recept

Mitől lesz finom az otthoni tea?

Tippek a tea ízesítésére.

Legutóbb Luczai Gabi fitoterapeuta segítségével megtudhattuk, hogyan készítsük el a teát, most pedig az ízesítésről beszélgettünk Gabival.

Ízesítsük-e a teát?

Ez egy jó kérdés. Amikor a boltban beszélgetünk az ízesítésről, vagy egy előadáson előkerül az egészséges életmódhoz tartozó ízesítés kérdése, mindig szabadkoznak az emberek nekem, hogy jaj ők tudják, hogy nem jól isszák a teát és nem kéne ízesíteni, de….

Szóval az ízesítés az ízlés kérdése. Az ízlésről vitatkozni nem lehet, az a finom, ahogy én szeretem.

Mindenki úgy issza a teát, ahogy szereti. Pont. Az élvezet, hogy a teát azért igyuk, mert finom, mert szeretem, nagyon fontos, és ha én ízesítve szeretem, akkor ízesítve fogom inni.

Kedvenc bögrém.

Hogyan bírják a teák az ízesítést?

Ha kíváncsi és nyitott vagyok a tea ízét megismerni, akkor nem fogom ízesíteni.

A zöld teában még nincsenek aromák, nincsenek illóolajok. Ha egy ilyen teát ízesítek mézzel, citrommal, akkor el fogja nyomni a zöld tea lágyságát és legfeljebb egy meleg limonádét kapok, de ezt is lehet szeretni. Csak akkor pontosan tudom, hogy nem a zöld teára vagyok kíváncsi.

A fekete tea, a gyümölcs tea, a rooibos tea mind tele vannak aromákkal és ők nagyon jól bírják az ízesítést, bátran ízesíthetünk. De ha nem tesszük, akkor is nagyon finomak lehetnek.

Photo by CHI CHEN on Unsplash

A tanácsom tehát az, ha a tea ízére vagyok kíváncsi, akkor ne ízesítsek, de ha szeretem ízesítve, akkor ízesíthetem.

A fehér, a sárga, a zöld tea nem annyira bírja el az ízesítést az illóolajok hiánya miatt, de ha így ízlik, akkor így ízlik.


A másik nagyon fontos dolog az ízesítéssel kapcsolatban! Ha terápiás jelleggel iszom a teát valamilyen egészségügyi probléma megoldására, akkor viszont ne ízesítsem, vagy csak akkor, ha azt a fitoterapeuta úgy javasolja, mert ebben az esetben nem mindegy. Ez már nem ízlés kérdése, hanem az egészségé.


Mivel ízesítsünk?

Én a természetes ízesítések híve vagyok. Nem javaslom és a pácienseimnek kifejezetten megtiltom, hogy édesítőszereket használjanak bármibe is.

Ha ízesíteni szeretnénk, akkor méz, barna nádcukor és citrom a megfelelő mennyiségben.

Milyen különleges ízesítési tipped van?

Amit nagyon szeretek és ajánlok, a saját készítésű teakeverék, amibe édesítésnek édesgyökeret, stívia levelet, bodzát, tehát édes növényeket használunk; savanyításnak pedig hibiszkuszvirágot vagy csipkehúst.

Isteni a tea ezektől a természetes ízesítőktől. Először szokatlan, mert nem ismerjük a természetes ízeket, de érdemes kipróbálni. Nagyon finom!

Mikor ízesítsük meg a teát?

Mindig az a legjobb, ha annyi teát készítünk el, amennyit meg is iszunk. Tudom, hogy sokan és köztük én is olykor nagyobb mennyiséget készítek, de a legjobb annyit készíteni, amennyit megiszunk.

Ha ízesítve készítjük a teát, akkor pedig halmozottan igaz az előző tanácsom, hogy csak annyit ízesítsünk be, amennyit meg is iszunk.

Ennek pedig az a magyarázata, hogy ha a teát beízesítem cukorral, mézzel, akkor az állás ideje alatt a levegőben lévő élő baktériumok és a cukrok egymásra találnak, megindul egy erjedési folyamat, ami nem feltétlen lesz kedvező hatással a szervezetre.

Nem mindenkinél fog problémát jelenteni, de hosszútávon, vagy az arra érzékenyek, vagy akiknek mondjuk hisztamin intoleranciájuk van, nem biztos, hogy díjazni fogják.

Photo by Massimo Rinaldi on Unsplash

Hogy meddig áll el egy tea?

Addig amíg ihatóra hűlt és megisszuk. Ne tartogassuk!

Milyen teafogyasztási szokások vannak a világban? Én arra emlékszem, amikor az általános iskolában az orosz órán a tanárnő hozott be egy szamovárt, és teát készített. Egy kis csokiszeletet vettünk a szánkba, arra kortyoltuk a teát. És volt mellé pirog is.

Sokan sokfélék vagyunk és ahogy az ízlésről már szóltam, ugyanez vonatkozik az országokra is. Attól függően alakultak ki az teázási, ízesítési szokások, hogy ki mikor ismerte meg a teát, kitől vette át ezt az ismeretet és az akkor éppen hogy itta a teát.

Photo by Drew Taylor on Unsplash

A kínaiak általában zöld teát isznak, és mint írtam, a zöld teában nincsenek markánsan jelen az aromák, ezért nem ízesítik a teát.

Egyiptomban, Marokkóban már a zöld teát mentával keverik és jól megízesítik. Itt a meleg miatt alakulhatott ki ez a szokás, hogy a felhevült testet lehűtsék.

A törökök is nagyon édesen isszák, az indiai chai teák is édesek, sőt ők tejjel főzik fel ez esetben.

Az angolok tejjel isszák a fekete teát és jellemzően feketét, mert ők azt ismerték meg, amikor betették a lábukat a gyarmatosított Indiába.

Az oroszok szintén feketét isznak és édesen is isszák a teát, speciálisan készített lekvárt, mézet, süteményt vagy különböző pralinékat fogyasztanak hozzá. A legrégibb orosz szokás szerint a csészébe fél citromszeletet tettek, s erre öntötték rá a teát. Szibériában viszont a fogak közé vett kockacukron keresztül szűrve itták a teát.

Úgy tűnik, hogy minden nép, aki átvette a teázási szokásokat, az ízesíteni kezdte a teát és csak ott isszák ízesítés nélkül, ahol évezredek óta nagy becsben tartják.

Hogyan készíts jó teát? A cikket itt találod.

Mi a gond az instant teákkal? Az Ez egy chopper, édes blogon olvashatsz róla.


Szép napot! Anikó

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡