recept

Aranyló pitypang szörp és méz házilag

A gyermekláncfű szinte minden része felhasználható, levele kitűnő saláta, vitaminokban gazdag és gyógyító hatású gyomnövényünk virágából  pedig  isteni szörpöt készíthetünk.

3

Gyönyörű sárga és fehér virágtenger fogadott minket a kertben, ezerrel virít a százszorszép és a pitypang, így itt volt az ideje, hogy a  sárga virágokból szörpöt készítsünk, Maria Treben: Egészség Isten patikájából című könyvében található receptet alapul véve.

Ez a szép kis sárga virág, a gyerekek kedvence, készítettünk már belőle virágkoszorút, gyűrűt, és mikor még kis totyogósak voltak, szép kis csokrot szedtek nekem ajándékba belőle.

Most is szívesen segédkeztek a virágok begyűjtésében, így hamar elkészült a szörp, és a „méz”  is, melyek egyszerre készültek.

4

Hozzávalók:

2 marék pitypang

1 kg kristálycukor

1 db citrom leve

1 l víz

Csak forgalmas úttól távol lévő, illetve nem permetezett területről szedjük a virágokat. Ne mossuk meg a virágokat, hanem szedjük le a sárga szirmokat a zöld részről.

5

  • Tegyük fel főni 1 liter hideg vízben, amikor bugyogni kezd, vegyük le a tűzről, és lefedve egy éjszakáig hagyjuk állni a főzetet.
  • Másnap szűrjük le, nyomkodjuk ki a virágokat, majd adjuk hozzá a cukrot és a citromot.
  • Nagyon kis lángon melegítsük, úgy, hogy ne forrjon, ha forrni kezdene, kapcsoljuk ki a gázt, és hagyjuk kicsit hűlni.
  • Amikor már szörp állaga lett, kivettem belőle, és forrón üvegekbe töltöttem, az üvegeket száraz dunsztba tettem.

6

  • A maradék szirupból készült a pitypang méz: óvatosan tovább melegítettem az előbbi módon, hogy ne forrjon fel. Ez 1-2 óra is lehet összesen. Közben ellenőriztem, hogy mézszerű-e: egy tányérra csepegtettem, majd hagytam kihűlni.
  • Nem szabad túl sűrűre főzni, mert akkor kikristályosodik és kemény lesz, ha viszont túl hígra hagyjuk akkor viszont megromolhat.
  • Én ezt is záraz dunsztba tettem, de a kis mennyiség és a finom íze miatt hamar elfogy majd. 🙂

7

A „mézet” vajas kenyérre kenve, teában, kávéban fogyaszthatjuk. Sem a szörpnek, sem a méznek nincs olyan intenzív virágos íze, mint az orgonának, ibolyának, vagy a bodzának, de kellemesen érződik a virág jelenléte.

A befőttes üvegekről a makacs címkét könnyen eltávolíthatod ezzel az egyszerű recepttel.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük