család,  kirándulás

Bazsarózsás édenkert Hajdú-Bihar megye legkisebb településén

Látogatás az illatos bazsarózsák földjén.

Gyerekkorom meghatározó virága volt a pünkösdi rózsa, amely gyönyörű bokraival ott virított a kertünkben, és májusban egy-egy csokorral ott illatozott az asztalon is a szobában. Egyszerűen imádtam, pedig akkor még nem is tudtam, hogy az járja róla, hogy aki a fürdővizébe este bazsarózsa szirmokat szór, az reggelre megszépül.


Nem hiába hívják az angolok bowl of beauty-nak, azaz a szépség tálkájának.


Ezt a rituálét azóta se próbáltam, de a bazsarózsák felnőttként sem hiányozhatnak a vázánkból ilyentájt.  Régebben apukám lepett meg a kertjükben szedett virágokkal leghamarabb, de az idei első csokrunk a Bazsarózsa Kertészetből való. Tavalyelőtti terv volt, hogy eljövünk majd ide, végül idén sikerült megvalósítani.

Valami különleges nyugalom fogott el, ahogyan – Berettyóújfalut elhagyva – haladtunk az úton Vekerd felé: az út mentén fácánokat, nyulakat láttunk, majd a távolban feltűnt a megye legkisebb településének templomtornya.

Alighogy elhagytuk a templomot, az út 2 oldalán pazar virágoskert tárult elénk.

A Bazsarózsa Kertészetet Petra és Dani, a kert fiatal tulajdonosai mutatták meg nekünk.

Gyűjteményes kert

A bal oldalon a látogatóknak fenntartott Gyűjteményes kertet találjuk. Ezt 2010-ben hozta létre Petra édesapja, párjával: bejárták Magyarországot régi Paeonia-tövek után kutatva. Az ország 225 településéből 1150 bazsarózsa egyedet gyűjtöttek, ezeket találjuk itt a több mint 4 hektáros bemutatókertben. Nem ritka közöttük a 80-100 éves növény sem.

A bazsarózsa eredete régi korokig nyúlik vissza, a görögök a ’Gyógyfüvek Királynőjének’, a kínaiak a ’Virágok Királyának’ nevezték. Az első lágy és fásszárú bazsarózsák a 18. században Kínából kerültek Európába. A „bazsarózsa-láz” és nemesítés a 19. században kezdődött.

A különböző bazsarózsa fajták az 1800-as évek közepétől, a tanyák kialakításakor kerültek francia közvetítéssel Magyarországra és váltak a falusi előkertek virágaivá.

Ottjártunkkor még csak a pünkösdi rózsák virágoztak, idén a hideg miatt késesi a virágzás, mesélték Petráék.

A gyűjtemény virágai a génbankba is bekerültek.

Pünkösdi rózsa vagy bazsarózsa?

Ennek kapcsán persze azonnal felmerült bennünk az a kérdés is, hogy a pünkösdi rózsa és a bazsarózsa ugyanaz a növény-e.

Mint megtudtuk, több mint 40 Paeonia faj van, ezek között szerepel a pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis), és a bazsarózsa  ( Paeonia lactiflora, itoh, hybrid) is. A két faj hétköznapi elnevezése között más nyelvek nem tesznek különbséget (pl. peony – angol, Pfingstrosen – német), ez a magyar nyelvben van csak így.

A két faj között felhasználás szempontjából van lényeges különbség: a pünkösdi rózsa kerti növény, virágai a vázában 1-2 napig bírják, míg a bazsarózsák a tövön és vágott virágként is sokkal tartósabbak, a vázában akár 10-12 napig is díszíthetik a lakásunkat.

A másik lényeges különbség, hogy a pünkösdi rózsa nyár közepére teljesen elszárad, míg a bazsarózsák a leveleikkel ősz végéig díszítik a kertet.

Petra tippje: A csokor akkor igazan tartós, ha bimbós állapotban kerül szedésre. Naponta friss, hideg víz kerül a vázába, a virág végéből picit lehet csípni is. Ne tegyük a vázat tűző napra. Így akar 7-10 napig is élvezhetjük otthon a bazsarózsa csokrunkat.

A gyönyörű kertben sétálva csodás fotókat készíthetünk a vekerdi templommal a háttérben. A Gyűjteményes kertet 4 egymás melletti, összeomlott ház helyén alakították ki, a romok eltakarítása során talált jeles téglák is kiállításra kerültek itt.  

A téglákon lévő NJ és VK betűk jelentésére is fény derült: a VK feltehetően Vekerdre utal, az NJ pedig a faluban 1914-től téglaégetéssel is foglalkozó Négyesi József nevét takarja.

A bazsarózsák termesztése

Miközben átsétálunk az úton a másik kertbe, Petra és Dani elmesélik, hogy egyikük sem kertészek, korábban mindketten közgazdászok voltak, aztán a bazsarózsa beszippantotta őket.

5 éve művelik ezt a földterületet, ahol a vágott virágokat és az eladó töveket termesztik, ez a 2 típusú termékük van jelenleg.

„A növények kizárólag szabadföldön nőnek, a területen öntözőrendszer sincs. A bihari térségben jellemzően kötött a talaj – melyen a szántóföldi növénytermesztés nem túl gazdaságos. A bazsarózsa nagyon szereti ezt a kötött talajt, igy nagyon jól érzi magát nálunk. „– meséli Petra.

A bazsarózsa az esküvők örök kedvence. A bazsarózsa a boldog élet, boldog házasság, egészség, jólét virága.

Kb. 13-15 ezer tő virág van a kertben jelenleg. A művelés legnehezebb része a virág szedése, bár Dani a kapálást is megemlíti, hiszen fontos, hogy a tövek gyommentesek legyenek. Mindent kézi erővel, hagyományosan végeznek.

Magyarországon jellemzően 5-6 hét a virágzási idő. Április közepe – május vége között, de ez erősen időjárásfüggő.

Laikusként azt látjuk a kertben, hogy vannak fehér, rózsaszín, vörös, sőt lila és sárga bazsarózsák is,  közöttük szimpla virágúak, dupla virágúak, és olyan telten habos-babosak is.

De természetesen a termesztők más szemmel nézik őket, az itt termesztett fajták olyannyira versenyképesek, hogy Hollandiába és Ausztriába is szállítanak innen virágokat. Gyűjtők jelentkeznek a világ minden tájáról, hogy töveket vegyenek Petráéktól.

Termesztenek olyan növényeket, melyek az Amerikai Bazsarózsa Szövetség (APS) aranyérmesei, és az Év Bazsarózsái is lettek. Ez az APS díj kb. olyan a bazsarózsáknál, mint a sportolóknál az olimpiai arany.

Petráék bazsarózsáiból készített már csokrot Mezőffy Tamás – Európa bajnok, világbajnoki bronzérmes virágkötő, és Kövér Krisztián – Magyar bajnok virágkötő is.

Ezekből a virágokból és tövekből bárki rendelhet.  Csokrokat Budapestre, Pest megyébe, illetve Debrecenbe és Egerbe tudnak hűtve szállítani, illetve a kertben is lehet csokrokat vásárolni. Töveket ősszel lehet rendelni, itt csak rendeléssel lehet vásárolni, mert a tövek a földben vannak, onnan kerülnek a vásárlóhoz.  

A töveket 2 évig nevelik, míg eladhatóvá válik.

Ha valaki látogatni szeretné a kertet, készítene néhány fotót, az hétvégenként ingyenesen megteheti azt, 8-17 óra között. Update 2022: hétvégén 9-16 között várják a látogatókat.

Tudtad? A piros bazsarózsának gyógyító hatásai vannak. A növény latin elnevezését Páion (a görög istenek orvosa) nevéből származtatják, aki a hagyomány szerint a piros bazsarózsa gyógyerejével gyógyított. 

Petra és Dani meséltek sok-sok tervükről, melyet szeretnének megvalósítani még a kertészetben. Amikor Danitól megkérdeztem, mire a legbüszkébb –  az 5 éves kisfiukon kívül – ezt válaszolta:

„ Nem büszkeségnek mondanám, inkább elégedettségnek. Ami akkor tölt el, amikor lenyírom a füvet, és szépen rendezett lesz a kert. Vagy, amikor megkapáljuk a töveket, és gyommentesek lesznek a sorok. Amikor a kisfiammal végigsétálunk a virágzó tövek között.”

Talán ez az igazi boldogság, 100 ezer szál illatos bazsarózsával körülvéve.


Gyakorlati információk:

Cím: Vekerd, Kossuth u. 19.

https://www.facebook.com/ilikepeony

https://www.rendeljviragot.hu/

Kertlátogatás: hétvége 8-17, ingyenes

Programajánlatok:

Május 24-én családi fotózás a Bazsarózsa Kertben

Rhédey Kastély, Zsáka

Csicsóka Tájház, Biharkeresztes

Herpályi Csonkatorony

Szép napot!

Fotók: Bazsarózsa Kertészet, saját. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.