DIY,  otthon

Gardróbfelújítás 3: Ötletek a rendezett gardróbhoz

Szponzorált tartalom

Praktikus rendszerezési és DIY ötletek, hogy a ruhásszekrény rendezettebb legyen.

Bár nem szívesen mutogatom, de a gardróbban nagyon nagy volt a rendetlenség, ami több mindennek is köszönhető: egyrészt túl sok (felesleges) holmit tároltunk itt, másrészt nem voltak személyre szabott tárolóink, és persze mindannyian kicsit rendetlenek is vagyunk.

Ez utóbbi miatt egy olyan rendszert szerettünk volna kialakítani, amit fenn tudunk tartani hosszú távon is.

Például a gumis lepedőket nem hajtogatom. Biztosan gyönyörűek lennének szépen egymásra rakosgatva, és csodás fotókat mutogathatnék róla nektek ebben a posztban, de nekem ez nem igazán megy. Kipróbáltam párszor videós segítséggel a hajtogatást, de túlságosan sok időmbe telt, és nem is lett tökéletes a végeredmény. Így maradtam a gurigába tekerés mellett, és ezek így mentek együtt a drótkosárba.

Mutatok néhány ötletet, amit használtunk a végső gardrób rendszerezés során és mutatom azt is, milyen lett végül a gardróbunk.

Dobozolj!

Az első körben csoportosítottuk a holmikat aszerint, ahogyan tárolni akarjuk ezeket:

  • polcon hajtogatva
  • valamilyen tárolóba téve
  • vállfán

Ennek megfelelően előszedtük a meglévő tárolókat, dobozokat, és ezekből válogattunk.

DIY tároló kartondobozból és farmerből

A kartondobozokból most volt itthon néhány köszönhetően az online rendeléseknek, illetve használtunk a Praktikeres szerszámok dobozaiból is.

Hogy valamelyest egységes megjelenést kapjanak, a nagyobb dobozokra farmer borítást készítettem. A korábban kiválogatott farmerek egy részét eltettem, hogy tárolókat varrjak majd belőlük.

A doboz belsejébe kiszelektált ingből készítettem bélést.

Első lépésben a doboz aljára szabtam egy takarólapot egy másik karton felhasználásával. Ezt bevontam az anyaggal, ugyanígy jártam el a doboz palástjával is: az anyagot a doboz aljához ragasztottam, a felső részen pedig visszahajtottam a doboz peremére, és itt rögzítettem.

A dobozokat kívülről nem használt, régi farmerszoknyával borítottam, egyszerűen felhúztam rá a szoknyát, szerencsére a méret is stimmelt. A szoknyák alját visszahajtottam a doboz aljára és ráragasztottam, ezt egy farmer anyaggal bevont kartonlappal fedtem le.

DIY nyakkendőtartó borosdobozból

Ez aztán egy nagyon egyszerű projekt volt, csak lelakkoztam a régi dobozt, és mehettek bele a nyakkendők.

Feliratozz!

A zárt tárolókat, dobozokat mindenképpen érdemes felcímkézni, hogy tudjuk, mi van bennük. Ehhez én most balsafa jelölőket használtam.

A Praktikerben van Hobbi balsafa léc, ami gyakorlatilag olyan, mint egy vastagabb kartonpapír csík, csak fából van. A balsafa nagyon puha, könnyű, szép erezetű fa, neve tutajt jelent. Könnyű vele dolgozni, mert sniccerrel vágható.

A jelölőhöz sniccerrel kivágtam a mintát, majd kilyukasztottam. Én most fekete dekortapaszt ragasztottam rá, erre került a felirat, de lehet például táblafestékkel is festeni. Végül egy madzaggal rögzítettem a farmerdobozomhoz.

Csoportosíts színek szerint!

A pólókat és a vállfás részeket színek szerint rendszereztem. Nagyon mutatós, és praktikus is, könnyebb mindent megtalálni. Eddig még tudjuk tartani ezt a rendet, de meglátjuk, hosszú távon is sikerül-e.

Legyenek egyformák a vállfák

Nem is gondoltam, hogy ezek az apró részletek mennyire sokat számítanak a rendérzet kialakításánál. A ruhaszelekciónak köszönhetően a vállfákat is szelektálhattuk, így a fa vállfáink maradtak meg. Ezekre pakolva a ruhákat sokkal egységesebb képet mutatnak, a ruhák sokfélesége ellenére is. Sokat dob az összképen ez az apróság is.

Tükröm, tükröm…

A gardróbba felszereltünk egy tükröt is. Ha fér a helyiségben, mindenképpen hasznos, mivel növeli a térérzetet, no meg azonnal csekkolhatjuk a kiválasztott ruhákat magunkon.

Nálunk külön haszna is van, mert amióta felkerült a tükör a helyiségbe, Grafit cicánk egyfolytában bámulja magát benne. Persze csak tisztes távolságból… egyelőre.


Szemfülesek felfedezhetik itt is Grafitot

Hajtogatás

Két területen újítottam be a hajtogatás terén a sok rendszerezési film hatására:

  • az egyik az ágynemű: ezeket mostantól úgy hajtogatom, hogy a párnahuzatba kerül a paplanhuzat és az ugyanolyan párnahuzat, így nem kell keresgélni az összetartozó huzatokat.

a másik a pólók hajtogatása: ezekhez kartonból készítettem egy hajtogató eszközt, hogy egyformák legyenek és könnyebb legyen a polcon elhelyezni őket. Ez eddig a gyerekeknek is bejön, így lesz segítségem is.

Illatok és molyok

Molyok ellen mindig kerül levendulás zsákocska a gardróbba, így van ez most is, ráadásul nagyon finom illata is van.

A vállfákra virginiai ceruzacédrusból készült illatosító került, ezt most próbálom, egyébként menekülnek a szaguktól a molylepkék, és ez is egy természetes szer ellenük. Olyan illat van, mint amikor kihegyezzük a ceruzát.

Bár ez a projekt is nem kevés felfordulással járt, mégis azt mondhatjuk, hogy nagyon megérte: egyszerűbb, kacatmentesebb, rendezettebb és ezáltal élhetőbb lett az otthonunk.

A felújítás korábbi részeit itt találjátok:

Gardróbfelújítás01: Hova kerüljenek a már nem használt ruhák, táskák és lakástextilek?

Gardróbfelújítás02: laminált bútor festése


Ezt a posztot a Praktiker Magyarország szponzorálta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.hu sajátja.


Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡