DIY,  öko

5 perc DIY: készíts konyhai menütervezőt!

Egyszerű, mutatós, hasznos segítség a mindennapokhoz.

Szerintem az egyik legidegesítőbb kérdések egyike, hogy mi legyen az ebéd, mit főzzünk, amire ráadásul rendszerint az a válasz, hogy nem tudom, mindegy. Emiatt is jó megtervezni a menüt, amit idén szeretnék még tudatosabban és rendszeresebben csinálni.

Már csak azért is, mert a menütervezéssel:

  • sokkal változatosabban és egészségesebben étkezhetünk,
  • időt és pénzt takaríthatunk meg, ha tudatosan vásárolunk,
  • megelőzhetjük az ételpazarlást,
  • jobban követhetjük a szezonalitást, az aktuális gyümölcs és zöldségválasztékot,
  • akár előre is készülhetnek ételek: azok, amelyek fagyaszthatóak például.

A menüt eddig papíron, számítógépen tervezgettük, de Normitánál láttam egy nekem jobban tetsző megoldást, amit kicsit módosítva elkészítettem.

Ami nekem ebben tetszik, hogy fizikailag lehet rakosgatni, bővíteni, variálni, nekem ez nagyobb rugalmasságot ad. Figyelembe vesszük azt is, ha marad meg valamiből, ez lesz a maradék, amit még másnap is megehetünk. De az előző napi maradékból újabb étel készülhet, például a húslevesből gyömbéres répaleves, vagy pörköltből rácbab.


Szóval jöhet a DIY menütervező, amit elkészíteni is és használni is egyszerű.

Amire szükséged lesz:

kapcsos irattartó

facsipesz (7 db)

fa spatulák

transzferáló oldat ( opcionális)

A kapcsos irattartót a menühöz, illetve itallapként használtuk eddig is, de helyette egy erősebb kartonlap vagy egy falap is tökéletes. A fa spatulákat még akkor vettük, amikor belőle alkottunk a gyerekekkel (gumikilövő, katapult, legyező) ez gyógyszertári spatula, én ott vettem régen, de fagyis verzió is van belőle.


A facsipeszeket az irattartóra ragasztottam. Ezekre a feliratokat nyomtattam, bár van címkézőm, most ezt a verziót választottam, mert ezzel a betűtípussal hasonló hatást lehet elérni, mint a címkézővel, de tudja kezelni az ékezeteket is (a hosszú ő kivételével).

Ha te is szeretnél ilyen betűttípust a word-ben, egyszerűen kattints ide kattintva töltsd le, majd kicsomagolás után telepítsd a .ttf fájlt.

A spatulákra az ételneveket akár szabadkézzel is ráírhatjuk, de én ezt transzferálásssal oldottam meg:

  • Bradley Hand betűtípussal megírtam a szöveget word-ben,
  • majd ennek képenyőfotóját tükröztem és (kis vágás után)
  • lézeres nyomtatóval nyomtattam (akár word-be vissza is lehet illeszteni előtte a szöveg fotóját, úgy könnyebb méretezni).
  • A kinyomtatott szöveget a tintás részével a spatula felé fordítva a spatulára rögzítettem maszkolószalaggal.
  • A transzferoldattal bekentem a papírt a mintánál, majd egy kiskanállal dörzsöltem a felületet, míg a tinta a spatulára került.

Az oldatos transzferálásról részletesebben itt olvashatsz.

A fel nem használt spatulákat kis befőttesüvegbe tettem, ezt lehet akár csoportosítani is úgy, hogy levesek, főételek, desszertek, például. A kollekció tetszőlegesen bővíthető is.

Ha nincs ötletünk a menüsorra, akkor a neten számos kész menüötlet található, érdemes ezekből azokat kiválogatni, amiket szeretünk. De menüztető éttermek is jó tippeket adhatnak, milyen ételek kerüljenek a házi ételsorra.

Szép napot! Anikó

A bejegyzés saját képeket (R) tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡