csináld magad,  DIY,  gyerek,  játék

Gumikilövő spatulából (nemcsak) gyerekeknek

Igazi apa-fia program elkészíteni ezt a gumikilövőt, amivel aztán lehet célba lőni, szintén közösen.

Amíg nem volt fiam, határozott elképzelésem volt arról, hogy nálunk márpedig nálunk nem lesz semmilyen játék pisztoly, puska, kard. A kisfiam nemigen látott ilyeneket egészen addig, míg be nem került az oviba, ahol – a gyerekek jóvoltából – kész fegyverarzenál volt, arról nem is beszélve, hogy a fiúk még egy botból is képesek voltak fegyvert varázsolni.

7

Máté itthon is bottal lövöldözött, fakanállal kardozott. És persze egyre jobban vágyott egy igazi játék kardra, puskára. Azt vettem észre, hogy minél inkább tiltom, annál inkább akarja, figyeli a játék  fegyvereket. Így aztán beadtam a derekam, 5 éves volt, amikor kapott egy szivacslövőt, amit ma is nagyon imád. A szabály az, hogy nem használhatja mások ellen, nem lőhet élőlényre, sem állatra, sem emberre, sem növényre.

Igaziból célba lövünk vele, mint ahogy ezzel a jó kis barkács gumilövővel is, amit apával készítettek. És most a fiúk vendégposztja következik! 🙂

Ezek szükségesek:

– 4 db nagy spatula (orvosi 18×150 mm)

– 3 db jégkrémpálcika (9×94 mm)

– 1 db kávés spatula (5×140 mm – benzinkutaknál adják a kávéhoz)

– 1 db fogpiszkáló

– 5 db színes befőttes gumi

– pillanatragasztó

– szerszámok (fúró, fűrész, kés)

1

2 db nagy spatulát egymásra illesztettünk és 5,5 cm-re az egyik végétől középen kifúrtuk (2 mm-es fúróheggyel, mert a fogpiszkálónk kb 2,2 mm átmérőjű, így szorosan fog bele illeszkedni).

2

 A másik 2 nagy spatulát pont középen kettévágtuk, majd lapjával egymásra illesztve 3 fél darabot pillanatragasztóval össze-ragasztottunk. Ez lesz a kilövő markolata.

3

A markolatot a legömbölyített végével a két nagy spatula végei közé illesztettük (a kifúrt lyukhoz közelebbi végénél), majd ezt is beragasztottuk pillanatragasztóval kb. 120 fokos szögben.

4

Most a forgótár készítése következett. Kettévágtuk középen a kávés spatulát, a vágott végeit reszelővel legömbölyítettük, majd derékszögben egymásra illesztve pont középen 2,5 mm-es fúróval kifúrtuk. Ezt azért nagyobbal, mert ennek viszont lazán forognia kell a fogpiszkálón.

5

Még elkészítettük a „csövet” is: ez 2 db jégkrémpálcika lapjával összeragasztva, aminek az egyik végén készítettünk egy „fűrészfognyi” bevágást (ebbe fognak beleakadni a gumik).

Következhetett az összeszerelés: a fogpiszkálóval óvatos, de határozott mozdulattal a két nagy spatula közé rögzítettük a forgótárat, a fogpiszkáló kilógó felesleges részeit egy éles késsel levágtuk majd pillanatragasztóval a külsején rögzítettük a fogpiszkálót.

6

A 2 db összeragasztott jégkrémpálcikát szintén a 2 nagy spatula közé illesztettük (a befűrészelt végével kifelé, kb. a fele hossz ment bele a spatulák közé) és ezt is rögzítettük ragasztóval. A 3. jégkrémpálcikát kettévágtuk és az egyik felét képen látható módon az egyik gumival a kilövőre rögzítettük.

7

Na, most újra itt vagyok. 🙂 Nagyon jó kis kilövő lett, jól lehet vele célba lőni, „feltölteni” úgy kell, hogy a csőre és a forgó „bigyóra” kell akasztani a gumit, majd egyet hátrafordítani. (Ekkor a hátul lévő visszacsapó lapocskát oldalra ki kell fordítani).

Fontos figyelmeztetés: Semmilyen élőlényre nem szabad a kilövővel lőni! Használni csak felnőtt felügyelete mellett szabad!

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

4 hozzászólás

 • Moto Flo

  A „fegyver” elkészítését értem, tök világosan van leírva. (Csak nem Apa írta? 😉 )
  Viszont a célba lövést nem értem. Addig stimmel, hogy ráteszem a gumit a fűrészelt részre, de innen hová is húzom?
  A forgótár tetejére, vagy aljára?
  Minek tettük rá a visszacsapót, ha úgyis kifordítjuk?
  Mikor „lő” ez a szerkezet?
  2 kéz kell hozzá lövéskor, vagy 1?

  Jó lett volna pár kép a „betárazásról” és lövésről.

  • Rácz Anikó

   Szia, itt apa beszél (ír); valóban én készítettem a leírást a „fegyverhez”, de ezek szerint nem voltam elég alapos és azóta most férek megint újra a számítógéphez 🙂
   Tehát amikor ráakasztottad a gumit a befűrészelt „csőre”, a gumit hátrafelé (magad felé) húzod és ráakasztod a „forgótár” éppen felfelé álló részére, tehát a tetejére (lásd a legutolsó képen, így néz ki a kész „fegyver”). Ezután félre tolod valamelyik oldalra a a visszacsapót úgy, hogy közben alul egyik ujjaddal tartod a forgótárat, mert azt a megfeszített gumi el akarja fordítani, illetve ha nyitva a visszacsapó egyúttal elkezded a forgótárat forgatni vagy alul magadtól eltolva vagy felül magadfelé húzva pont 90°-kal. Ehhez, tehát a betárazáshoz mindenképpen 2 kéz kell, de ez az igazi fegyverekre is igaz. Ekkor visszazárod a visszacsapót (illetve ha azt elengeded, visszaáll magától) és védi a forgótárat, hogy a megfeszített gumi elfordítsa. Most folytatod az első lépéstől kezdve a betárazást, jöhet a következő gumi, összesen maximum 4 (nekem hárommal működött tökéletesen, a 4. után már kicsit szorult és bár működött, de nehéz volt „elsütni” az első lövedéket).
   És ha kész a betárazás, jöhet a lövés: egy kézzel tökéletesen lehet kezelni, megmarkolva a pisztolyt a markolatánál, a ravaszt a szokásos „mutatóújjas” mozdulattal meghúzod lassan de folyamatosan, közben célzol; a visszacsapó magától fel fog emelkedni a fogótár miatt és egyszercsak elindul a „lövedék”, a visszacsapó meg „visszacsap” (ez a dolga 🙂 ), és védi a forgótárat a „magától elfordulástól”.
   Remélem tudtam segíteni. Üdv: Apa

   • Moto Flo

    Huhú így már értem 🙂

    Aranyosak vagytok, hogy ennyi idő után is (blogbejegyzés írása) olvassátok a kommenteket no és az pláne örvendetes, hogy válaszoltok is.
    Nem létező kalapomat emelem felétek.

    Nagyon köszönöm a részletes és most már érthető leírást.
    Apa írhatnál még ilyen projekteket. 😀
    Anikó örömmel és folyamatosan lájkolom és (néha) osztom a bejegyzéseidet.

    Szép napokat kívánok Nektek!
    Anna

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük