család,  csináld magad,  DIY,  gyerek,  karácsony,  Ünnep

Nálad is sorra borulnak a  tökéletes ünnepi forgatókönyek?

Íme 3 módszer, hogy ne így legyen.

 

Akár akarjuk, akár nem, a karácsony és az advent immáron körülvesz bennünket: ránk zúdul az üzletekből, újságokból, netről: fahéjas, csillogó, simára vasalt, tökéletes. Az élet eközben egyáltalán nem ilyen.

Kicsit ügyetlen, néha rohanós, elfelejtős, mellényúlós, mindent akarós. Nálad is sorra borulnak a  tökéletes karácsonyi forgatókönyek?

Mint édesanya, és DIY blogger persze imádom az ezzel járó felhajtást, ugyanakkor sokszor volt, hogy túl sok mindent szerettem volna, túlvállaltam magam, aminek sokszor feszültség, fáradtság lett a vége, vagy kiábrándultság, ha a család mégsem úgy akart eggyé válni a karácsony szellemével, ahogy én elképzeltem.


Így aztán az idők folyamán kialakult  nálunk egy gyakorlat, hogyan is készülődünk. 


  1. Átgondoljuk, mi az, ami nekünk fontos, amit  szeretnénk megvalósítani. Ezek az ötletek mappákba kerülnek.

A fa házikók, hegycsúcsok nagy kedvenceim, de ilyen párnát is régóta szeretnék.

 

Családi hagyományok

Először bekerülnek a családi hagyományok, azok, amiket mindig közösen csinálunk ebben az időszakban, és ami nekünk az ünnepet jelenti.

Ilyen például a közös mézeskalács sütés, ezt általában kétszer megismételjük, mert az első adag mindig a kóstolgatás áldozata lesz.

Készítünk mézeskalács házikót is, ennek összeállításában már apa is segít, a gyerekek pedig lelkesen dekorálják azt.

Ebben az időszakban tartunk karácsonyi filmnézést, természetesen forrócsokival.

Ami még állandó, az az adventi gyertyagyújtás, amikor mindig ugyanazt a mesét olvasom el a gyerkeknek, és ilyenkor szoktunk a kivilágított városban is sétálni, ha kedvező az időjárás.

Hagyomány még, hogy van egy karácsonyi zeneösszeállításunk, ami karácsonykor hallgatunk, és a karácsony egyik napján kimegyünk csillagszórózni.

 

Dekoráció, ajándék, csomagolás, gyerekkel közös alkotások

Összegyűjtjük azokat az ötleteket is, amit még szeretnénk megvalósítani: dekoráció, ajándék, sütik, csomagolás, közös alkotás, program a gyerekekkel – kategóriánként készül mappa (vagy inspirációs tábla). Két ilyen táblánkat mutatom most meg. 


Ezek egyszerűek, könnyen megvalósíthatóak, és sikerélményt adnak. Azokat az ötleteket szeretem, amik gyorsak, látványosak.


Az ideikre a természetesség, a természetes anyagok a jellemzőek, színekben zöld, fehér, csöppnyi fekete és piros.

Gyerekekkel együtt jó: nálunk a vasalható gyöngyök, a sütikészítés, és a kartonjátékok, díszek lesznek idén is a főszereplők.

A mappák segítenek például a vásárlásoknál, így sokkal tudatosabban, takarékosabban tudunk vásárolni.

2. Elengedés

Nos, kész a mappánk, benne csudajó ötletekkel, de közben megbetegednek a gyerekek, eltervezünk egy közös kézműveskedést, de mégsincs hozzá kedvünk. Nagyon fontos, hogy ne ragaszkodjunk hozzá görcsösen.

Ha időközben nincs rá időnk, vagy kedvünk, elengedjük. Vagy helyettesítjük instant megoldásokkal.  Nem azon múlik, hogy jó lesz az ünnepünk, hogy kipipáltuk az összes tervet a táblánkról. 

Ez a módszer csak egy mankó, igazából az is fontos, hogy ami nem sikerül, azt elengedjük.


3. Elfogadás

Mindenki tudja hogy a karácsony lényege nem a drága ajándék, a nagy evés-ivás, a fényesre sikált lakás, a holtváradt családanya.
A valóságban becsúsznak bakik, elborul a karácsonyfa (nálunk szinte minden évben), nincs ötféle sütemény szenteste, és igen, normális, ha nincs kedved a felhajtáshoz, de az is, ha te már októberben kidekorálod a lakást.

A készülődéskor normális, ha nem sikerül mindent megvalósítani, ha rendeled a beiglit, ha nem takarítasz többet az átlagosnál, és persze az is, ha te ezeket pont fordítva teszed. Az a jó, ha úgy ünnepelsz, és úgy készülődsz, ahogy neked, a te családodnak jó.


Itt a blogon mutatom az elkövetkező időszakban, mi miket készítettünk, hozok DIY ötleteket, recepteket, hozok sok-sok linket kész megoldásokról, amit csak le kell tölteni, kinyomtatni és lehet vele dekorálni, lehet ajándékozni, vagy a gyereket lefoglalni.

Ha van kedved, tarts velünk. Mindenkinek örömteli készülődést!

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.