jeges finomságok,  recept

Fagyitölcsér házilag

Nincs is jobb ilyenkor, mint egy hűsítő fagyi. És mi kell egy jó fagyihoz? Hát egy illatos, ropogós tölcsér. 🙂 És ez  otthon, saját kezűleg is elkészíthető.

Az úgy volt, hogy gondoltam, csinálok egy kis meglepetést a gyerekeknek, és a házi fagyik mellett kapnak egy kis házi tölcsért is.
Mivel az édes tölcsért nagyon szeretik, erre esett a választás. Bár kifejezetten ostyasütőm nincs (mármint elektromos), de a sajtos ostyasütő ( a gázos fajta) jó megoldásnak tűnt. Így szóltam apának, hogy vigye a gyerekeket biciklizni, majd nagy titokban elkezdődött az ostya hadművelet. 🙂

3

Kever, süt, teker, örül

Van is egy ostyás könyvem a Dr. Oetker-től, ebből választottam ki a receptet. Nem tűnt túl bonyolultnak: kever, süt, teker, örül, csodás képekkel. 🙂

Hozzávalók:

125 g liszt

60 g puha vaj

60g cukor

1 tojás

A tésztához a hozzávalókat egy robotgéppel összedolgozzuk, először rövid ideig alacsony fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 2 perc alatt.

A sütőt megforrósítjuk, majd kb. 1 tk. tésztát teszünk a közepébe , aranybarnára sütjük.

Nagyon boldog voltam, mikor az első kis aranybarna tölcsér kisült, gyorsan tányérra borítottam, és tekertem. Azaz tekertem volna, de az ujjaim ráolvadtak az ostyára. 🙂
(Azt már kitapasztaltam, hogy a vannak olyanok, akik simán kiállják a tűzpróbát: megfogják a lábas forró fülét, és meg se kottyan nekik. No, én nem ebbe a csoportba tartozom. Ha Te sem, használj textilkesztyűt, vagy szalvétát a tekeréshez.)
De nem adtam fel, sziszegve, fújkálva tekertem az ostyát, ami  szépen eltört. Ezt még megpróbáltam vagy kétszer: az ostya mindannyiszor forró volt, és tekeréskor eltört. Persze, hogy mentsem a menthetőt, gyorsan megettem őket, így a nyelvem is leégett. 🙂
Mivel nagyon finomak voltak, így kisütöttem őket kerek ostyaként. Sebaj, szeretik az ostyarudat is a gyerekek, ez is biztos elfogy majd.

1

Tényleg örül

Na, de nem lehet, hogy ne tudjak fagyitölcsért is csinálni!
Így jött a következő recept:

Hozzávalók:
25 g rétesliszt
25 g finomliszt
25 g vaj
25 g porcukor
csipet só
késhegynyi sütőpor
1 tojásfehérje

Elkészítés:
Az ostyasütővasat a gázon felmelegítjük.
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd mehet hozzá a tojásfehérje, végül a lágy vaj.
A forró ostyasütőre teszünk kb. 1 teáskanál masszát, összecsukom, nagyon kicsit meg is nyomjuk, hogy ne legyen túl vastag. Összesen kb. egy percig kell sütni. Rögtön felnyitás után kell tekerni, még forrón, mert ha kihűl, bekeményedik.

Pirosló, zsibbadt ujjakkal álltam hozzá. Ennél már sikeres volt a tekerés, amihez, okulva a korábbi tapasztalatokból, két nagy szalvétát használtam az égés elleni védelemhez.

5
Bocs, de a fagyi nem volt hajlandó megvárni a fotózás végét az olvadással.

Öröm, boldogság, elkészült a házi tölcsér, a gyerekek is hazaértek, és nagyon boldogak voltak a finom édes tölcsér és a fagyi láttán.

„Máskor is ilyen tölcsért együnk!”, jelentette ki Máté, és jóízűen befalatozta az ostyákat. És ekkor én is rögtön elfelejtettem az égési sérüléseket, hiszen a gyerekmosoly minden fájdalomért kárpótol.

+1 Tipp: ha nem akarjuk, hogy a fagyi a tölcsér alján kifolyjon, tekerjük be az alját alufóliával, majd olvasztott csokit csepegtessünk a tölcsérbe. Kihűlés után mehet bele a fagyi.

+1 Tipp: Ja, azt majdnem elfelejtettem, mire tekertem fel az ostyát: alufóliából gyúrtam, formáztam egy fagyitölcsért. Állítólag fakanállal is lehet, de nekem még ez is majdnem feladta  a leckét.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük