inspiráció,  otthon

Amikor egy terv megvalósul: egy mesébe illő otthon születése a Pilisben

Egyre többen döntenek úgy, hogy a várost maguk mögött hagyva vidéken kezdenek új életet.
Kiss Gabi lakberendező és családja is ezt az utat választották, ráadásul vidéken építkezni is kezdtek, ami manapság nem egyszerű dolog.

Gabiék kulcsszava a tudatos tervezés, mely végig kísérte döntéseiket a telek kiválasztásától a szobák berendezéséig, s talán ez az, ami miatt ma azt mondja, hogy semmit sem csinálnának másként.

„Kevés dolog egyike, amiben a férjemmel mindig is teljesen egyetértettünk, és fogalmaztuk meg a ránk jellemző ellentmondást nem tűrő stílusban: „az hülye, aki agglomerációba költözik”. Erre tessék, hátrahagyva szeretett Budapestünket, mi is vidékre költöztünk.” -kezdi történetüket Gabi.

A kertes ház iránti vágy volt mindennek a kiindulópontja, és miután az igényeiknek megfelelőt  Budapesten nem tudták megfizetni, elkezdtek vidéki  hirdetéseket nézegetni.

Vidéki élet vs. nagyvárosi: mit gondolsz erről?

Nem gondolom, hogy egyik jobb, mint a másik, a kérdés inkább az, hol tudunk egységben, harmóniában élni a környezetünkkel. Hol találjuk meg leginkább a békénket. Tudatos tervezéssel igyekeztük elkerülni az agglomerációba költözéssel járó lehető legtöbb buktatót.

Számunkra az ideális „családiházas” lét kevés szomszédot , csendes helyet jelent, lehetőleg hegyek közelében, ahol ugyanakkor sétatávon belül is megoldható a hétköznapi élet (ovi, iskola, buszmegálló, orvos… stb.).

Amikor rátaláltunk Pilisborosjenőre, azonnal tudtuk, itt otthon tudnánk magunkat érezni. A falu vezetőségének egyik jelmondata is ez:


„Előváros helyett élő falut.”


Természetvédelmi terület közelében lakunk, ugyanakkor a telek elhelyezkedése olyan szerencsés, hogy falun belül sétatávon belül megoldunk szinte mindent.

Segítség, hogy én lakberendezőként rugalmas munkabeosztással dolgozom, a napi ingázás nem érint. Véleményem szerint azonban mindez még mindig nem elég, hogy jó döntés legyen elhagyni a várost.


Olyan napi rutint, életstílust, hétköznapokra jellemző gyakorlatot akartunk kialakítani, ami lehetővé teszi mindennek megélését.

  •  Tudtam, ha állandóan úton kell lenni,
  • ha nincs a közelben megfelelő ovi és iskola,
  • ha négyféle különórára “kell” a kisfiunkat cipelni az otthonunktól messze,
  • ha mindenért autóba kell ülni és a környezetünkben élőkkel nem is találkozunk, ha nem járok el a helyi boltokba, piacra, mert ragaszkodom a hiperhez a “városban”,
  • ha továbbra is ezer szállal kötődünk a fővároshoz, ezért a házunk csak éjjeli szálláshely, akkor semmi perc alatt ott tartunk, hogy a városból elköltözés teher.                                      

Hiszen természetesen sok, a városi léttel járó kényelemről kell lemondani. De ha nem tudjuk élvezni a mindezért kompenzáló, sőt, annál számunkra sokkal fontosabb dolgokat, akkor bizony csak a gond marad.

Ezért szoktam az érdeklődőknek mindig külön hangsúllyal kiemelni az előre tervezés fontosságát.

A nyílászárók kívül a külső gerendázatéval megegyező színt kaptak, ennek kódja RAL 7023.

Nem a mi tervünk mindenek felettiségét, hanem mindenkinek a saját igényeinek, testi-lelki szükségleteinek pontos megismerését, a célok megfogalmazását, hiszen ezek nélkül könnyű irányt téveszteni.

Mennyire őrült egy tízes skálán, aki most építkezni kezd?

A mai viszonyok között az, hogy a házunk 11 hónap alatt kiváló minőségben épülhetett meg, egyáltalán nem szokványos. Rengeteg energiabefektetéssel jár, jelenleg elképzelni sem tudom, mikor fognék bele újra.

Mégis jó példák lehetünk azoknak, akik még csak most vágnak bele ebbe a „kalandba”.

Ennek egyik oka talán a tudatos, időben megkezdett tervezés, de kiemelném a megfelelő, tiszteleten és bizalmon alapuló partneri együttműködést építésszel, kivitelezővel.  Igen, ez pénzbe kerül.

Lámpák: artcraft

De biztos vagyok benne, hogy sokkal többe kerülne, ha most a hibákat kellene toldozni-foldozni. Külön szeretném kiemelni, hogy segítségünkre volt egy projektvezető, aki napi szinten ellenőrizte a munkálatokat, aki a mi érdekeinket képviselve tartotta kézben a kivitelezést.

Milyen szempontok voltak fontosak a tervezésnél?

Otthonunkba 2018 szeptember elején költöztünk be. Lakberendezőként tudom, hogy a belső terek kialakítását már az épület tervezésével egy időben érdemes elkezdeni.

Saját otthonunk kialakításánál is így tettem, a folyamatot részletesen be is mutatom a Mindenüttjóde facebook-oldalamon.

A házzal kapcsolatban az egyik legfontosabb szempontunk az volt, hogy egyszintes legyen. A másik szempont a viszonylag emberléptékű méret.

A telek sajátos hosszúkás alakja és a helyi szabályozás miatt az elképzelt max. 125 nm helyett a végső nettó alapterület 142 nm lett.

A ház még nincs teljesen kész, a jelenlegi egy köztes állapot, Gabiék fokozatosan valósítják meg az elképzeléseiket.

A ház érdekessége, hogy a középen elhelyezkedő előszoba / nyaktag az épületet két részre bontja: balra 3 lépcsőfok „leküzdése” után a nappali élettérbe jutunk, ahol nappali-konyha-étkező, háztartási helyiség és egy WC található.

Az étkezőből nyílik a nagy, fedett terasz, amely D-DNY-i tájolása ellenére remekül használható, hiszen a tető nemcsak a nyári tűző nap ellen védi, de esőben is használhatóvá teszi a teraszt.

Az előszobából jobbra indulva találjuk a hálószobákat és dolgozó-vendégszobát, valamint a fürdőszobát, amelyek egy hosszú közlekedőből nyílnak.

Elkerülendő, hogy ezt csak közlekedésre használjuk, teljes hosszában beszekrényeztük, így külön gardróbra nincs szükség, és a szobákat sem kellett szekrényekkel terhelni.

Mi volt a fontos a berendezésnél, a helyiségek kialakításánál? Mi volt a koncepciótok?

Röviden: Élhető, emberléptékű terek, barátságos otthonos hangulat, trendeken túlmutató, időtálló, harmonikus egység, steril stílus helyett egyfajta laza eklektika.

szőnyeg: Carpetvista, fonott fotel: livingandcompany

Lakberendezőként én ennek jegyében a belső terek kialakításáért voltam a saját otthonunkban is „felelős”, ugyanakkor ez a harmonikus egység sosem valósulhat meg, ha csak a belső terekre fókuszálunk.

Legalább ilyen fontos volt az épület és annak (épített és természeti) környezetének egysége. Ennek megvalósítása az építészünket, Benes Gábort dicséri.

A belső térben a mennyezetet Remmers fehér vékonylazúrral világosították. A nyílászárók fából készültek.

Az épület maga a régi parasztházak hangulatát idézi némi ráncfelvarrással, modernebb hangulattal. Ugyanakkor belül nem akartunk hagyományos falusi berendezést, itt több stílus ötvöződik.

Régi templomi pad éppúgy otthonra lelt nálunk, mint ipari lámpák, vagy mai IKEA-kanapé, bambusz „egg chair”, letisztult modern kandalló és kilim szőnyeg.

Az innen-onnan összeválogatott étkezőszékek felett 100 éves pályaudvari óra mutatja az időt.

A fa födém, a látványos gerendázat mellett továbbra is törekedtek a természetes anyaghasználatra. A fürdőszobát, WC-t és háztartási helyiséget leszámítva mindenhol tölgy svédpadló van (a Skandináv Fateleptől), ami alatt a padlófűtés is tökéletesen működik.

Régi berendezési tárgyak  szép számmal vannak nálunk, mert vallom, ezek adják meg egy új otthon egyedi hangulatát, savát-borsát is.

A fürdőszobában és WC-ben látható cementlapokat a Moza Cementlap Manufaktúrától vásárolták. Lámpa: Antikizzó, függöny, karnis: IKEA.  A fürdőszoba falát régi magazinok címlapjai díszítik.

Ezért szinte mániákusan szeretek régiségkereskedésekbe járni, „ócskásoknál”, bolhapiacon nézelődni. Mivel mindezt modern elemekkel kevertem, az ódon hangulatot elkerültük.

A hálószobát az egyszerűség jellemzi.

Van-e valamilyen speciális műszaki vagy környezettudatos megoldás a házban?

Manapság már nem nevezném speciálisnak a levegő-víz hőszivattyú fűtési megoldást. Nálunk, mivel gáz nincs az utcában, ez lett beépítve.

A d-dnyi tájolás ellenére a házban nincs szükség klímára sem. A nagy tető gátolja, hogy a nyári nap elérje a házunk falát, és a megfelelő szigetelés is megakadályozza az épület felmelegedését, de a téli, alacsonyan járó nap csodálatosan besüt.

Gabi semleges alapokat akart létrehozni, ezért fehérek a falak és belül a nyílászárók is.

A teraszt szinte minden évszakban használjátok…

Meggyőződésem, hogy egy terasz tető nélkül nem használható. Ezért mi mindenképpen fedett teraszt akartunk, amelyet erős napsütésben éppúgy használni tudunk, mint esőben.

Álmunk egy színpompás, dúsan virágzó kert. Ennek alapját tavaly nyáron tettük le, de hosszú még az út, hogy a megálmodott állapotig eljussunk.

Egyelőre ez még egy „bébi kert”, de bízunk benne, hogy pár év múlva már sokkal bujább és dúsabb lesz. Persze már így is rengeteg örömünk van benne.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Éppen a napokban épül meg az autóbeállónk fölé a fa pergola, és kapja meg végső burkolatát a nyaktag. Ezzel az építkezésünk végére érünk.

De az otthonunk alakítása nem fejeződik be, hiszen ahogy mi is változunk, úgy a környezetünk is velünk alakul. Szerencsére, ha az alapok jól lettek kialakítva, a kisebb módosítások már nem jelenthetnek nagy kihívást.

Mennyire lett olyan a házatok, amilyennek elképzeltétek, mit jelent nektek az, hogy otthon? 

Teljesen mértékben. Nyilván minden építtetőnek más és más az elképzelése. Mi például nem vágytunk szaunára, edzőteremre, nincs medencénk és nem tudjuk a házunkat telefonról irányítani, még garázs sem épült (ugyanakkor a tárolás megoldása nagyon fontos szempont volt, vallom, hogy ez a rendezett otthon alapja és záloga).

Nincs mozirendszer a nappaliban (sőt, még TV sem) és beértük egy fürdőszobával. Békés harmóniát, barátságos hangulatot szerettünk volna megteremteni, ahol a vendégül látott, a szeretteink éppen úgy a jóisten tenyerén érzik magukat, mint mi mindennap.

Gabi humorral, megkapó stílusban ír a házprojektről a kezdetektől a mindennapokig a különböző felületein:

Mindenüttjóde Facebook

Mindenüttjóde Instagram

Mindenüttjóde weboldal

Fotók: Kiss Gabriella

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük