ajándékötlet,  csináld magad,  DIY

Préselt virágos könyvjelző

Kiránduláson gyűjtött virágok, könyvekbe zárva.

Valahogy az emberben úgy rögzült, hogy, ha kirándulás, akkor az azt jelenti, hogy jó messzire elutazunk, aztán ott addig megyünk, még a lábunk bírja.
Pedig sokszor nem kell messzire menni, sőt, még elutazni sem, a közelben levő rét, mező, esetleg tavacska is kiváló lehetőség egy könnyed kikapcsolódásra. Erre jöttünk mi is rá, amikor Laurával kiegészülve elindultunk a Polgár határában lévő tavas, füves területre, majd a Hejőkürtön lévő rétre.

10

Távcsővel, és növényhatározókkal felszerelve indultunk neki a rétnek, hiszen ez egy kis gyógynövény felismerő túra is volt, na meg igyekeztünk mindent meghatározni, ami az utunkba került: növényeket, bogarakat, madarakat.
Jobbára fényképeztünk, csak mérsékelten gyűjtögettünk, persze, csak a védett területen kívül.

A tavat fürkészve rögtön felfedeztük a hattyúkat, szárcsákat, és a fürdőző vadkacsákat. Máté persze rögtön bogarászni kezdett: rengeteg rovart talált, amik azonban túlságosan fürgék voltak ahhoz, hogy meghatározzuk őket.

IMG_20150521_075224

Az első utunkba eső gyógynövény a ragadós galaj volt, ezt onnan lehetett megismerni, hogy horgas tüskéivel finoman belekapaszkodik az ember bőrébe, ruhájába.

A pásztortáskát szerintem mindenki ismeri, gyerekkorunkban gyakran rázogattuk az oviban, csörgőként használva a növényt.
A pásztortáska virágos hajtását tudjuk a gyógyászatban felhasználni: vérzéscsillapító (orrvérzés, bélvérzés, menstruáció), gyulladáscsökkentő, görcsoldó, fájdalomcsillapító.

A következő felfedezett a lila virágú orvosi füstike volt, amit az epe gyógynövényeként ismerhetünk.

20

Közben elérkeztünk egy olyan szakaszhoz az úton, ahol a magasfeszültségű vezeték keresztezte azt. Alaposan meglepődtünk, hogy mennyire feltöltődtünk a vezetékek alatt, mindenkinek bizsergett a bőre, ha hozzáértünk.
Egyszer csak Máté felfedezte, hogy a rét csupa hab. Tanácstalanok voltunk, mi lehet az, így a megfejtés még váratott magára.
A tejoltó galajt korábban sajtkészítésnél is használták, de ez ugyancsak gyógyhatású.

5

Miután a határozókönyvbe préselt növényekkel és kavicsokkal teli zsebekkel hazaértünk, a növényeket rögtön prés alá helyeztük, (vagyis került rá néhány lexikon), és rögvest nekiestünk a további növényhatározásnak.

Kinyitottuk az összes határozókönyvet, nyitva volt vagy 6 Google ablak, de így sem sikerült meghatározni a képekről éppen kiszaladó rovarokat.

3

Viszont nem haboztunk megtudni, mi volt az a hab a réten. Hát ki nem találtam volna, hogy ez is egy rovar műve, a tajtékos kabóca tajtékzik erősen, igaz, nem mérgében, a kabócalárvákat védi a hab kikelésig. Népiesen a nyálhabot kakukknyálnak is nevezik.

A gyönyörűen lepréselt virágokból pedig szuper könyvjelző készült: lamináló fólia közé rendezve, laminálva, majd szalagokkal díszítve a kirándulás emlékeként.

5

1

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük