Ibolya, orgona, bodza: a legjobb szörpök virágokból
Nemcsak szépek, illatosak, de finomak is. Gondolj már most a nyárra, és készíts ízletes, különleges frissítőket!
Egyes virágok ehetőek, melyekből köretek, édességek, szörpök készíthetők. Fontos szabály, hogy a virágokat ne forgalmas út mellől szedjük, illetve ne legyenek permetezettek, betegek a növények.
Az első ehető virág a márciusban megjelenő ibolya. Az ibolyák közül az illatos ibolyát gyűjtsük, egyrészt a kívánt gasztroélményhez hozzájárul az illat is, másrészt természetvédelmi szempontból, hiszen vannak védett ibolyák is.
Az orgonáról az embereknek az anyák napja és a ballagás jut eszébe, meg a kellemes orgonaillat, ami bejárja a lakást, ha egy csokor orgona kerül a vázába. Azt viszont, hogy ehető és finom szörp is készíthető belőle, talán kevesebben tudják.
A gyermekláncfű szinte minden része felhasználható, levele kitűnő saláta, vitaminokban gazdag és gyógyító hatású gyomnövényünk virágából pedig isteni szörpöt készíthetünk.
A bodzaszörpöt talán nem kell bemutatni, ha kíváncsi vagy egy szuper egyeki receptre, a titkos receptfüzetemből, katt ide.
+1 tipp: Citromfű szörp
A citromfű kertünk régi, csendes lakója, a kezdő kertészek álma, mert nagyon hálásan növekszik, szaporodik, minden különösebb kényeztetés nélkül. A gyerekeknek nagyon tetszik, hogy megdörzsölve finom citrom illatú lesz, erre minden évben rácsodálkoznak.
Bár nem virágszörp, de mostanában már elérhetőek a citromfű levelei, amiből gyógyhatású szörp készülhet.
Szép napot!