család,  gyerek,  játék

Titkos üzenetek a nyárra

Szórakoztató  titkosírásos játékok a nyári szünetre, nemcsak gyerekeknek. Olvasás, írás becsempészve.

Vannak örök dolgok, játékok, melyek majd minden gyereknél bejönnek, ilyen a titkosírás is. Gyerekkoromban imádtam, kitaláltunk a barátnőmmel egy saját jelrendszert, aztán ezzel üzengettünk egymásnak.

A gyerekeket is jól leköti a titkosírás, imádnak így üzeneteket írni, és nem mellesleg egy kis betűismétlés is belefér az kis elsősömnek, akarom mondani, a leendő másodikosomnak. 🙂

A rejtvények, titkosírás nagy kalandot jelentenek a gyerekeknek, az üzenetek megírása, megfejtése is nagyon szórakoztató. A rejtjeles üzenetek jól megmozgatják a gyerkőcök elméjét, és fantáziáját.


Mit lehet vele játszani?

Írhatunk valami vicces útmutatót egy kincshez, játékos feladatlistát, valami kedves üzenetet, vagy rejtvényt. Jó szerepjátékhoz: a gyerekek lehetnek titkos kémek, titkosügynökök, hadvezérek, nyomozók, felfedezők, akik titkos írásokat kutatnak.


Kódolt üzenet

Nagyon egyszerűen elkészíthető egy dekódoló, mellyel könnyen olvashatjuk, megírhatjuk az üzeneteket. Két karton körlap és egy miltonkapocs  kell hozzá. A kört felosztjuk a betűkészletnek megfelelő számú részekre.

Készítettem hozzá egy sablont is, mely 44 részre osztott kört tartalmaz, ez tetszőleges méretben kinyomtatható. Innen letölthető.

A klasszikus Caesar-kód szerint mindkét körlapra felírjuk az ábécét, majd megadunk egy kezdőpontot, mondjuk azt, hogy A=D. Ezután ennek megfelelően írhatjuk a szöveget, illetve dekódolhatjuk azt. Julius Caesar tábornokaival kommunikált így, innen az elnevezés.

Lehet az egyik körre számokat is írni, ebben az esetben egy számsor lesz a titkosírásban.

01

Mágikus írások

A gyerekek szeretik az eltűnő, varázslatos dolgokat.

Nagyon egyszerű titkosírás, ha citromlével írtok egy papírra. Facsarjatok ki citromlevet, majd ecsettel írjatok a papírra. Száradás után az írást vasalóval lehet előhívni, ezt mindenképpen felnőtt végezze.

Magyarázat: a citromlé rostjai hő hatására megégnek, megbarnulnak, így láthatóvá válnak.

Nyomtalanul eltüntethető írás

Van egy radírozható  tollam, mellyel Dia, a Masni bloggere lepett meg.

02

Valószínű, hogy ő sem tudta, hogy ez duplán meglepetést okoz majd nekünk. A tinta ugyanis meleg hatására elpárolog. 🙂

Elég egy, a napsütésben a kalaptartón hagyott lap, melyre ezzel a tintával írtunk, és huss, máris eltüntethetünk mindent.

A toll ugyanis hőérzékeny tintával van feltöltve. Ezért is radírozható ki:  a gumit a papíron dörzsölve hő keletkezik, és a tinta eltűnik.

Varázsoltam is vele a gyerekekkel: a papírt lánggal melegítettük. „Anya, te varázsló vagy!” 🙂 Ugye? 🙂

 

via GIPHY

Azért fontos iratokat, iskolai jegyzeteket, vagy dolgozatot ne írjunk ezzel a tollal, nehogy elillanjanak a szövegeink.

UV-toll, és lámpa

Na, most ez nagy sláger a gyerkőcöknél, Máté például rendszeresen ír a kis füzetkébe, ami persze szupertitkos! Úgyhogy még lakat is van rajta, nehogy a napokban tapasztalható extra UV sugárzás bárkinek segítségére legyen az olvasásban.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük