Kovászos uborka: a nyár sztárja
Ettől garantált a nyári hangulat! Gizi mama receptjével.
Vannak olyan ételek, amitől biztosan tudod, hogy nyár van: a lángos, a roppanós, édes, főtt kukorica, a hekk, mint tipikus „magyar” strandkaja, a palacsinta, na és a kovászos uborka, amihez mindenképpen meleg kell.
Idén egy jó kis nyaralást sikerült összehozni a Balaton-Felvidéken, ahol szinte minden étterem udvarán kovászos uborka napozott.
Nálunk a férjem nagy kedvence, jó hidegen, jégen tálalva, roppanósan. Gizi mama készíti az igazit.
Az első lépés, ha kovászos uborkát akarunk készíteni, hogy megnézzük az időjárásjelentést. Ha legalább 3 napig meleget ( legalább 25 fok) jósolnak, akkor hajrá, nekiláthatunk.
Hozzávalók (kb. 2 literes):
Kb. friss 50-60 dkg uborka (8-9 cm hosszú)
2 gerezd fokhagyma
1 liter vízbe 1 evőkanál só
3-4 szál felmagzott kapor
nagy karéj (kovászos) kenyér
Az uborkákat alaposan megmossuk, 10 percre hideg vízbe beáztatjuk. Ezalatt alaposan mossuk ki az üveget, és meleg vízben oldjuk fel a sót.
Az áztatás után az uborkák végeit levágjuk, és megkóstoljuk, hogy keserű-e. Ha nem, mindkét végén bevágjuk.
Az üvegbe tesszük a fokhagymát, majd az uborkákat, erre öntjük a sós vizet. a tetejére kerül a kapor, majd a kenyér.
Lefedjük gézlappal, vagy tányért teszünk a tetejére.
A hőmérséklettől függően 2-3 nap alatt érik meg, ha kész, hűtőbe vele.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
One Comment
Sándor Németh
Sok pontosítás: nem feltétlen kenyér kell bele, készülhet burgonyával is.
Csak az egyik vègèn vàgjuk be.
A legfontosabb: nem szabad rácsavarni az üvegre a fedelet!! Kis tànyèrt gelyzünk rá, mint ahogy egyik-màsik képen látható is.
Forró vízzel is lehet indítani, ugyanúgy ropogós lesz.