A legfinomabb levendulaszörp, amit valaha ittál
Ezt a receptet érdemes elmenteni. Levendula rajongóknak kihagyhatatlan.
A rendszeres olvasóknak talán feltűnt, hogy imádom a levendulát. Az illatát, a színét, a virágát. Az ízével viszont csak később barátkoztam meg, amiért egy csuda finom levendulás keksz a felelős. 🙂
Ugyanakkor még ma is annak a híve vagyok, hogy a levendula intenzív aromája csak finoman jelenjen meg az ételekben, ezért varázsolt el ez a szörp, mellyel Erzsike kínált a Létalevendulásban. A recept is tőle származik.
Elegánsan levendulás, tökéletes frissítő, és még a férjemnek is ízlik, pedig ő eddig valahogy ódzkodott a virágos ízektől. Egyszerűen imádom!
Hozzávalók:
6 db citrom
1kg cukor
1 csésze (2 dl) szárított levendulavirág
A citromot megmossuk, majd megtisztítjuk a héjától: a gyümölcsre lesz szükségünk, a fehér részt ki kell dobni. Vágjuk ezeket apróra, majd főzzük szét 1 liter vízben. Ebből a léből készítsünk 1 kg cukorral szirupot.
A tűzről levéve keverjünk bele 1 csészényi mosott, szárított levendulát.
Áztassuk néhány órán át (én kb. 2 órát hagytam így, de érdemes időnként ránézni, kóstolni, mert ez függ a levendula illóolaj tartalmától).
Ezt követően szűrjük, majd felforraljuk, és forrón üvegekben töltjük. Kerüljön száraz dunsztba, ekkor nem kell bele tartósítószer.
Szódával, citrommal tökéletes. A nyár kihagyhatatlan íze.
A színe nem lesz lila, inkább barnássárga, a napsütésben arany színű.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
5 hozzászólás
Mse
De jó recept!
Esetleg szárított rózsával is működhet ugyanez?
anapfenyillata
Kedves Mse! Nagyon szépen köszönöm! Szerintem igen. 🙂 Szép napot: Anikó
Eszter Hofmann
Vajon mennyi friss levendula felel meg a 2 dl szárítottnak?
anapfenyillata
Kedves Eszter! Sajnos, nem tudom, de érdemes óvatosan adagolni, nem jó, ha nagyon levendulás a szörp. Talán egy kis csokornyi, kevés áztatással. Szép napot: Anikó
anapfenyillata
Kedves Eszter! Sajnos, nem tudom, de érdemes óvatosan adagolni, nem jó, ha nagyon levendulás a szörp. Talán egy kis csokornyi, kevés áztatással. Szép napot: Anikó