öko,  otthon,  újrahasznosítás

8+1 ötlet a banánhéj felhasználásához

Az egész úgy kezdődött, hogy egy behavazós munkahelyi napomon, enyhítendő a stresszt, és az éhségemet, éppen egy banánt majszoltam ebéd gyanánt.

Előttem a gépem, az ellenőrizendő utasítás szövegével, melynek szárazanyag-tartalma kibírhatatlanul magasnak bizonyult, balomon az embernyi magas növény-dzsungelem, melyet még a munkába állásom alkalmával szereztem, és ami kellemes menedéket nyújt az üvegfalon benéző kíváncsi tekintetek elől, e nélkül ugyanis élő kirakatbábuként csücsülök az üvegfal előtt.

Szóval éppen befejeztem a banánevést, amikor hirtelen fellázadt az elmém a monoton munkától, és nem volt hajlandó a hulladékgazdálkodás szabályozásának mikéntjeire figyelni, hanem folyton elkalandozott a banánhéjra. Egy ideig a szememet még tudtam irányítani, de aztán az is engedetlenül a banánhéjat bámulta.

Na, jó, megadtam magam, elvégre hulladék, meg újrahasznosítás, úgyhogy témába vág, gondoltam.

banánhéj

Mire jó a banánhéj? Erről számos dolgot olvastam már, így gondoltam, gyorsan kipróbálok valamit.

Bőrkanapé és ezüst evőeszköz nincs a munkahelyemen, – mert ezeket állítólag kiválóan lehet a banánhéj belsejével tisztítani- így a növényeket szemeltem ki, hadd örüljenek a finom egzotikus tápanyagnak.

20
A gondolatot tett követte, és a teáskanalam gyorsan ásóvá változott: a növények földjéből kikapargattam egy keveset, majd ide került a finom kis tápanyag, a banánhéj. Gyors földkanalazás, és a művelet készen is lett, elégedetten dőltem hátra: máris tettem a valamit növényeimért, a Földért, a hulladékok újrahasznosításáért és a tudomány szolgálatáért.

21
Másnap a takarítónő valószínűleg mást gondolhatott rólam, ugyanis a kisebb cserépből kicsit kilógó banánhéjat felfedezte, és eltávolította a cserépből: hogy micsoda lusta kollégák vannak itt, akik nem képesek a szemetesig elsétálni!

Ezután naponta figyeltem a banánhéj bomlását, egészen 2 napig, amikor megelégeltem, hogy semmi sem történt, aztán elfeledkeztem róla. Néhány hét után eszembe jutott, így szorgosan kiástam a földet, hogy megnézzem, mi lett a banánhéjjal. Szerencsére nem késtem el, még valamicske feketéllett a korábbi sárga héjból, de a bomlás megkezdődött, sőt majdnem be is fejeződött.

22
És hogy ennek köszönhető, vagy sem, a kaktuszom életében (vagyis közös munkás életünkben) először virágba borult.
A sikerek láttán a következő kísérlet tárgyai a rózsabokrok lesznek. 🙂
És hogy maradjon egy kis kísérletezni való, Neked is, kedves olvasóm, íme, itt találod, mire jó a banánhéj.

banánhéj1

És ha valamit kipróbáltál, írd meg feltétlenül, tényleg működik-e, nehogy elcsússzunk azon a banánhéjon. 🙂

 banánhéj1-2

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz.  Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

4 hozzászólás

 • Ewa Püspök

  Találtam egyszer az interneten egy olyan bejegyzést,hogy pajzstetvek ellen is jó a banánhéj belső felével áttörölni a keményebb levelű szobabanövényeket.Kipróbáltam,és valóban leszedte őket. 🙂

 • CTamás

  Szobanövény tápoldat – kérdésem az lenne, hogy nem veszélyes ez a növényre, hisz a banánt zölden szedik és csomó vegyszerrel kezelik, míg ide ér hozzánk.

  • Rácz Anikó

   Az én tapasztalatom szerint nem volt nekik gond (szobanövény), de bio-banán esetén tuti nem lehet probléma.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük