
Régi idők nyári íze: krumplis lángos
A nyár kihagyhatatlan finomsága.
Nagyon szeretem a lángost, és van is egy nagyon jó receptem Egyekről ez olyan igazi falusi, piaci lángos, és ami jó még benne, hogy előre elkészíthető.
Van viszont egy másik kedvencem, mely gyerekkoromat idézi: a krumplis lángos. Zsuzsika néni, a pótnagymamám sütötte mindig, mikor hozzájuk látogattunk. 5-6 éves lehettem, felrémlik előttem a konyhában fehérlő tisztaság, Zsuzsika néni apró, fehér keze, amint a kis gombócokat formázza, és fánksütőben süti. Felejthetetlen a krumplis lángos íze, amit csak a mi kedvünkért készített a pótnagyi.
Volt még egy másik kedvencünk is, a sósborszesszel leöntött kockacukor, amit szintén csak nála kaphattunk. Ez a két íz összekapcsolódik a nagyszülői házzal, a nyárral, és a kisgyermekkorommal.
Egészen elfeledtem már ezeket, ezért örültem meg annyira, amikor a Nők lapja Desszert különszámában megtaláltam Kis-Varga Judit receptjét. Elkészítettem. Az íze olyan volt, mint az a régi-régi emlék a gyerekkoromból.
Hozzávalók
2dl tej
1 mokkáskanál cukor
2dkg friss élesztő
50dkg liszt
1 mokkáskanál só
25dkg főtt burgonya
A kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Krumplinyomóval áttörjük.
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
Hozzáadjuk a lisztet, krumplit, sót, bedagasztjuk a tésztát, majd 40-45 percig kelesztjük.
Egy tálcát beolajozunk, majd olajos kézzel 12 gombócot formázunk belőle. Ezeket az olajos tálcára helyezzük, 10 percig pihentetjük.
A sütéshez felforrósítjuk az olajat, majd belecsúsztatjuk a lángost. Közepesnél kicsit nagyobb lángon kisütjük.
Ehetjük tejföllel, fokhagymával, tejfölös túróval, süt szalonnával, sőt lekvárral is.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.