anyák napja,  Ünnep

Anyák napi DIY ajándékötlet: életmese tulipánokkal

Sajnos, sohasem találkozhattam a nagymamáimmal, nem süthettek nekem finom illatozó kalácsot, nem simogathatták meg a fejemet, kedvesen mosolyogva és én nem bújhattam hozzájuk, hogy magamba szívjam friss levendula illatukat.
Régi-régi fotókról köszönnek csak vissza, valami távoli, mégis ismerős tekintettel.
Mert a tekintetek közösek: dédié, nagyié, anyáé, unokáé. Ugyanúgy, ahogy a jelképeink is. Minden nő és anya jelképe, a tulipán.
26

Lakbear-t, azaz Thuróczy Zoltán képzőművészt, DIY gurut, barkácsoló alkotót mindenképpen meg kell ismernetek! Egyszerűen bármihez nyúl, abból valami eredeti születik, legyen az egy tárgy, egy anyag, vagy egy történet.

Készüljünk Vele anyák napjára ősi tudásunkból is táplálkozva. Lakbear vendégposztja következik:

„A magyar népi díszítőművészet egyik legismertebb és legfontosabb sztárjával, a tulipánnal ismerkedünk meg közelebbről. Népi motívumkincsünk az évezredek során igazi képírássá fejlődött, nincs olyan minta vagy jel, ami ne jelentene valamit.

12

A növényi díszítőelemek között különösen igaz ez a tulipánra, formája több ezer éve kíséri a szteppi népek díszítő művészetét. A tulipán a magyar ornamentika legkedveltebb virága, mindig a nő jelölője!

10

Rengeteg formáját ismerjük, kifejezheti a nő családi állapotát, életkorát, élethelyzetét, de még az érzelmeit is. A kisgyermek leánytól az idős asszonyig, minden életkornak megvan a maga tulipánformája.

15

Ez a fontos virág nem csak a formájával, de a színével is jelentéseket takar. A fehér tulipán a tisztaságot és szűziességet jelöli, míg a piros tulipán az érzéki örömöket és az életet jelenti,  a sárga tulipán  a reménytelen szerelemre utal.

16

Egyes tulipánábrázolások olvashatóak is, középső sziromlevele például gyakran azonos a székely „us” (ős) jelével. Csak másodlagosan használják a női nemi szerv ábrázolására, eredetileg az ősanya vulváját jelölte, de nem a vulva, hanem a benne megszülető gyermek a fontos.

27

A tulipán nagyon gyakran a szív motívumával együtt jelenik meg, ez talán mindenkinek egyértelmű is, hogy a szerelemhez van köze. Nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné ezt a tavaszi virágot, a Kárpát-medence összes magyar települési tájain díszítő elemként használt ősi szimbólumunkat.

32

Talán az egyetlen olyan jelképünk, ami a mai napig minket, magyarokat összeköt. Maradjon ez így még sok évszázadon át, nyíljanak a tulipánok tavasszal mindenkinek. Éljen az élet, éljen a tulipán!

13

Közeleg az anyák napja, ennek a nemes ünnepnek a tiszteletére, és mert sokan kértétek, összeállítottam a nő kilenc életciklusának, tulipánnal elmesélt jelkulcsát.

39

Hat nyomdát készítettem. A tulipán női jelentését már ismertem korábban, hiszen rengeteg jelentéssel bíró szimbólumot tanultunk meg a művész képezdében.

Azt viszont én sem tudtam, hogy ennyire részletes jelentésekkel bír ez a szép tavaszi virág. Lássuk hát a kilenc életciklus tulipánját, lássuk, mennyi tartalommal töltötték meg őseink az őket körülvevő létezést. Éljen az élet, éljenek a tulipántos hölgyek!

35
1. Villás tulipán, érintetlen állapot.
2. Hegyes tulipán, „kinek már szökik ki a csicse s ezután már nehezen ül otthon”.
3. Lándzsás és ágas tulipán, járnak hozzá a legények.
4. Lándzsás tulipán, „felkontyolt menyasszony”.
5. Ajakos tulipán: az áldott állapotban lévő menyecske megszemélyesítője.
6. Fias tulipán, az áldott állapotú anyában már teljesen kifejlődött a magzat.
7. Facsart tulipán, az e világra születés folyamata, a viráganya kifacsarja kis virágát.
8. Kifacsart tulipán, a viráganya öregszik, nem szülőképes már!
9. Szakállas tulipán, az élet kereke nem áll meg. Ami egyszer fent volt, le is fordul.

Házilag nyomda: Ehhez nem kell más, mint egy sima lakkozatlan fadarab, lehet az a gyerekek által már hanyagolt fa építőkocka is.
Erre a fa alapra kerül a dekorgumiból kivágott minta, ezt hobbiboltokban be lehet szerezni.

3
A mintát rárajzolhatjuk egyből a dekorgumira, vagy egy papírra, amit kivágunk, majd a gumira helyezve rajzoljuk meg.
Ha ezzel megvagyunk, felragasszuk a fára és egy szivaccsal felvisszük a textilfestéket a mintára.

42
Egy határozott nyomással a festékes mintát rányomjuk a textilre és hagyjuk megszáradni.
Végül a textilt megfordítva, vagy sütőpapírt helyezve rá, vasalóval hőkezeljük.
Ez azért szükséges, hogy a mintánk tartós maradjon.

43

Utószó: Olyan világban élünk, ahol a mögöttes vagy szimbolikus jelentések kevés értékkel bírnak. Fokozottan igaz ez a népi motívumainkra. Telis-tele vagyunk értelmetlen és idegen jelentéseket hordozó tartalmakkal, egyik fő célom az, hogy újra töltsük meg a hétköznapjainkat olyan tartalommal, aminek hagyománya van, vagy volt.

38

Ilyen a népművészetünk, amely olyan gyémántokkal van telehintve, mint a tulipán motívuma is. Használjuk újra őket, hiszen itt vannak a kezünkhöz és szívünkhöz közel, saját újrahasznosított és új életre keltett tárgyaim ezeket a jelentéseket mindig magukban rejtik. Óvjuk hagyományainkat és merjük saját jelentésekkel megtölteni az életünket.

34

Éljen az élet, éljen soká népművészetünk!

Felhasznált és javasolt irodalom: Lükő Gábor: A magyar lélek formái, Hoppál Mihály: Tulipán és szív, Jelképtár (Hoppál Mihály, Jankovics Marcell, Nagy András, Szemadám György), Joó Violetta: A nő mágiája és felelőssége. Majd a végére, személyes kedvencem: Kaari Utrio: Éva lányai, az európai nő története.”

Köszönöm a lehetőséget, hogy közreadhattam. Én biztosan készítek ilyet! Lakbear-t itt találjátok.

Szép napot!

Képek: Lakbear
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük