kert,  kert,  otthon

Így gyökereztess rozmaringot: egyszerű lépések a sikerhez

A rozmaring egy gyönyörű, illatos fűszernövény, amely nem csak ízesítésre használható, de a kertünk, teraszunk díszévé is válhat. Ha szeretnéd megtudni, hogyan szaporíthatod ezt a növényt egyszerűen és hatékonyan, akkor olvass tovább!

Miért válasszuk a vízben való gyökereztetést?

Általános iskolás voltam, amikor a könyvtáros nénitől egy zöldike hajtást kaptam, ez volt az első növény, amit vízben gyökereztettem. Akkora boldogság és izgalom volt, amikor a kis növénykén megjelentek az első gyökerek! A módszert azóta is alkalmazom, sok mindent gyökereztettem már vízben, legutóbb rozmaringot.

A bejegyzés végén mutatom, milyen más fűszernövénynél használható még a szaporítás ezen formája.

Tavaly bazsalikomot gyökereztettem.

Most pedig térjünk rá, hogy hogyan gyökereztessük a rozmaringot vízben.

Lépések a rozmaring vízben való gyökereztetéséhez:

  • A gyökereztetéshez válasszunk egy friss, egészséges hajtást a rozmaringról, még a nem fás részből. Ideálisan a tavasz a legkedvezőbb, de én június végén gyökereztettem a rozmaringot, sikerrel. A hajtásnak legalább 7-10 cm hosszúnak kell lennie, és ügyeljünk rá, hogy legyenek rajta egészséges levelek is.
  • Az alsó 2-3 levelet távolítsuk el a rozmaringhajtásról, majd helyezzük azt vízzel teli edénybe úgy, hogy a levelek ne érjenek a vízbe. A leveleknek azért nem szabad a vízbe érnie, mert ez elősegíti a rothadást.
  • A rozmaring szereti a napfényt, ezért helyezzük az üveget olyan helyre, ahol a hajtásnak lehetősége van fényt kapni. A megfelelő mennyiségű napfény segíti a gyökereztetési folyamatot, és elősegíti a növény egészséges növekedését.
  • Cseréljük a vizet rendszeresen, én 2-3 naponta cseréltem és pótolni is kell, ha elpárolog.
  • Az első gyökerek kb. másfél hét múlva jelentek meg, de a 2-3 hét is teljesen normális.
  • Amikor a rozmaringhajtás megfelelő mennyiségű gyökereket fejlesztett ki (általában 2-4 cm hosszúak), átültethetjük a földbe. Én a teraszra tudom őket kitenni, így cserépbe kerülnek. Kiültetés után még gondoskodjunk a megfelelő öntözésről, hogy segítsük a növény további növekedését.

Ezzel a módszerrel gyökereztethető bazsalikom, menta, majoranna, szurokfű is. PDF-ben is letölthető az infografika:

Más fűszernövények dugványozással szaporthatók, én a levendulát próbáltam:

IMÁDOD A LEVENDULÁT? ÍGY SZAPORÍTHATOD HAJTÁSRÓL


A bejegyzés  saját (C) fotókat tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz, az Instagramot itt találod.