család,  gyerek,  kísérlet

Így mutasd ki az UV sugárzást egy üdítővel!

Világítós kísérletek (nem csak) gyerekeknek.

Most, hogy nyári szünet van, a gyerekek tovább ébren maradhatnak, és közösen élvezhetjük a nyár adta örömöket: a csillaglest, a mécsesek melletti beszélgetést a teraszon, a nyáresti tábortüzet.

És itt az ideje a játékos, világítós kísérleteknek is!

Világító üdítő: fluoreszkálás

Bár nálunk a gyerekek a tonikot nem  szeretik a keserű íze miatt, apa egyik kedvence ez az ital.

Vegyünk egy tonikot, mely kinint is tartalmaz, majd világítsunk meg UV lámpával (ilyen van például 3D-s rajzolójátékokban, vagy itt.) Az üdítő kékes színben világít. Persze csak addig, míg a megvilágítás tart.

06

A jelenség magyarázata: a tonik kinin tartalma fluoreszkál az UV fényben, vagyis elnyel különböző hosszúságú elektromágneses sugárzásokat, s ennek hatására fényt bocsát ki, a bejövő sugárzástól eltérő hullámhosszon. Ha ezt ásványvízzel próbáljuk, ezt a jelenséget nem észleljük.

05

A kinin név a cinchona fa kérgét jelölő„szent fakéreg”, vagy „kérgek kérge” inka szóból származik. Maláriaellenes szerként használják, illetve élelmiszeriparban is alkalmazzák keserű ízanyagként.

A kinin használata mellékhatásokkal is járhat. Hosszas alkalmazása esetén részleges halláskárosodást, vagy teljes süketséget okozhat. Gyakran kininizmust, ritkán halált is okozhat tüdőödéma kialakulása miatt.


 Tonikkal a napfény UV sugárzását is kimutathatjuk.


Töltsük egy pohárba az itókát, majd tegyük napra. Fekete háttér előtt a tonik felső sávjában megfigyelhető a kékes fény. Kend be a poharat naptejjel, és nézd meg mi történik! 🙂

  • Ha van egy UV lámpánk, érdemes megnézni a bankjegyek papírjába kevert szálakat is, melyek UV fényben láthatók.
  • Ha van UV tintánk is, titkos üzeneteket rejthetünk el, melyek az UV lámpa fényében válnak olvashatóvá.

Figyelmeztetés: A gyerekek az UV lámpát csak felnőtt felügyelete mellett használják!

Világító póló: foszforeszkálás

Kaphatók olyan pólók, melyek a sötétben világítanak. De ilyet magunk is készíthetünk: világító akrilfestékkel dekorálhatjuk a pólót. Nekünk mindkét típus van, és a gyerekek nagyon szeretik ezeket, a kisfiam kedvence a bogaras póló, a lányomé a saját készítésű szíves verzió.

 04

Az ilyen póló (festék) foszforeszkál, ami azt jelenti, hogy az anyag az elnyelt sugárzást nem azonnal, hanem később (néhány másodperc, néhány óra múlva) sugározza ki.

De készíthettek ezzel a technikával gyönyörű mécseseket is, From Panka with love blogon lépésről lépésre megtaláljátok, hogyan. (Érdemes Luca blogját megnézni, nagyon szép és tele van jó ötletekkel.)

08
Fotó:László Luca Gerda

Világító rúd: kemilumineszcencia

Nálunk minden nyáron előkerül, de gyerekbulikban, szilveszterkor is imádják ezeket. Működésük nagyon egyszerű: egy átlátszó műanyag csőben van egy vékony üveg kapilláris. Mindkettőben más anyag van. Amikor a rudat megtörjük, a két anyag összekeveredik, reagál egymással, a reakció “melléktermékeként” pedig fényt bocsát ki.

Mi hangulatos világító mécseseket is készítettünk a rudakkal.

07

Szentjánosbogár: biolumineszcencia

Aki olyan szerencsés, hogy találkozott már szentjánosbogarakkal, azt biztosan elvarázsolták a kis világító bogarak.

Potrohában luciferin képződik, mely oxigén tartalmú környezetben oxidált állapotba kerül, miközben fényt bocsát ki. A szentjánosbogarak ingerekkel szabályozzák ezt a folyamatot, így csak sötétben világít a bogár. A fény kibocsátás a zsákmány elejtésében és a párkeresésben játszik szerepet.  Ahány faj, annyiféleképpen világít.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz (kivéve a jelöltek). Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük