ajándékötlet,  csináld magad,  DIY,  karácsony,  Ünnep

Sablonos ajándék karácsonyra

Egy roppantul stílusos DIY ötlet az otthonodba.

Nemrég mutattam a karácsonyi inspirációs táblánkat, ami segít nekünk abban, mi az, amit idén szeretnék megvalósítani karácsonyra: legyen szó dekorációkról, ajándékokról, sütikről, vagy éppen arról, mit készítünk a gyerekekkel közösen.

Nos, ebben a táblában szerepelt egy krumplinyomdás fenyőfás párnahuzat, olyan skandináv stílusú, egyszerű, de mégis jópofa, ami már régóta tetszik, de eddig valahogy mindig kimaradt az elkészítése.

Így aztán kapóra jött egy újabb házi feladat Judittól, – akinek egyébként imádom az óráit, mert nagyon inspirálóak – készítsünk stencilt, és stencilezzünk. Naná, hogy legyártottam egy egész fenyőerdőt.

A stencilt – tanári instrukciónak megfelelően – műszaki rajzlapra készítettük. Ennek többféle módja is van: a motívumok megtalálásához segítségül hívhatjuk a netet: a mintát vagy közvetlenül a műszaki rajzlapra nyomtatjuk, vagy fénymásoló papírra, amiről indigó segítségével rajzoljuk át a papírra. De szerkeszthetünk teljesen egyedi, saját mintát is.

A mintát sniccerrel vágjuk ki, itt jön ki a rajzlap előnye, ebből azért lényegesen könnyebb kivágni, mint valamilyen műanyagból. Egyébként én más anyagot is próbáltam, nevezetesen irattartó fóliát, az is jól működik.

TIPP: Aki nem érez ehhez elég bátorságot, használhat valamilyen készen kapható stencilt is.

Ilyen is készült.

Először, amint a képen is látszik, egy fenyőegyüttesben gondolkodtam, de végül könnyebb volt úgy stencilezni, hogy a fenyőfákat egyesével használtam fel.

Nagyon fontos, hogy legyen a minta körül elég felület a kartonból, mert amikor fested a felületet, összekenheted a párnahuzatot, lletve a minta áthelyezésnénél is figyelni kell, hogy ne legyen a sablon széle festékes.

Mivel biztosra mentem, a stencilem hátulját visszaszedhető ragasztó spray-vel (én ezt használtam: Novasol Pinty) fújtam be, vártam 5 percet, amíg az oldószer elpárolgott, majd felraktam a sablon a felületre. (Kisebb mintáknál, és gyakorlott stencilezők ragasztás nélkül is dolgozhatnak.)

Cicánk, Grafit ismét mindenbe beletrollkodott.

Ez azért fontos, mert így tuti nem szivárog a festék  a sablon alá, és szép éles lesz a minta kontúrja festés után.

Visszaszedhető ragasztó spray-t most használtam először, így nagyon sokat segített Dia nagyon pontos leírása,  érdemes elolvasni.

A párnahuzatba (az enyém az IKEA GURLI) mindenképpen tegyünk valamilyen fóliát, újságot, mert a festék átszivárog a textil száljai között, és átüthet a párnahuzat túloldalára is. Hullámkarton nem jó erre a célra, mert ennek a mintázata megjelenik majd a festett felületen.

Ezek után következett a festés, amihez én Pentart textilfestéket használtam, amit nagyon megkedveltem korábban, mert szépen fed, tartós, és nagyon jó az állaga.

A stencilezéshez egy kis lapos edénybe tettem kevés  hígítatlan festéket, amit hengeren jól eldolgozzuk, akkor jó, ha a henger egyenletesen festékes, de nem tocsog a festékben.  Ezután  határozott mozdulatokkal ráhengerezünk a mintára, úgy, hogy a festék a felületet mindenhol befedje, a kontúrokat is.

Maga az egész stencilezés nem túl bonyolult, de pontos munkát igényel, mert ha elrontjuk, akkor a festéket már nem lehet visszaszedni a felületről.

Amikor a festék teljesen megszáradt, a textilt hátulján keresztül átvasaljuk, és mehet a helyére, vagy ajándékba is adhatjuk.

A stencilezésbe egyébként annyira belejöttem, hogy készült kis fatábla, farmer tartóka is, ezeket majd később mutatom.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡