Karácsonyi diós keksz
Nélküle elképzelhetetlen a karácsony! Igazi retro ízélmény! Aranyló, ropogós, isteni finom. És jóval karácsony előtt elkészíthető!
Ilyen linzert gyakran ettem gyerekkoromban családi ünnepségeink alkalmával, mikor számtalan unokatestvéremmel együtt el-elcsentünk az asztalon sorakozó sütik közül egyet. Nem tudom, melyik nagynéni, nagybácsi, vagy felmenő rokon süthette, nem is igazán érdekelt, a sokféle finom süti olyan természetesen hozzátartozott az életünkhöz, mint a hétfői tévés adásszünet, a Lolka és Bolka, a gumizás, vagy a nagy családi összejövetelek.
Aztán valahogy feledésbe merült a Lolka és Bolka, a gumizás, és ez az íz is, melyre Neubauer Juditnál akadtam ismét rá. Mikor megsütöttem, újra az a 7-8 éves kislány voltam, mint egykoron, újra az úttesten sétálva mentünk a családi vendégségbe – hiszen autó csak elvétve járt még -, újra együtt játszottunk az udvaron a moncsicsivel és újra csentük a sütiket az uncsitesókkal, mint régen.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
fél tk. sütőpor
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 cs. vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
kb. 5 dkg darált dió, 1 tojásfehérje, kristálycukor
A lisztet összekeverjük a sütőporral.
A vajat lereszeljük nagy lyukú reszelőn, és összemorzsoljuk a liszttel.
Hozzáadjuk a porcukrot, tojássárgáját, vaníliáscukrot, és a citromhéjat.
Az összegyúrt tésztát fél órára a hűtőbe tesszük.
Pihentetés után kinyújtjuk, kiszaggatjuk a tésztát, majd tojásfehérjével megkenjük a tetejét és ezt cukros dióba forgatjuk.
180 fokon aranybarnára sütjük.
Egy szép csatos üvegben ajándéknak is kiváló.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
2 hozzászólás
Balogh Barbara
Szia!
Érdeklődni szeretnék, hogy kb mennyi ideig áll el a süti. Nagyjából 8-10 nappal elfogyasztás előtt készíteném el. Az sok vagy még belefér? 😀
Plusz a dióba mindkét oldalát bele kell mártani vagy csak a tetejét?
Köszönöm 🙂
Rácz Anikó
Szia Barbara! Bocs, de egyszer már válaszoltam, nem tudom, miért nem látszik. Az belefér. A dióba csak az egyik felét kell csak mártani. Szép napot! 🙂