Kandispálca házilag
Be kell vallanom, már nagyon vártam azt az időszakot, amikor a gyerekekkel kiélhetem a kémia iránti rajongásomat és vegyészkedhetünk egy kicsit. Persze nem arra kell gondolni, hogy például rögtön 2,4-dinitrofenilhidrazonok vékonyrétegkromatográfiás vizsgálatát végezzük el az ötévessel :-), de egy kis kristályosítás már belefér.
Különösen, ha a növesztett kristályokat a végén még meg is lehet enni!
Most már biztos mindenki kitalálta, hogy cukrot kristályosítottunk!
2,5 dl vízhez 50 dkg cukor kell, a cukrot a vízben felforraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik, majd lehűtjük.
Eközben – legalább fél óráig- a pálcikát beáztatjuk: mi egyszerűen hurkapálcikát használtunk.
A lehűtött cukorszirupot üvegekbe töltjük, az a jó, ha magas a fala, jó erre a célra egy üvegpohár, vagy kis befőttesüveg. A pálcikát megtöröljük, és cukorba mártjuk, és a pohárba helyezzük: ne érjen se a pohár aljához, se az oldalához.
Az aljától kb. 2, 5 cm-re lógjon a pálcika. A pálcikát mi két csipesz segítségével rögzítettük.
A edényt hűvösebb helyre kell tenni, kb. 1 hét alatt gyönyörű kristályaink lesznek. Ha színes kandispálcát szeretnénk, ételfestéket kell használni a cukor oldásakor. De nekem így tetszik, ahogy van.
A gyerkőcök persze minden nap ellenőrizték a kristályok növekedését és ujjongtak, mikor megjelentek a kis ékkövek a pálcikán.
Ugye, csodaszép!
Lehet vele teát kevergetni, ajándékba adni, vagy csak egyszerűen elnyalogatni. Jó kísérletezést!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
2 hozzászólás
Temesváriné Jutka
nagyon jó dolgokat mutattál! köszönöm szépen! és utólag is Kellemes Ünnepet kivánok!
Rácz Anikó
Viszont kívánom! 🙂