gyerek,  kísérlet,  kísérlet

3 otthoni kísérlet kis felfedezőknek

Nem is gondolnánk, hogy egyszerű otthoni eszközökkel szuper kísérleteket végezhetünk, amivel lenyűgözhetjük a kis felfedezőket, miközben megismerik a világot. Legyen az otthonod a Csodák Palotája!

Ovis kisfiamat minden érdekli: a bogarak, a mágnesek, a napelemek, az elektromosság, a kémia, az újrahasznosítás. Mindig kísérletezni, modellezni akar, csodás kütyüket tervez és ragaszt flakonokból, kavicsokból, rozsdás szegekből. Így aztán rendszeresen kísérletezünk is. 🙂

A tölcsér esete a pingponglabdával

Amire szükséged lesz:

tölcsér, pingponglabda

8

Tegyük a labdát a tölcsérbe, és próbáljuk kifújni belőle. A gyerkőc nagy meglepetésére minél jobban fújja, annál kevésbé mozdul a labda.

A kísérlet magyarázata: a tölcsér szárában- a fújás miatt- a levegő sebessége nagy, ott erősen csökken a nyomása, a tölcsér öblös részében viszont a nyomás nagyobb. Ez a nagyobb nyomás tartja a labdát a tölcsérben. (Bernoulli törvény).

Légpárnás CD-jármű

Amire szükséged lesz:

régi CD, sportpalack kupak, lufi, ragasztópisztoly

1

A kupakot a ragasszuk a CD közepére. Száradás után fújjunk fel egy lufit, majd húzzuk a kupakra, mi ilyenkor még lezártuk. Majd a kupak felhúzásával indult a jármű: a levegő kicsit megemeli a CD-t és úgy siklik, mint egy légpárnás jármű.

A lufiból kiáramló levegő segítségével csökkenthető a súrlódás.

Vízidomár

Amire szükséged lesz: vonalzó, papír, csapvíz

2

A tévében van olyan rajzfilm, amiben földidomárok, léghajlítók és vízidomárok vannak. Egy alkalommal azt mondtam a gyerekeknek, hogy ők is lehetnek vízidomárok. Persze rögtön azok akartak lenni! Így fogtunk egy műanyag vonalzót, és kimentünk a fürdőszobába. 🙂

A vonalzót egy papírlappal megdörzsöltük, majd kicsit megnyitottuk a csapot, (csak kis sugárban folyjon) és közelítettünk a vonalzóval a vízsugárhoz. A víz elhajlik.

A víz dipólusos molekulákból áll, vagyis van egy negatív és egy pozitív pólusuk. A vonalzó a dörzsölés hatására feltöltődik, így ha a vízhez közelítjük, a víz molekuláit az elektromos mező maga felé vonzza.

 További kísérletek gyerekeknek:

Táncoló cseppek

Varázslatok gyerekeknek

Tavirózsa a mosdóban

A virágok esete az ételfestékkel

Kandiscukor házilag

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük