ajánló,  inspiráció

Szentjánosbogár kerestetik!

Tiszavirágzás, szentjánosbogár tánc, Magyar Nemzeti Parkok Hete, Múzeumok Éjszakája, avagy programdömping a hétvégére.

szentjánosbogár2

Be kell vallanom, még sohasem láttam szentjánosbogarat, vagy ha láttam is, nem tudtam, hogy vele találkoztam. Éppen világító bogárral  meg végképp nem hozott össze a sors.

Persze rengeteg mesét olvastam már, – akár gyerekként, akár anyaként- amiben szerepeltek a kedves kis állatok, mégsem ismerem őket. Tudom, hogy világít és slussz. Na jó, azt már nem hiszem, hogy kis lámpásokat tart a kezében. 🙂

bogár
Fotó: Vincent Brady

Most viszont ismerkednénk vele, de nem tudjuk, hova is menjünk.

Ebben az időszakban van ugyanis a násztáncuk, mint azt a CityGreen oldalról megtudtuk, és ilyenkor éjszakai fényjátékkal örvendeztetnek meg minket – a nőstények, mert ők üzennek csodás fényekkel a hímeknek. 🙂

Az Alcsúti Arborétum szuper programot hirdet, ide érdemes ellátogatni, sőt a Magyar Nemzeti Parkok hete is kínál ilyen lehetőséget, de nekünk mindegyik nagyon messze van. Előreláthatóan két hétig tart a bogaras program (06.15-től).

Úgyhogy szentjánosbogár kerestetik! Kalandorok kíméljenek!

Kedves biológusok, természetbarátok, bogarászok! Kérem, írjátok meg, Borsodban, Hevesben, vagy Hajdú-Biharban hová érdemes elmenni, ha szeretnénk a  szentjánosbogarak násztáncát látni.

Lehetőleg GPS koordinátával, mert a 3. erdő, 4. fa nem biztos, hogy segít. 🙂

Na, jó és mivel rendesek vagyunk, megírhatjátok azt is, ha máshol találkozhatunk ilyen jelenséggel. 🙂

Egyébként tegnap tiszavirágzást láttunk.

kérész
fotó: Fritz Geller-Grimm

Mert a kérészek is nászukat ülik: a lárvák 3 évig a mederfenéken várják, hogy a víz felszínére emelkedhessenek, majd vedlés után a víz felett repülve keressék párjukat. Csak néhány óráig élnek, és maga a tiszavirágzás is csak néhány napig tart, de aki még igyekszik, esetleg még elcsípheti. A Tiszakürti Arborétum szervez tiszavirág túrákat (regisztáció után) szalonnasütéssel, borkóstolással, 16.00 órától a meghirdetett napokon.

Ha már természetjárás, akkor érdemes elmenni a Magyar Nemzeti Parkok hete valamelyik programjára: levendula hetek, kenutúra, madárgyűrűzés, csak néhány program a sok közül.

Ha pedig valaki csak kicsit bogaras 🙂 , arra a  Múzeumok Éjszakája vár június 20-án!

Ha valakinek van egy jó programajánlója, ne kíméljen! 🙂

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.