család,  csináld magad,  DIY,  gyerek,  öko,  újrahasznosítás

Vidám rollertuning: így lesz a régiből menő

Ez a felújítás nem lesz meg 5 perc alatt, de ha elkészülünk vele, 5 percig csak a puszikat fogjuk bezsebelni a gyerkőctől.

A roller az a játék, amivel tuti ki lehet csábítani a gyereket a szabadba. Városnéző túrákhoz, nyaraláshoz, utazáshoz is kiváló, hiszen könnyen összecsukható, kis helyen elfér, elég csak gyorsan előkapni, és gurulhat is vele a gyerkőc, ami biztosan jobban szórakoztatja, mint a séta.

Nálunk az a szokás, hogy a gyerekek amit lehet,  – ruhákat, játékokat – örökölnek egymástól és az unokatestvérektől.  Biciklikből, görkorcsolyákból igyekszünk lehetőleg semleges színűt venni, hogy ne legyen gond  a színnel sem.

Ezt a rollert viszont Panna kapta a barátainktól, és bár tökéletesen funkcionált, Máténak  ez a virágos, lilás árnyalat túl csajos volt, arról nem is beszélve, hogy azért már erősen megkopott rajta a festés.  Így aztán nekiláttunk a felújításának.

Ilyen volt…

Hozzávalók:

 • alumínium felületre is használható alapozó (Pinty Plus Cink alapozó)
 • műanyag alapozó (Pinty Plus műanyag alapozó)
 • akrilfesték (Pinty Plus Evolution festékspray)
 • fluoreszkáló festékspray (Pintyplus EVOLUTION fluoreszkáló festék spray)
 • fedőlakk (Pinty Plus Evolution festékspray
 • csiszolópapír
 • alkohol, rongy, gumikesztyű
 • maszkolószalag
 • roller fogantyú (opcionális)
 • csúszásgátló szalag

Szét kell szedni!

Az első lépésben szedd szét a rollert, amennyire lehet, illetve a felújításnak megfelelően. A lényeg, hogy a végén össze tudd majd szerelni, ezért nem árt az alkatrészek helyzetéről fotókat is készíteni.

Előkészítés a festéshez

Az alkatrészeket tisztítsd meg, szedd le a régi matricákat.  A festendő felületeket finom csiszolópapírral meg is kell csiszolni, illetve zsírtalanítani, portalanítani.

A finomcsiszolás azért fontos, hogy az alapozó tapadását megfelelően tudjuk biztosítani. Alumínium felületek esetén használható a finoman szórt háztartási zsíroldó is a felület enyhe megmaratásához. Ezután nagyon alaposan el kell távolítani (lemosni) az oldószert.

Ezután jöhet a maszkolás, azokat a részeket, amelyeket nem szeretnél befesteni, fedd le maszkolószalag segítségével. Ha nagyobb felületekről van szó, használjunk újságpapírt és maszkolószalagot egyszerre.

A különféle szerelvények nyílásait el kell tömni papírral, hogy a festék ne jusson az üregekbe.

Festés

Ha megfelelő festékrendszert használunk, a régi, sérült, vagy divatjamúlt felületet könnyen hosszabb időre megújíthatjuk.

A festéshez célszerű gumikesztyűt használni.

A festendő műanyag részeket műanyag alapozóval kezeld. A fémrészekre a Cink alapozót kell egyenletesen szórva felhordani.

Ha spray festéket használunk,  mindenképpen fontos 3 szabályt betartanunk:

 • alaposan fel kell rázni a festéket,
 • kb. 30 cm távolságról, mintegy finoman permetezve festeni,
 • inkább több, vékony rétegben felvinni a festéket.

Az alapozók teljes száradása után fújd le a felületeket a kiválasztott színekkel. A fluoreszkáló festék a biztonság szempontjából előnyös, ezzel célszerű kisebb felületeket lefújni vele, két rétegben (itt a kerékre került).

Tervezz egyedi mintát a roller lábtartójára, csak a képzeleted szabhat határt. Ha használsz csúszásgátló szalagot is, azt célszerű beletervezni a mintába.

Száradás után vigyél fel a színre festett felületekre egy színtelen lakkréteget, mely a színfestéket védi a sérülésektől.

Összeszerelés

A festés után szereld össze a rollert, ha szükséges, cseréld ki a fogantyút, esetleg díszítsd matricával.

Ez a cikk megjelent a Praktika magazin 2018-as számában is.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük