ajándékötlet,  bodza,  címke,  letölthető,  recept,  szörp

Befőzde avagy készítsünk bodzaszörpöt

Nem vagyok tökéletes szakács, cukrász, de szeretek sütni-főzni-befőzni, ezért szeretem azokat a recepteket, amelyekkel én is szuperanyu lehetek.
Ilyen a bodza szörp receptje is, amit kedves Egyeki barátaimtól kaptam: innen is üdv nektek, Márti és Edit!
Letölthető címkékkel!

A bodza szörp készítés hagyománya nálunk egy szomorú eseménnyel indult: 10 éve májusban, – amikor csodálatosan, illatosan virágoztak a bodzák- született meg Bodza Virág, pici lánykánk, aki angyal volt, vendég a Földön 4 napig.  Amikor elment Tőlünk, szörpöt készítettem és egy üveggel eltettem karácsonyra. Azóta minden karácsonykor van egy üveg bodza szörp, mellyel Rá emlékezünk.

Az idő begyógyította már a sebet és a bodzaszedéssel, szörpkészítéssel a pici lányka is velünk van, vidáman.
A bodzaszörp receptje:
Hozzávalók:
70dkg bodzavirág
7 kg cukor
7 liter víz
15 dkg citromsav
2db citrom
2 kk. szalicil (vagy más tartósítószer)
A bodzaszedés egy jó kis kirándulás nálunk, elmegyünk a közeli bodza-lelőhelyekre és a gyerekekkel együtt szedjük az illatos virágot. Olyan jó, mikor hazaérve betölti a konyhát a finom virágillat.
A leszedett bodzát gyorsan fel kell dolgozni, akkor lesz finom a szörp. Van egy másik titok is: a kis virágokat a virágzatról le kell vágni, hogy minél kevesebb szár kerüljön a szörpbe. Ebben a gyerekek is szívesen segítenek.
Ezt követően fél kg cukrot megpirítunk lágyan, majd felengedjük vízzel (kb. 1,5-2l) és ezzel forrázzuk le a bodzavirágot. A virágot nem kell megmosni. Ebbe a forrázatba belekarikázunk két citromot és egy éjszakáig, vagy egy napig – ha éppen másnap dolgozunk,- állni hagyjuk.
Másnap a fennmaradó cukorból és vízből szirupot készítünk, kissé lehűtjük, hozzáadjuk a citromsavat és a szalicilt, és a bodzás forrázathoz öntjük. A szörpöt szűrjük és üvegekbe töltjük.
Szeretem, ha a szörp szép is, nemcsak finom, ezért év közben gyűjtöm a szép üvegeket, mely pöttyös címkét és piros kalapkát kap. Mivel a gyors és olcsó megoldások híve vagyok, a kalapka szalvétából készül. Nálunk a pöttyös dizájn vált be, mert ez olyan vidám! Ajándéknak is kiváló!
Tudom, ez a recept idén már nem aktuális, de mivel befőzési szezon van, ajándékul fogadjátok el a letölthető pöttyös címkéinket.
Kinyomtathatjátok Zweckform 3481 típusú öntapadós címkékre, vagy akár A4-es lapra (ez lehet akár színes is!), melyet kivágva a befőttre ragaszthatjátok!
További jó befőzést!

Szép napot!
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük