelentette, hogy hová tudjuk elhelyezni a festendő bútort. A teraszon a szél és a hársfavirág szöszök miatt nem lehetett festeni, így maradt a nappali, ahová vízszintbe helyeztük a szekrényajtókat, így festettem.

Az alapozás után 3 vékony réteg került a felületre. Bár szeretem a színeket, most a fehéret választottam, mivel a gardrób helyiség ablaktalan, és nagyon szűk, így minél inkább tágítani, világosítani szerettem volna.

A szekrényajtók új fogantyút is kaptak.

Mennyire tartós?

Ez egy örök kérdés, de nincs egyértelmű válasz rá, hiszen a tartósság függ attól, hogy mivel, hogyan festettünk és hogy aztán hol, milyen körülmények között használjuk.

Maga a laminált felület önmagában is sérülékeny mechanikai és bizonyos kémiai hatásokra, ez igaz lesz a festett felületre is. A festés nem örök, de jól elkészítve akár évekig szép maradhat, ha pedig megsérül, javítható.

A gardróbban nem lesz kitéve semmi extra terhelésnek ez a bútor, így sokáig örülhetünk neki.

Új polcok

Mivel ilyen méretű laminált polcok nincsenek a piacon, fenyőből vágtunk méretre polcokat, amiket aztán lefestettünk.

Az elkészült szekrény frissebb, és praktikusabb lett, mint volt, nagyon örülünk, hogy belevágtunk a festésébe.

A következő posztban már a kész gardróbot mutatom, és tárolót és készítek.


Ezt a posztot a Praktiker Magyarország szponzorálta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.hu sajátja.


Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡