öko,  újrahasznosítás

Dobd be a magadét: szelektív hulladékgyűjtés otthon

A szelektív hulladékgyűjtés azt jelenti, hogy a  hulladékot anyag szerint szétválogatva gyűjtjük. Vannak ugyanis újrahasznosítható anyagok (papír, fém, üveg, műanyag, szerves hulladékok), amelyek nyersanyagként hasznosíthatók. Más anyagokat veszélyességük miatt kell külön gyűjteni, pl. gyógyszermaradékok, elemek.

Amikor gyerek voltam, minden évben volt a suliban hulladékgyűjtés, ami nálunk a kisvárosban a vas (fém), illetve a papír gyűjtését jelentette. Kézi talicskával jártuk a várost és szedtük össze a sok fémet, papírt. Ma már a gyerekeknek papírt, PET-palackot kell bevinni a suliba, oviba nálunk. De nemcsak ilyen kampányokban, hanem a mindennapokban is szelektálhatjuk a hulladékot.

94

Az újrafeldolgozáshoz már otthon el kell kezdeni külön gyűjteni a szemetet. Sokan azért nem kezdenek ebbe bele, mert vagy nem tudják, mit gyűjtsenek, vagy nem tudják, hogyan oldják ezt meg a lakásban. Összegyűjtöttem néhány megoldást ez utóbbi kérdésre.

Helytakarékos megoldás, ha többrekeszes kukát használunk, ez leginkább akkor jó, ha kevesebb a szemetünk, vagy gyakran van lehetőségünk üríteni a szemetest.

103

 Ha van elég hely több kukának, vagy túl sok szemetet termelünk, akkor akár saját szelektív gyűjtőállomásunk is lehet.

99

Az Ikea megoldása:

95

A vállra akasztható, füles, mosható táska a szállítást, az ürítést teszi egyszerűbbé.

PE344016

Nem feltétlenül kell egyforma méretű kukákat használni, de ezeket célszerű feliratozni, esetleg színeket is használni a megkülönböztetésre, ami a szelektáló kedvünket is fenntartja, illetve segít a gyerekeknek is eligazodni, mit hova tegyenek.

100

101

A házi szelektív szigetet készíthetjük saját magunk is, használhatunk hozzá PP szőtt bevásárlótáskákat, vagy almásládákat is.

96

Laura megoldása:

102

104

Akinek kertje van, annak mindenképpen javaslom a komposztálást, mi raklapokból készítettük el a komposztálónkat: a levágott fűből, gyümölcsmaradékokból, ágdarálékokból, kávézaccból, tojáshéjból értékes humusz lesz.

Mielőtt valamit kidobsz, nézz itt körül nálam, mert lehet, hogy még használhatod. 🙂

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük