recept

Citromfű szörp

Úgy látszik, ez most a szörpök időszaka, hiszen az ibolya-, orgona– és bodzaszörp után most itt a citromfűből készült verzió.

A citromfű  kertünk régi, csendes lakója,  a kezdő kertészek álma, mert nagyon hálásan növekszik, szaporodik, minden különösebb kényeztetés nélkül. A gyerekeknek nagyon tetszik, hogy megdörzsölve finom citrom illatú lesz, erre minden évben rácsodálkoznak.

1

Most, hogy az év gyógynövényeként reflektorfénybe került, mi is még nagyobb szeretettel nézünk rá, hiszen gyógyír herpeszre, álmatlanságra, nyugtalanságra, emésztőrendszeri problémák esetén, sőt, még a fogyókúrában is segíthet. Nem mellesleg riasztja a szúnyogokat, a gyerekeknek is adható teája és még finom is. Kell ennél több?

Készítsünk hát belőle szörpöt is! Elkészíteni nagyon egyszerű. Hozzávalók:

1 liter víz

25 g citromsav

1 kg cukor

1 nagy csokor citromfű

A beleteszünk egy hatalmas csokor citromfüvet egy lábasba és felöntjük vízzel. Hűtőbe tesszük és másnapig állni hagyjuk.

2

Másnap 10-15 percig felforraljuk, majd finom szűrőn szűrjük.

Ezután mehet bele a cukor és a citromsav, melyet feloldunk, majd további 5 percig forraljuk.

Ezután üvegekbe töltjük és mehet a száraz dunsztba, a tartósítás miatt.

Ugye, milyen egyszerű? És milyen finom!

3

Tartósítási alternatívák:

  • Forralás után üvegbe tölteni és száraz dunsztban tartósítani.
  • Befőzőautomatában.
  • Nedves dunsztolással.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

No Comments

  • Gabriella Eszes

    Sziasztok! Nagyon szimpatikus,csak a cukor ugye… 🙁 Esetleg valaki kipróbálta már édesítővel? Jó lenne tudni az arányokat és már állnék is neki,itt virít az ablakom alatt egy nagy bokor. 🙂
    Köszönöm,ha válaszolsz! Üdv. E.G.

    • Rácz Anikó

      Szia! Édesítővel nem próbáltam, de hátha az olvasók közül tud valaki segíteni. 🙂 Szép napot: Anikó

  • Maróti Brigitta

    Megpróbálkoztam a tablettás édesítőszerrel, felét cukorral, felét pedig édesítővel csináltam. Még dunsztolás alatt van, de közben ahogy kóstoltam, ég és föld közötte a különbség. Lehet többet kellett volna beletennem, vagy talán folyékony édesítővel…

  • Muci Mária Czeglédiné

    Sziasztok!Én próbáltam,sajnos meg sem közelíti az íze a sziruppal készítettét.Így magamnak leszedem a levelét megszárítom,teának leforrázom, és ha kihűlt a kancsót a hűtőbe teszem,és csak úgy üresen iszom./Azért néha a gyerekek szörpjéből csempészek bele egy kanálkával .:)

    • Rácz Anikó

      Köszi, hogy megosztottad.:-) Igen, a cukorral készült mindenképpen más ízű. Szép napot: Anikó

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük