
Csipkebogyó tea készítése házilag
A csipkebogyó valódi csodaszer.
C-vitamin tartalma 22-szerese a goji bogyóénak. Magas a rosttartalma, jó hatással van a csontokra, fogakra, látásra, idegrendszerre.
Hogy mindehhez hozzájussunk, ehetjük a már megpuhult bogyókat, de készíthetünk belőle teát, lekvárt, bort, likőrt is. Nemrég a Mátrában kirándulva csodás pirosan virító bokrokra leltünk.
A bokrokon most még akadnak kemény bogyók is, melyek a teának jók, ezekből gyűjtöttünk, de már puhább szemekkel is találkoztunk, ezekből jól belakmároztunk. Idén nagyon jóízűek a csipkebogyók, szépen érlelte őket a nap.
Hazaérve aztán teát készítettem.
A teakészítést egy fitoterapeuta ismerősömtől tanultam, így nemcsak finom, hanem értékes is lesz a ital. Mutatom, én hogyan készítem. Egyébként szoktam csak csipkehúsból is készíteni, bár a csipke kimagozása embert próbáló feladat.
- A csipkebogyó végeit levágtam. A friss szemeket lehet bevagdosni a két végén, a szárított verziónál összezúzni a szemeket, ha zúzunk, akkor alapos szűrést igényel a tea (pl. filteres). A szemeket langyos (max. 40 fokos) vízbe tettem, és 10 órán át áztattam. 2,5 dl vízbe kb. 10-12 bogyót tettem.
- Másnapra csodás hideg tea lett belőle, tele C-vitaminnal.
- A beáztatott, leszűrt csipkebogyókat vízzel felöntöttem, majd néhány percig főztem és még 15 percig áztattam, ekkor még sokféle hasznos anyag kioldódik, például a csipkemag olajtartalmából is kerül a főzetbe.
- Mikor ez a főzet langyosra hűlt, alaposan leszűrtem, majd az első, leszűrt teához adtam. Ihatjuk egyébként külön is, az első szűrlet lágyabb ízű, a másodikban már vannak keserűbb anyagok is. Frissen fogyasszuk!
Én önmagában is szeretem, de mézzel is isteni.
Szép napot! Anikó
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.