inspiráció

Aprócska Provence Hajdú-Bihar megye szegletében

Levendula a keleti végeken.

levendula9

A lilán illatozó végtelen levendulamezőről Franciaország, vagy a tihanyi táj jut eszünkbe, nem keresnénk levendulást a keleti vidéken, pedig alig 6 km-re a román határtól, Debrecentől 30 km-re, Létavértesen  megbúvik egy apró, illatos levendulaültetvény.

levendula

A történet úgy indult, hogy egy szép fekvésű, napos domboldalon, közvetlenül a természetvédelmi terület szomszédságában volt egy kiöregedett szőlőskert.

levendula6

Aztán egy hosszas  beszélgetés után Magyarné Erzsébet és családja úgy döntött, beülteti levendulával. A mese csak 2 év múlva folytatódott, ennyi időnek kellett ugyanis eltelnie, hogy az ötletet tett kövesse.

levendula3

Kedvesség, közvetlenség,  a levendula végtelen szeretete sugárzik Erzsébetből, miközben  a levendulásról beszélgetünk.

levendula3

Elmondja azt is, hogy az egyik legnehezebb dolguk az öreg szőlőtőkék kivágása volt. Szőlő után nem rossz a levendula, így ültették ezt régen Pannonhalmán is, és a régiek tudhattak valamit, mert a Pannonhalmáról, és Tihanyból vásárolt angol, és francia levendulatövek szépen megfokadtak.

levendula 004

Közben Erzsébet csaknem egy évig járta Pannonhalmát, hogy amit lehet, ellessen, megtanuljon. Persze sok mindent a saját bőrükön tapasztaltak ki, tanultak meg, és ez a tanulás ma is folytatódik.

levendula7

 Az év legszebb időszaka, amikor a levendulák virágoznak, és kinyit a kert. Ilyenkor a család már izgatottan várja a látogatókat, levendulás sütivel, levendulaszörppel és mosollyal.

levendula4

Mert igen, itt is szedhetünk magunknak levendulát,  akárcsak a Dunántúlon. De vannak, akik csak sétálnak egyet a virágtengerben, mások családi, esküvői fotóikat készítik el itt.

levendula5

Az apró keleti Provence idén várhatóan június 25-26-án nyitja ki kapuit a nagyközönség előtt, de a pontos részleteket a Létai Levendulás facebook oldalán olvashatjuk.

levendula8

Erzsike álma, egy színesen pompázó domboldal, ahol a lilák mellett rózsaszínű, és fehér levendulák is virítanak majd.

levendula2

 A létavértei levendulás honlapja: letalevendula.hu

Fotók: Létalevendula, és Ilona C. Kiss

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük