család,  gyerek,  kísérlet,  kísérlet,  otthon,  természetes játék

5 perc DIY: örökké tartó pitypangvirág készítése

Ez is a növényjátékok közé tartozik, gyerekekkel érdekes kísérlet lehet, de felnőttek is szerethetik, mert dekorációnak sem rossz.

Régóta szerettem volna kipróbálni ezt a kísérletet, amivel a neten már sokféle formában találkoztam. Kíváncsi voltam, tényleg működik-e a „varázslat”, és tényleg részesei lehetünk annak, ahogyan az elnyílt pitypangból fehér, gömb alakú pitypang-bóbita lesz.

A cím talán kicsit megtévesztő, mert nem pitypangvirágról van szó, hanem a már elnyílt bóbitáról, és persze nem örök, mert semmi sem az, de tény, hogyha vigyázunk rá, akár évekig megmarad a repülőszőrös magokkal tűzdelt virágfej.

Igaz, kívánni csak akkor tudunk, ha elfújjuk a repülőszőrös magvakat, de így a kívánsángunkat tartogathatjuk télire is. 🙂

Aki eddig semmit sem értett az egészből, most ne adja fel, mert inkább mutatom, miről van szó:

Amire szükséged lesz:

  • olyan pitypangvirágra van szükség, ami már sárgán elvirágzott, összezáródott és a színe fehérré vált, de még nem nyílt ki,
  • vékony drót,
  • üvegcse
  • befőttesüveg, vagy búra, ami alá az üvegcsét és virágot tehetjük (opcionális)

Ahhoz, hogy a virágzásnak ezt a fázisát elcsípjük, meg kell figyelnünk, hogyan fejlődik, változik a növény, mi történik a virágzás során. Ez gyerekekkel jó alkalom arra, hogy kicsit kapcsolódjunk a természettel, nyitottá váljunk a természet szépségeire, észrevegyük a változásokat.

Ha megvan a leírásban szereplő pitypangunk, egyszerűen csak egy drótot kell a gyermekláncfű csöves szárában dugnunk a virágfejig.

Tovább ne toljuk a drótot, mert akkor nem tud szépen kinyílni a bóbita. A drótozott virágok mehetnek kis üvegcsébe, én kiürült illóolajos üvegeket használtam.

Néhány nap múlva megjelenik a bóbita-gömb, amit, ha huzatmentes helyen tartunk, vagy búrával lefedünk, sokáig a lakás dísze lesz.

Tipp: Készíthetünk ezen az elven girlandot is: a virágfejeken tű segítségével vékony cérnát áthúzva.

Figyelmeztetés: a gyermekláncfű nedve egyeseknél érzékenységet, allergiát válthat ki.

Ismeritek a gyermekláncfű legendáját?

“Isten küldött egy angyalt, hogy megkérdezze a növényeket, hogy nézzenek ki. Mindegyikük szép, piros vagy fehér, nagy virág akart lenni, úgy virítani, mint egy nyári álom vagy kék, mint a tiszta ég. Csak a pitypang nem tudta, milyen szeretne igazán lenni, így az angyal még egy napot adott neki a gondolkodásra.

Imádkozva próbált dönteni. Látta a Napot majd úgy döntött, olyan szeretne lenni, mint a Nap. Sárga és gyönyörű. Aztán meglátta a Holdat, és meggondolta magát. Olyan szeretett volna lenni, mint a Hold, fehér, kerek, áttetsző. Aztán felfigyelt a csillagokra, és nagyon megkedvelte őket is.

Amikor az angyal eljött, nem tudta, mit mondjon neki:

– Úgy lennék olyan, mint a Nap, mint a Hold és mint a csillagok. Nem tudok dönteni – sóhajtotta szomorúan.

Így a Teremtő teljesítette minden vágyát. Ezért a pitypang eleinte sárga, mint a nap, majd fehér és kerék mint a hold , és mikor ráfújsz, akkor úgy szóródik szét mint a csillagok. Gyógyító ereje is ezért ilyen erős, mert összeadódik benne a Nap a Hold és a csillagok ereje.”

(Yeshua Paolo Gioiello)


Ez is pitypang:

ARANYLÓ PITYPANG SZÖRP ÉS MÉZ HÁZILAG

CSINÁLD MAGAD PITYPANGOS DEKORÁCIÓS ÖTLETEK

DEKORÁLJ VIRÁGLENYOMATOKKAL!

VIRÁG – ÉS LEVÉLNYOMATOS KÉP KÉSZÍTÉSE


Szép napot!

A bejegyzés  saját (C) képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.