otthon

Műanyagok: tényleg veszélyesek?

Igazságok és tévhitek az élelmiszerekkel érintkező műanyagokkal kapcsolatban.

Gyakran buzdítok itt a blogon újrahasznosításra, köztük a műanyagok esetén is. Annak is a híve vagyok, hogy a palackokat újratöltsük, de csak bizonyos feltételekkel.

Bár alapjában én a természetes anyagokat szeretem,  a műanyagok ott vannak a környezetünkben, kikerülni szinte lehetetlen ezeket és valljuk be, sokszor megkönnyítik az életünket is.

154

Műanyagok használata: csak tudatosan!

Használjuk őket csomagolásra, élelmiszerek tárolására, melegítésre is, ezekkel kapcsolatban azonban nagyon fontos a tudatos használat. Hogy miért? Mert a csomagolóanyagokból és tárolókból  idegen anyagok kerülhetnek az élelmiszerbe.

Az élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkező anyagokra és tárgyakra szigorú előírások vonatkoznak mind a felhasznált alapanyagokra, mind pedig az anyagok kioldására (migráció) vonatkozóan. Ezért mindig olyan csomagolóanyagot és edényt használjunk, ami bevizsgált és csak arra és úgy használjuk, amire azt gyártották.

Ez mit jelent? Mikrózhatók a műanyag edények?

Ez azt jelenti például, hogyha egy műanyag edényen nincs jelölve, hogy haszálható mikróban, akkor abban nem szabad élelmiszert melegíteni.

Ez azt is jelenti, hogy a sütis doboznak gyártott fedeles  edénybe ne tegyük a nagyi  ecetes savanyúságát.

Ne töltsünk az ásványvizes flakonba forró teát a gyereknek!

De miért ne?

Ezeket az anyagokat ún. élelmiszerutánzó modellanyagokkal tesztelik, és azt vizsgálják, hogy mennyi az ezekbe a kioldódott anyagok mennyisége (összmigráció), illetve  vannak olyan anyagok, melyek kioldódását külön vizsgálják (speciális migráció).

Kioldódás ugyanis van, hiszen egyetlen anyag sem tökéletesen oldhatatlan. Ennek mértékét szabják meg (a jelenlegi előírások, és tudásunk szerint).

A kioldódás – többek között – függ az élelmiszer típusától, tehát, hogy például zsíros, vagy savas anyagról van szó, illetve a töltési, tárolási hőmérséklettől.

A idegen anyagok kioldódása exponenciálisan nő a hőmérséklettel, ezért  a nyári kánikulában az autóban felejtett üdítőt már ne igyuk meg, még akkor sem, ha utána jól behűtjük.

155

Igaz, hogy dioxinok oldódnak ki a műanyag edényből, ha mikróban melegítjük őket?

Nem, ez a legenda nem igaz, dioxinok nem oldódnak ki! Ugyanakkor csak abban a műanyagban szabad melegíteni, amelyen ezt feltüntetik, amely erre alkalmas, mert egyébként melegítéskor nemkívánatos molekulák oldódhatnak az ételünkbe (ezek nem dioxinok).

Csak a műanyagok?

Mielőtt a boszorkányégetéshez hasonlóan máglyára küldenénk a műanyagokat, sajnos meg kell jegyezni, hogy ez a kérdés nemcsak a műanyagokra vonatkozik, hiszen az oldhatóság relatív.

Így ez érinti a (nyomtatott) papír-, fém, üveg-, kerámia, stb. csomagolásokat és tárolóedényeket is, ezeket is vizsgálni kell, amennyiben élelmiszeripari célra szánják őket.

Gondoljunk csak arra, hogy már a századforduló idején megállapították, hogy bizonyos kerámiák mázából ólom, illetve egyéb fémek veszélyes mennyiségben oldódhatnak ki, ezért leszabályozták ezek használatát.

 Ezért mindenképpen csak bevizsgált termékeket használjunk, mikróban csak olyan edényben melegítsünk, amire rá van írva, hogy arra alkalmas, és én személy szerint azt javaslom, hogy a készételek tárolására, mikróban való melegítésre lehetőleg üvegedényeket használjunk.

Szép napot!

A bejegyzésben szereplő képekre kattintva elérheted a képek forrását. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük