csináld magad,  DIY,  öko,  újrahasznosítás

Újrahasznosítás mesterfokon: régi bringából designlámpa

3 DIY ötlet magyar barkácsolóktól.

Bár jómagam módfelett szeretek bringázni és munkába, vásárolni is gyakran bicajjal megyek, azért a hideg és eső beálltával pihentetem a biciklit, nem vágyom a téli kerekezésre.

A bicajos újrahasznosítós ötleteket viszont ilyenkor is szeretem, így aztán felcsillant a szemem, amikor megláttam ezeket a gyönyörű asztali lámpákat, melyeket magyar hobbialkotók készítettek.

Az újrahasznosítás a hobbija

Paróczai Robinak, aki lámpáját egy kerékpár kerekéből , régi asztali lámpából és fogaskoszorúból készítette.

Látod benne a kész lámpát?

Robi kevés szerszámmal dolgozik legtöbbször, mindössze vésőt, fúrógépet, flexet, csiszolópapírt használ, a fa részeket olívaolajjal kezeli.

Robi az állólámpa leendő alkotórészeit megtisztította, a rozsdás részeket rozsdamaróval eltávolította, megcsiszolta, a fogaskoszorút benzinnel zsírtalanította. A biciklikereket szétvágta, ahol eredetileg a szelep volt, oda csavarozta a talpat, majd a lámpát a vezetékkel együtt rögzítette. Végül festékkel lefújta az egészet.

Camping bicikli kerekéből és biciklilámpából alkotva

Fürdős Ferenc – művésznevén Szander Pál – kb. 10 éves kora óta barkácsol, majd a faipari szakközépiskola elvégzése után a hangszerész képzőben vonós-pengetős szakon szerzett bizonyítványt.
Pengetős hangszerek javításával, gitárok, kézműves ékszerek, dísz- és ajándéktárgyak készítésével foglalkozik, emellett a fafaragás tudományát oktatja felsősöknek.

Bicajlámpáját egy camping bicikliből készítette. De nemcsak lámpát készít, szívesen kézműveskedik szabadidejében is, alkotásait a Facebook oldalán találjátok.

Feri a készítés részletes menetét is megosztotta velünk:

Maradék alkatrészekből olvasólámpa

Ha bicajlámpa, akkor nem maradhat ki Belső Péter , akiről az Industrialkids kapcsán írtam már néhány éve.

Péter első bicajlámpái újrahasznosítottak voltak, a prototípus Péter iskolakezdő kislányának készült.

Péter ugyanis tervezett és épített magának egy összecsukható kerékpárt bordás szíj hajtással. Az e művelet során kimaradt alkatrészekből készített sok mindent, többek között ezt a lámpát, ami a barátoknak is megtetszett, az ő kívánságukra kezdett különböző színű modelleket készíteni.

Péter azóta lámpáit vállalkozásában készíti. Péter alkotásait itt találod.

Fotók: Paróczai Róbert, Fürdős Ferenc, Belső Péter

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük