recept

Piros csodabogyók, nemcsak megfázásra

Őrző-védő növény az egészség szolgálatában.

A hétvége  szúrós növények társaságában telt, úgy is mondhatnánk, hogy  őrző-védő fajokkal volt dolgunk: ha ezeket a telekhatárra, kerítéshez ültetjük, nincs az a tolvaj, akinek kedve lesz beugrani hozzánk, de ezt a védelmet érthetjük arra is, hogy ezen növények termése védi az egészségünket.

01_IMG_2770

Szóval csipkebogyót és homoktövist szedtünk a lányommal, mert valahogy ez a tevékenység a női munkákhoz sorolódott nálunk, holott nem kevés véráldozattal, és küzdelemmel jár a tűzpiros bogyók és a narancssárga golyócskák megszerzése. Mert egyik bokor sem adja ám könnyen a termését.

02_IMG_2732

Szerintem a mai szőke hercegek inkább lemondanának Csipkerózsikáról, és más lányok után néznének, ha ezzel a bokorral kellene megküzdeniük.


A csipkerózsa,  gyepűrózsa, vagy kutyarózsa vörös termése, a csipkebogyó magas C-vitamin tartalma mellett vasat, magnéziumot,  és A-, B- és K-vitamint is tartalmaz.


Gyepűrózsának egyébként azért nevezik, mert elődeink a gyepűt=határt védték vele. A kutyarózsa  elnevezés pedig onnan ered, hogy a rómaiak a veszett kutya harapásának kezelésére használták, bár ezt a hatást a tudomány később nem igazolta.

A bogyókat szárításra, teának már most is lehet szedni, ezt Pető Gabi doktornőtől tudjuk, aki nem mellesleg fitoterapeuta is.

02_IMG_2793

A Pannával leszedett kosárnyi csipkebogyót otthon megmostuk, majd a végeit levágtuk. Ha valaki valamilyen relaxációs tevékenységre vágyik, akkor ezt nyugodt szívvel ajánlom.


Mindenki nyugodjon le, és dolgozzon fel egy kosárnyi csipkebogyót!


 05_IMG_2882

A leszedett bogyókat nem érdemes tartogatni, mert hamar tönkremennek, befüllednek, megpuhulnak akár már másnapra, harmadnapra is.

Ha végtelenítettük (:-) ) a  csipkét, két lehetőségünk van türelmünk, és mazochista hajlamunk szerint: megszáríthatjuk a bogyókat, de készíthetünk csipkehúst is.

04_IMG_2884JAV

Ha csipkehúst szeretnénk, a bogyókat ketté kell vágnunk, majd a kis szőrös magokat ki kell szedni. A hecsedli azonban belülről is szúrós, úgyhogy ezt a műveletet csak gumikesztyűben ajánlom elvégezni.

Legújabb tapasztalatom, hogy érdemes kötényt is felvenni a művelethez, mert ezek a le-lehulló szőrös magok nem átallanak a pólón is áthatolni, erős kényelmetlenséget okozva gyomor és hasi tájékon is.

06_IMG_2909

A szárításnál egy fontos szabály van: a hőmérséklet ne menjen 60 fok fölé, mert ekkor sérül a növény C-vitamin tartalma.

Korábban sütőben szárítottam, amit úgy csináltam, hogy bemelegítettem a sütőt 60 fok körüli hőmérsékletre, majd kikapcsoltam , és beletettem a szétterített bogyókat. Amikor lehűlt a sütő, ismét melegítettem, majd a kikapcsolt sütőbe került ismét a csipkebogyó, egészen addig, míg zörgősre nem száradt.

Most elektromos aszalóban szárítottam.

A megszáradt bogyókat, csipkehúst tiszta, száraz befőttesüvegbe szoktam tenni, de lenvászon zsák, vagy papírzacskó is jó, ha száraz, hűvös helyen tudjuk tárolni.

06_IMG_2932

Tea úgy készül belőle, hogy hideg, vagy langyos (50 foknál alacsonyabb hőmérsékletű) vízbe áztatjuk a csipkebogyót. Ha bogyósan szárítottuk, akkor kissé meg kell roppantani a termést.

Míg a tea elkészül, órákra van szükség, de cserébe erősíti az immunrendszerünket, jó máj- és epebajok, magas vérnyomás esetén, és állítólag az egyik legjobb zsírégető növény.

A legjobb, ha este kezdjük el áztatni a csipkebogyót, és reggel isszuk meg a teát.

Mivel Máté nagyon szereti, a suliba ilyen teát fog vinni, egy kis mézzel, citrommal ízesítve.

 Védelemre felkészülni! 🙂

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük