csináld magad,  DIY,  gyerek,  recept

Kandispálca házilag

Be kell vallanom, már nagyon vártam azt az időszakot, amikor a gyerekekkel kiélhetem a kémia iránti rajongásomat és vegyészkedhetünk egy kicsit. Persze nem arra kell gondolni, hogy például rögtön 2,4-dinitrofenilhidrazonok vékonyrétegkromatográfiás vizsgálatát végezzük el az ötévessel :-), de egy kis kristályosítás már belefér.

Különösen, ha a növesztett kristályokat a végén még meg is lehet enni!

S

Most már  biztos mindenki kitalálta, hogy cukrot kristályosítottunk!


2,5 dl vízhez 50 dkg cukor kell, a cukrot a vízben felforraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik, majd lehűtjük.


Eközben – legalább fél óráig- a pálcikát beáztatjuk: mi egyszerűen hurkapálcikát használtunk.

P1150393

A lehűtött cukorszirupot üvegekbe töltjük, az a jó, ha magas a fala, jó erre a célra egy üvegpohár, vagy kis befőttesüveg. A pálcikát megtöröljük, és cukorba mártjuk, és a pohárba helyezzük: ne érjen se a pohár aljához, se az oldalához.

Az aljától kb. 2, 5 cm-re lógjon a pálcika. A pálcikát mi két csipesz segítségével rögzítettük.

P1150663

A edényt hűvösebb helyre kell tenni, kb. 1 hét alatt gyönyörű kristályaink lesznek. Ha színes kandispálcát szeretnénk, ételfestéket kell használni a cukor oldásakor. De nekem így tetszik, ahogy van.

A gyerkőcök persze minden nap ellenőrizték a kristályok növekedését és ujjongtak, mikor megjelentek a kis ékkövek a pálcikán.

P1150656

Ugye, csodaszép!

P1150606

S

Lehet vele teát kevergetni, ajándékba adni, vagy csak egyszerűen elnyalogatni. Jó kísérletezést!

P1150595

A bejegyzés saját képeket tartalmaz.

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük