inspiráció,  nyár,  nyaralás otthon,  nyaralási,  olcsó,  tippek

Nyaraljunk otthon!

A nyaralásról a legtöbb embernek a pálmafák, tengerpart, napozás jut eszébe, sokan egész évben arra spórolnak, hogy elmehessenek a hőn áhított nyaralásra, elutazzanak egzotikus vidékekre, tengerpartra. Pedig a nyaralás nemcsak erről szólhat. Félreértés ne essék, az utazás, a tenger nagyon is jó dolog, de egyre többen vannak, akik nem engedhetik meg ezt maguknak.
Nem kell azonban lemondani a nyaralós érzésről, ez ugyanis szerintem egy érzés, amit az ember otthon is megélhet:
Talán az egyik legfontosabb alkotóeleme a nyaralásnak a szabadság érzése: dobjuk sutba a napirendet és tegyük azt, amihez kedvünk van: feküdjünk le későn – és azt gondolom, ez az az időszak, amikor a gyerekek is játszhatnak kifulladásig. Aludjunk sokáig, ha jól esik napközben is szundíthatunk. Most nem hajt a tatár, nyugi!
 •  Menjünk el fagyizni, ebédre együnk lángost, gyrost, pizzát, igyunk limonádét.

 • Ha van egy kis erkélyünk, vagy teraszunk, netán kertünk, akkor étkezzünk a szabadban. Nincs annál jobb, mint reggel egy finom habos kávé mellett madárcsicsergést hallgatva olvasgatni.
 •  Keressük meg városunk, falunk értékeit, sajnos nagyon gyakori, hogy az ember már bejárta a világot, de a helyi nevezetességeket nem ismeri. Ha van a családban olyan, aki szívesen búvárkodik a könyvtárban, már jó előre felkészülhet a helyi történelmi helyekből, templomok történetéből. Mindenhol van valami érdekesség, fedezzük fel otthonunkat, mintha turisták lennénk: és persze fotózzunk is sokat!
 • Nézzünk utána a helyi rendezvényeknek: már nagyon sok helyen szerveznek fesztiválokat, falunapot, ahol vannak szabadtéri koncertek, programok.
 •  Ha kisvárosban lakunk és közel van a nagyváros, utazzunk be villamosozni, trolizni, mozgólépcsőzni. Kisebb gyerekek imádják ezeket!
 •  Menjünk biciklizni. Gyerekekkel külön jó, ha egy kis kirándulást szervezünk: elő a kis hátizsákokkal, szendviccsel, jó házi szörppel, aztán irány a park, a közeli erdő, rét. Mi a gyerekekkel a Tisza gátra kirándultunk és akkora élmény volt nekik: vittünk növényhatározókat, bogárnézőt, tollasütőt.
 •  Ha lakótelepen lakunk, szervezzünk pingpong bajnokságot!
 •  Persze, ha nyár, akkor a víz sem hiányozhat: töltsünk meg lavórt, vödröt, hordót vízzel, a gyerekek nagyon fogják élvezni! Ha van egy felfújható medencénk az is tuti ilyenkor! De elég egy slag is, aminek a végére valamilyen szórófejet szerelünk, és már indulhat is a móka!
 • Ha lemegy a nap, szervezzünk csillagvadászatot. A sötét nagyon kedvez az elemlámpás akadályversenyeknek, kincskeresőknek: kertben, lépcsőházban, – ha a szomszédok sem bánják- nagy élmény a családnak!
 •  Szervezzünk tematikus napokat: például környezetvédő nap, sportnap, vagy minden nap más-más ország napját tarthatjuk.
 • Kártyázzunk, társasozzunk, fújjunk buborékot, gumizzunk (ugye, tudjátok, mi az?) és nevessünk sokat!
 •    Ja, és dinnye, dinnye, dinnye!

Néhány tipp, ha mégis szeretnénk utazni:
·        Nálunk ez nagyon bevált és csak ajánlani tudom mindenkinek: ha a barátaiddal, családoddal nem egy településen laktok, hívd el pár napra, egy hétre őket: testvért gyerekekkel, unokatestvért családjával, baráti családot. A lényeg, hogy olyanokat hívjatok, akikkel jól érzitek magatokat. Nem baj, ha kissé szűkösen vagytok,- egyébként is sok jó ember kis helyen is elfér- a közös beszélgetések, séták, főzések, kirándulások, társasjátékok kárpótolni fognak érte. A gyerekek egyébként is nagyon szeretik, ha például a megszokott ágyuk helyett egy nagy kupacban a földön aludhatnak.  Gyerekes családoknál- nálunk ovis, kisiskoláskorú van- külön jó, ha vannak kis pajtások! És hogy a változatosság meglegyen, a következő évben helyszínt cserélhettek.
·        Külföldön vannak olyan mozgalmak, amelyekben családok egy nyaralásnyi időre lakást cserélnek, ezek alapja mindenképpen a feltétlen bizalom. Nálunk ez a nyaralási forma kevésbé elterjedt, az ember nem szívesen enged ismeretleneket az otthonába. De mi a helyzet a családtagokkal? Ha nem egy városban él a rokonság, és a közös otthoni nyaralás sehogy sem kivitelezhető, üdítő lehet, ha egy rövid időre lakást cserélnek: így mindenki kimozdulhat és olcsón nyaralhat.
Szép nyarat!
Képek forrása:
Saját

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük