inspiráció

Programajánló: családi szabadulós játék

Az igazi hungarikumként emlegetett szabadulós játék 2011-ben jelent meg először Budapesten. Az ötlet számítógépes játékok formájában már létezett, de az offline játékok innen terjedtek el és igen népszerűek, elsősorban a turisták körében.

Be kell vallanom, hogy eddig valahogy elkerülték a figyelmemet ezek a játékok, pedig gyerekkoromban imádtam a MacGyver filmeket, ahogyan a hős minden helyzetben feltalálta magát és a lehető legegyszerűbb eszközökből bombát, kulcsot készített.
Az utóbbi időben azonban több alkalmam is volt kipróbálni a szabadulós játékokat és meg kell, hogy mondjam, az élmény magával ragadó: bár kacatokból nem kell bombát eszkábálni, logikára, igazi csapatjátékra szükség van.

TRAP_adatlap logó
Legutóbb a TRAP lovagkori játékán voltunk öt kollégámmal, és az élményt talán az mutatja a legjobban, hogy gyakorlatilag elfelejtettem fotózni. A szobák kellékei, berendezése magával ragadó, nem nyomasztó. Hirtelen egy hős lovagkori szobába csöppenünk, ahonnan logikai feladványok segítségével kell kiszabadulnunk.

1
A feladatok, játékok megoldása közben észre sem vettük az eltelt időt, ötletesen voltak eldugva a kulcsok, fejtörők, a csapat minden tagja aktívan részt vett a szabadulásban. 46 perc alatt sikerült kitrappolnunk 🙂 , és nagyon élveztük a szabadulást.

3
A TRAP egyébként egy mozaikszó: Team Race Against Puzzles, vagyis csapatjáték a rejtvények megfejtéséért. Négyféle szobájuk van, különböző nehézségi szinttel és történettel, a legújabbak az ókori Egyiptomba és a lovagkorba visznek.

2

Ami nekem anyaként külön tetszett, hogy ezek a szobák egyáltalán nem rémisztőek, az ember egy óriási történelmi társasjátékban érzi magát, ami egy jó családi programnak is szuper. Egy 7-8 éves korú gyerek már élvezheti a fejtörőket, és a megoldásban is ki tudja venni a részét. (Egyébként egy 9 éves gyerek sokszor jobban megold egy logikai feladatot, mint egy felnőtt. Én is elfelejtettem kirakózni, és a kisfiam ebben is ügyesebb volt, mikor sorra kirakta a puzzle-kat :-))

Medieval Budapest

Mint Csorvási Krisztinától, a Családinfo oldal szerkesztőjétől megtudtam, az egyiptomi és lovagkori pályákat ajánlják diákoknak, osztályoknak is egy kis csapatversenyre, de szervezhetnek ide interaktív történelmi, osztályfőnöki órát is, akár további feladatokkal kiegészítve a meglévőeket.

Mindenkit arra biztatok, hogy próbálja ki ezt a játékot, nem fogja megbánni.

Játék!  Nyerj családi programot, a játékot itt találod! sorsolás: 2014. 11.29.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük