öko,  otthon,  újrahasznosítás

Gilisztakomposztáló lépésről lépésre

Ideális városi lakásokba. Azoknak, akik nem nézik bogarasnak a gilisztásokat. 🙂

Na, hát ennek aztán semmi értelme, gondolhatják sokan. Már megint valami „zöld” izé, már megint valami erőszakos „zöld” aktivista, aki hozzáláncolja magát a fákhoz, épülő erőművek előtt ver sátrat, és egyébként is, mi közünk nekünk ehhez, mások szennyezik a környezetet, nem mi.

Mi élünk rendesen, dolgozunk, meg minden, hagyjanak békén minket ezzel, menjenek a vegyi gyárakba, különben is utáljuk a gilisztákat.

11

Valószínű, hazudnánk magunknak, ha azt mondanánk, hogy holnaptól lemondunk minden vívmányról, mely a 21. század sajátja,  és barlangokba költözünk, vadászni fogunk, és gyökereket rágni, meg magokat gyűjteni.

Ugyanakkor az is egy struccpolitika, ha azt gondoljuk, hogy a környezetet csak mások szennyezik, és ez ellen mi semmit sem tehetünk. Mindannyian felelősek vagyunk, és mindannyian tehetünk is ez ellen.

Például azzal, ha nem dobjuk ki még működő, csak már nem annyira menő elektromos készülékeinket, ha szelektíven gyűjtjük a szemetet, ha még használható ruháinkat elajándékozzuk, vagy a sérülteket megfoltozzuk, újrahasznosítunk. Vagy, ha komposztálunk.


Mióta a hulladékgazdálkodásban dolgozom, látom azt a mérhetetlen szemetet, melyet termelünk, és egyre inkább azt érzem, hogy nagyon pazarlóan bánunk mindennel.


 13

Mi már évek óta komposztálunk, ezért örültem meg annak, hogy az IKEA készített egy  városi komposztálót azoknak, akik az ételmaradékokból kiváló szerves trágyát szeretnének készíteni, amit aztán felhasználatlanak a szobanövényeikhez, vagy segítségével saját gyógynövények, zöldségek vagy gyümölcsök termesztésébe kezdhetnek.

12

Íme az IKEA leírása:

Hova helyezd a gilisztakomposztálót?

A gilisztakomposztáló ideális városi lakásokba, ahol nehéz lenne helyet találni egy hagyományos komposztládának. Nem foglal sok helyet, és olyan sötét helyiségekben működik jól, mint a pince vagy a karma, ahol a hőmérséklet 5 és 25 Celsius-fok között mozog. A giliszták 20 fokon a legaktívabbak, nem javasolt ennél túlzottan melegebb helyen tartani őket.

A saját gilisztakomposztálód megalkotása nem időigényes.

Mit kell csinálnod?
Elsőként szedd össze a gilisztakomposztáló elkészítéséhez szükséges eszközöket, így gyorsabban végzel majd a munkával.

1
3 darab fedeles SAMLA doboz
kés és oszcilláló fűrész
fúró
tűzőgép és tűzőkapocs
szilikon ragasztó
ragasztópisztoly és némi textilanyag (fontos, hogy sűrű szövésű anyag legyen!)
3 és 5 mm-es fúrófejek

Vágd le két SAMLA doboz lábait, hogy szorosan egymásra tudd helyezni őket. A láb nélküli dobozok lesznek a komposzt tetején, a lábbal rendelkező doboz pedig az alján.

10

Miután egymásra helyezted a dobozokat, a kés és az oszcilláló fűrész segítségével vágd ki az alsó és a középső dobozok fedeleinek középső részét.

2

Tipp: Ne nyomd túl erősen a kést vágás közben, valamint végezd a műveletet meleg helyiségben, mivel a műanyag a hidegben merevebb.

Az alsó doboz kivágott fedél-részét nyomd a felette lévő dobozaljához és fúrj bele egy 3 mm-es lyukat.

7

Helyezz bele egy szeget a másik irányból.

9

Ez megakadályozza, hogy a felületek elmozduljanak, amíg össze nem ragasztjuk őket. Folytasd a lyukasztgatást a széleken, 3-5 centiméterenként.

Végezd el ugyanezt a középső doboz fedelével is.
Amikor végeztél a lyukakkal, tegyél szilikon ragasztót a fedelekre, és a felettük lévő dobozok aljára.

8

Mikor a ragasztó megszárad, kapcsozd össze.

3
Az alsó és a középső dobozok fedelébe fúrj 5 mm-es lyukakat az egész felületen, hogy mikor eljön az ideje, a giliszták fel tudjanak mászni a felsőbb dobozokba, a komposzttea pedig le tudjon csöpögni az alsó dobozba. A középső doboz fedelébe csak néhány lyukat fúrj, hogy a giliszták lélegezni tudjanak.

4
Miután a megfelelően összeállítottad a dobozokat, helyezd a textilanyagot a felső doboz fedele alá, hogy ne juthassanak legyek vagy muslicák a lakásba.

A középső dobozban nedves kartondarabokból vagy tojástartó papírrétegekből készítsd el a giliszták bázisát.

5

Miután bemutattad a gilisztáknak az új lakhelyüket, nekiállhatsz az etetésüknek: körülbelül 3 cm vastagon fedd be őket vegyes ételmaradékkal.

A gilisztakomposztáló berendezés és maga a komposztálás innentől számítva körülbelül 3 hónap múlva fog teljes kapacitásával működni.

Mit találnak finomnak a giliszták, és mit nem szeretnek?
A giliszták kedvelik a kezeletlen gyümölcs- és zöldségmaradékokat, az összetört tojáshéjat, a kávézaccot, valamint a teafiltereket és a vécépapír-gurigákat. Minél kisebb darabokat adsz a gilisztáknak, annál gyorsabban tudják feldolgozni.

6
Ügyelj rá, nehogy kiszárítsd a komposztodat! Ha sok „száraz” maradékot adsz a gilisztáidnak, nedvesítsd be azokat, mielőtt a komposztba helyezed.

A giliszták nem tudják feldolgozni a húst, de még a tej- és hús-származékokat sem, és nehezen mozognak, ha túl vastagon lepi be őket a szerves hulladék.

Ezért figyelj arra, hogy maximum 3 cm magasan lepje el őket a maradék. Alkalmanként adj egy kis földet a komposztodhoz. Ha penészre leszel figyelmes, azonnal távolítsd el a fertőzött darabokat.

Jó komposztálást!

Fotók: Ikea.com

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

2 hozzászólás

  • jociandi .

    Szia!

    Szeretném megcsinálni, de szerintem elírás lehet a post-ban.
    Írod: „oszcilláló fűrész segítségével vágd ki az alsó és a középső dobozok fedeleinek középső részét.”, lejjebb pedig: „Az alsó és a középső dobozok fedelébe fúrj 5 mm-es lyukakat az egész felületen”. A második inkább a fölötte lévő doboz alja lesz, amikor már össze van ragasztva a másik doboz fedelével.

    • anapfenyillata

      Szia Andi! Igazad van, ez egy IKEA leírás, és ez a hiba elkerülte a figyelmemet. Köszönöm, hogy szóltál. Sok sikert a készítéshez. Anikó

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük