inspiráció,  kirándulás

Elbűvölő levendulás a Mátra lábánál

Még a kistraktor is levendula színű a farmon.

A csodásan illatozó levendulabokrok nekem a nyár kezdetét jelentik, illata pedig  a tisztaságot, finomságot, természetességet juttatja eszembe. Júniusban mindig meglátogatunk egy levendulamezőt, és mivel idén a vakáció kezdetét a Mátrában töltöttük, a közelben kerestünk egy levendula ültetvényt.

Csodás helyet találtunk: a Romhányi Balu  Levendulafarmot, ahol nagyon kedvesen fogadtak bennünket. A Zagyvaszántón, a Mátra lábánál elterülő levendulást eltéveszteni sem lehet.

A bejáratnál egy levendula színű bicikli fogad bennünket, és ilyen színű a talicska és a kistraktor is, amin egy nagyobbacska gyerek éppen füvet nyír a távolban. Ő Balu, a tulajdonos kisfia, aki a farm névadója is: szülei valami maradandót szerettek volna alkotni a számára: így született meg a levendulafarm.

Fotó: Romhányi Balu Levendulafarm

És így került az első 1000 tőnyi levendula a kertjük hátsó részébe, 2013-ban. Azóta már ennek többszöröséből gazdálkodnak: olajat desztillálnak, szappant, szörpöt, fürdősót, kekszet készítenek.

Minket a nagymama kalauzol, nagy szeretettel mesél a levenduláról,  a teendőkről, amit a birtok ad: most éppen a gazokat szedegeti, amik a sok eső miatt megszaporodtak.

A területen található  francia levendulát (Lavandula Angustofolia), és a Lavandula Intermedia -t (amit a széles és keskeny levelű levendula keresztezéséből nemesítettek) hagyományos, kézi eljárással gondozzák, a család biogazdálkodást folytat.

„Mindig emlékeztetnem kell magamat arra, hogy a dolgok felszíne alá nézzek, mert egy virág nem csupán virág – eső és szivárvány, felhők, föld és az űr mérhetetlensége.”

Csabától, a tulajdonostól tudtam meg, hogy a  levendula neve a latin „lavare” igéből ered, ami annyit jelent, hogy mosni. A levendula ugyanis kimossa a betegséget, a bánatot és a fáradtságot az emberből.

„Amikor egészen közel hajolunk egy levendula bokorhoz, hogy lehetőleg csak a ringatózó kékséget lássuk, letépünk egy virágot, majd behunyt szemmel összedörzsöljük a tenyerünkben és mélyen beszívjuk az olajok illatát, a gyerekekben a legszebb mesék elevenednek meg, a felnőtt pedig szinte látja a tengert.”

Gyakorlati információk:

2020.06.20-21-én fotózásra van lehetőség, a  levendulaszüretet pedig 2020.06.27-28-án tartják, regisztrálni szükséges. A részletekről itt olvashattok.

Illetve érdemes követni a Facebook oldalukat is az aktuális információkért.

Szép napot!

A bejegyzés (egy kivétellel) saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük