Porhanyósan ropogós dió, sósan
5 hete folyamatosan ezt kéri a férjem. Gasztroajándéknak is kiváló.
Idén viszonylag sok diónk termett, amiből rendszeresen készítek bajor diót, ajándékba is, ez óriási kedvencünk. Amikor megosztottam azt a receptet, egyik kedves olvasóm kommentelte, hogy ők a diót sósan készítik.
Megmondom őszintén, én nem hallottam még korábban erről a verzióról, ezért azonnal ki kellett próbálnom.
Hozzávalók:
20 dkg dió
0,5 tk. olaj
1tk. só
A receptek többsége úgy néz ki, hogy a diót sós vízben főzik kb. 5 percig, majd sütőben pirítják, de nekünk így nem lett eléggé ropogós: lehet, hogy mi rontottunk el valamit, mindenesetre tovább kísérleteztem.
Ugyanazt a technikát alkalmaztam, mint a bajor diónál, először kis lángon serpenyőben megpirítottam a diót, majd a pörkölődött héjat eltávolítottam. (Itt leírom, hogyan csináltam.) Ez azért fontos, mert a héj könnyen megég, és keserű lesz a dió.
Ezután a dióhoz egy teáskanálnyi olajat öntöttem, amiben átforgattam, majd egy teáskanálnyi sóval megszórtam, és még egy kicsit pirítottam a diókat.
Az olajra azért van szükség, hogy a só rátapadjon. A só mennyiségét tetszőlegesen változtathatjuk.
Ha ajándéknak szánjuk, tegyük kis befőttesüvegbe, fedjük le a tetejét natúr csomagolóanyaggal, készítsünk hozzá címkét, és kössük át pékzsineggel.
A férjem imádja ezt a sós verziót, igazán jó rágcsálni való, amire még a sör is jól csúszik.
Bevallom, nekem azért édes-fahéjas a kedvencem.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.