recept,  Ünnep

Illatos, zamatos orgonaszörp

Szerintem az orgonáról az embereknek az anyák napja és a ballagás jut eszébe, meg a kellemes orgonaillat, ami bejárja a lakást, ha egy csokor orgona kerül a vázába. Azt viszont, hogy ehető és finom szörp is készíthető belőle, talán kevesebben tudják. Én sem tudtam korábban, de az ibolya szörp készítése után irodalmazni kezdetem az ehető virágokról, így jutottam el az orgonáig.

P1180510

Mivel a kertünkben nyílt néhány gyönyörű, illatos orgona, kipróbáltam a szörpkészítést: nagyon finom lett, így mindenkinek ajánlom, különösen, annak, aki szereti a bodza szörpöt. 🙂

Hozzávalók (ez egy kis mennyiség, de persze lehet többet is készíteni):

300 ml leszemezett orgonavirág (ez kb. 3 szép nagy orgonavirág)

300 ml víz

300 ml (~260 g) cukor

0,5 teáskanál citromsav


Nagyon szerencsés vagyok, mert a mi kertünk orgonái nem keserűek, de mint megtudtam, nagyon sok fajta az. Így szörpkészítés előtt meg kell kóstolni a virágot: ha keserű, nem érdemes hozzálátni, nem lesz jó szörp belőle.


Az első lépés, hogy a virágokat le kell szemezni, a zöld rész nélkül. Bár ez elég macerás, nekem valahogy mégis boldogságot okozott, mert közben olyan gyönyörű finom színekkel, illatokkal telítődtem, ami folyamatos mosolyt csalt az arcomra. Na , és a kisfiaméra, aki lelkesen segített.

P1180556 SAM_1374

A vizet a cukorral felfőzzük, majd hozzáadjuk a virágot és 3-5 percig együtt forraljuk. Végül a citromsavat is beleoldjuk.

SAM_1453

Egy idő után a lé szép fuksziaszínű lesz (némi pirosas beütéssel):

SAM_1462

A szörpöt leszűrjük, és üvegekbe töltjük. Ha valaki nagyobb mennyiséget készít, mindenképpen száraz dunsztba kell tenni a tartósság miatt. Én ezt a keveset a hűtőbe tettem, úgy tűnik, nem sokáig kell majd ott tárolni.

SAM_1608 SAM_1604

Az ibolya- és orgonaszörp együtt:

SAM_1641

Nemcsak finom, de ajándéknak is kiváló. És még elkészíthető! 🙂 Készíts bodzaszörpöt is! 🙂

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.