
Aranyló pitypang szörp és méz házilag
A gyermekláncfű szinte minden része felhasználható, levele kitűnő saláta, vitaminokban gazdag és gyógyító hatású gyomnövényünk virágából pedig isteni szörpöt készíthetünk.
Gyönyörű sárga és fehér virágtenger fogadott minket a kertben, ezerrel virít a százszorszép és a pitypang, így itt volt az ideje, hogy a sárga virágokból szörpöt készítsünk, Maria Treben: Egészség Isten patikájából című könyvében található receptet alapul véve.
Ez a szép kis sárga virág, a gyerekek kedvence, készítettünk már belőle virágkoszorút, gyűrűt, és mikor még kis totyogósak voltak, szép kis csokrot szedtek nekem ajándékba belőle.
Most is szívesen segédkeztek a virágok begyűjtésében, így hamar elkészült a szörp, és a „méz” is, melyek egyszerre készültek.
Hozzávalók:
2 marék pitypang
1 kg kristálycukor
1 db citrom leve
1 l víz
Csak forgalmas úttól távol lévő, illetve nem permetezett területről szedjük a virágokat. Ne mossuk meg a virágokat, hanem szedjük le a sárga szirmokat a zöld részről.
- Tegyük fel főni 1 liter hideg vízben, amikor bugyogni kezd, vegyük le a tűzről, és lefedve egy éjszakáig hagyjuk állni a főzetet.
- Másnap szűrjük le, nyomkodjuk ki a virágokat, majd adjuk hozzá a cukrot és a citromot.
- Nagyon kis lángon melegítsük, úgy, hogy ne forrjon, ha forrni kezdene, kapcsoljuk ki a gázt, és hagyjuk kicsit hűlni.
- Amikor már szörp állaga lett, kivettem belőle, és forrón üvegekbe töltöttem, az üvegeket száraz dunsztba tettem.
- A maradék szirupból készült a pitypang méz: óvatosan tovább melegítettem az előbbi módon, hogy ne forrjon fel. Ez 1-2 óra is lehet összesen. Közben ellenőriztem, hogy mézszerű-e: egy tányérra csepegtettem, majd hagytam kihűlni.
- Nem szabad túl sűrűre főzni, mert akkor kikristályosodik és kemény lesz, ha viszont túl hígra hagyjuk akkor viszont megromolhat.
- Én ezt is záraz dunsztba tettem, de a kis mennyiség és a finom íze miatt hamar elfogy majd. 🙂
A „mézet” vajas kenyérre kenve, teában, kávéban fogyaszthatjuk. Sem a szörpnek, sem a méznek nincs olyan intenzív virágos íze, mint az orgonának, ibolyának, vagy a bodzának, de kellemesen érződik a virág jelenléte.
A befőttes üvegekről a makacs címkét könnyen eltávolíthatod ezzel az egyszerű recepttel.
Szép napot!