recept,  Ünnep

Porhanyósan ropogós dió, sósan

5 hete folyamatosan ezt kéri a férjem. Gasztroajándéknak is kiváló.

Idén viszonylag sok diónk termett, amiből rendszeresen készítek bajor diót, ajándékba is, ez óriási kedvencünk.  Amikor megosztottam azt a receptet, egyik kedves olvasóm kommentelte, hogy ők a diót sósan készítik.

Megmondom őszintén, én nem hallottam még korábban erről a verzióról, ezért azonnal ki kellett próbálnom.

Hozzávalók:

20 dkg dió

0,5 tk. olaj

1tk. só

A receptek többsége úgy néz ki, hogy a diót sós vízben főzik kb. 5 percig, majd sütőben pirítják, de nekünk így nem lett eléggé ropogós: lehet, hogy mi rontottunk el valamit, mindenesetre tovább kísérleteztem.

Ugyanazt a technikát alkalmaztam, mint a bajor diónál, először  kis lángon serpenyőben megpirítottam a diót, majd a pörkölődött héjat eltávolítottam. (Itt leírom, hogyan csináltam.)  Ez azért fontos, mert a héj könnyen megég, és keserű lesz a dió.

Ezután a dióhoz egy teáskanálnyi olajat öntöttem, amiben átforgattam, majd egy teáskanálnyi sóval  megszórtam, és még egy kicsit pirítottam a diókat.

Az olajra azért van szükség, hogy a só rátapadjon. A só mennyiségét tetszőlegesen változtathatjuk.

Ha ajándéknak szánjuk, tegyük kis befőttesüvegbe, fedjük le a tetejét natúr csomagolóanyaggal, készítsünk hozzá címkét, és kössük át pékzsineggel.

A férjem imádja ezt a sós verziót, igazán jó rágcsálni való, amire még a sör is jól csúszik.

Bevallom, nekem azért édes-fahéjas a kedvencem.

Bajor csemege: fűszeres, sült magvak házilag

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.