család,  gyerek,  kirándulás

Vadregényes cölöpsétány a láp felett

Mesebeli hangulat, egy órányi elbűvölt nézelődés, teknős és béka számlálás.

Ha igazi különlegességre vágytok, akkor érdemes egy kirándulást tenni a Tatai Fényes Tanösvényre. A vízben álló, gyönyörű láperdőben kanyarog a kb. 1 km-es pallóút, melyet kiszögellések, kilátók, függőhidak tesznek még izgalmasabbá.

A gyerekeknek izgalmas, titokzatos sétát ígértem, és valóban nem csalódtunk: ebben a tanösvényben van abban valami misztikum, ahogyan a vízből kiálló fák között sétálunk.


A séta közben rengeteg állatot is láttunk: vízben napozó teknősöket, békákat, lepkéket, madarakat. Állítólag hód is van, azt nem sikerült elcsípnünk, talán az előttünk kissé hangosan haladó kirándulócsapat zavarta meg őket. A láperdő fő fafaja az enyves éger, az egyik égerfán holló  fészkel.

Mi még a nyáron voltunk itt, de ősszel is káprázatos lehet, egész évben látogatható. A tanösvény 18 állomásból áll, egyik kedvencünk a 4 méter magas kilátó volt, ahol  fatörzs csonkok álltak ki a vízből, olyan hangulattal mint Erdélyben, a Gyilkos-tónál.

Ezek a fák a láp kiszáradásakor nőttek, majd mikor a víz ismét ellepte a területet, megfulladtak.

Tatán ugyanis hajdanán több tucat forrás ontotta magából a forrásvizet, nem hiába nevezik a „Vizek városának”. Tavak, patakok, források követik egymást, és egykor 19 működő vízimalma volt Tatának. A források közül az egyik legbővebb vízű a Fényes volt. Az 1950-es években a környéken folytatott mélyművelésű bányászat következtében azonban a források fokozatosan kiapadtak, a a 70-es évek elejére szép lassan elapadtak, a láperdők, láprétek csaknem  kiszáradtak.

2015-ben épült ki az  1350 méter hosszú cölöpsétány.

A szigorúan védett természetvédelmi terület 2006 óta a világ legértékesebb vizes élőhelyeit védő nemzetközi Ramsari Egyezmény helyszínei közé tartozik.

A másik rész, ahol sokat elidőztünk, az az erdei forrás állomás, ahol meg lehet figyelni, hogyan tör a felszínre a forrásvíz. Hol itt, hol ott bugyog fel a víz.

Amint az információs táblákról megtudtuk, a forrásokból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel.

Itt-ott jobban érezhető a jellegzetes mocsárillat, ilyenkor mindig egy-egy Shrek jelenet ugrott be nekünk.

Természetesen séta csúcspontja a függőhíd és a köteles ladik volt, jó kis kalanddal fűszerezve.

A  tanösvény egy csodálatos körséta, ahol el lehet tölteni 1-2 órát, és közben rácsodálkozni a természet különlegességére.


Séta közben rájöttünk, hogy mi nagy láprajongók vagyunk, hiszen már 2 lápos tanösvényen is jártunk korábban: a Tisza-tónál, ami extrán vadregényes és az Őrségben, ami egyszerűsége miatt különleges.  Mindegyik teljesen más, másért tetszett, másért szerettük.


 

Gyakorlati információk:

  • Cím: 2890 Tata, Fényes Fasor, 47°40’05.7″N 18°18’30.4″E
  • A tanösvény egész évben üzemel, viszont szélsőséges időjárás esetén nem nyitnak ki, a honlapjukon találjuk az aktuális információkat.
  • A tanösvény honlapja itt.
  • Parkolás: A tanösvény előtt nagy, ingyenes parkoló áll rendelkezésre.
  • Háziállatot nem vihetünk a tanösvényre, a segítő kutyákat kivéve.
  • Ha szakvezetést kérünk, akkor azt legalább 1 héttel előtte kell megrendelni.

Szép napot! Anikó

Fotók saját ©. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük