csipkebogyó,  recept

Csipkebogyó tea készítése házilag

A csipkebogyó valódi csodaszer.

C-vitamin tartalma 22-szerese a goji bogyóénak. Magas a rosttartalma, jó hatással van a csontokra, fogakra, látásra, idegrendszerre.

Hogy mindehhez hozzájussunk, ehetjük a már megpuhult bogyókat, de készíthetünk belőle teát, lekvárt, bort, likőrt is. Nemrég a Mátrában kirándulva csodás pirosan virító bokrokra leltünk.

A bokrokon most még akadnak kemény bogyók is, melyek a teának jók, ezekből gyűjtöttünk, de már puhább szemekkel is találkoztunk, ezekből jól belakmároztunk. Idén nagyon jóízűek a csipkebogyók, szépen érlelte őket a nap.

Hazaérve aztán teát készítettem.

A teakészítést egy fitoterapeuta ismerősömtől tanultam, így nemcsak finom, hanem értékes is lesz a ital.  Mutatom, én hogyan készítem. Egyébként szoktam csak csipkehúsból is készíteni, bár a csipke kimagozása embert próbáló feladat.

  • A csipkebogyó végeit levágtam. A friss szemeket lehet bevagdosni a két végén,  a szárított verziónál összezúzni  a szemeket, ha zúzunk, akkor alapos szűrést igényel a tea (pl. filteres). A szemeket langyos (max. 40 fokos) vízbe tettem, és 10 órán át áztattam.  2,5 dl vízbe kb. 10-12 bogyót tettem.
  • Másnapra csodás hideg tea lett belőle, tele C-vitaminnal.
  • A beáztatott, leszűrt csipkebogyókat vízzel felöntöttem, majd néhány percig főztem és még 15 percig áztattam, ekkor még sokféle hasznos anyag kioldódik, például a csipkemag olajtartalmából is kerül a főzetbe.

  • Mikor ez a főzet langyosra hűlt, alaposan leszűrtem, majd az első, leszűrt teához adtam. Ihatjuk egyébként külön is, az első szűrlet lágyabb ízű, a másodikban már vannak keserűbb anyagok is. Frissen fogyasszuk!

Én önmagában is szeretem, de mézzel is isteni.


Szép napot! Anikó

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük