csináld magad,  DIY,  recept

Egy vödör narancs, meg a héja

Az utóbbi időkben a télhez hozzátartozik a vödrös narancs akció, olyannyira, hogy időközben iskoláskorú lett egy generáció, aki talán arra a kérdésre, hogy hol található meg a narancs, azt válaszolja, hogy a vödörben. 🙂

P1140315

Szóval adott egy vödör narancs, amiről még a nyolcvanas években csak álmodozni mertünk, és a finom gyümölcs mellett ott van az a sok-sok narancshéj. Kipróbáltam, mire tudom használni.

P1140332

Gyorsan, egyszerűen kivitelezhető az illatos narancshéj mécses: ehhez középen óvatosan szét kell vágni a narancsot, majd kiskanál segítségével kiemelni a gyümölcsöt úgy, hogy a középső fehér része megmaradjon, ez lesz a kanóc. Ezután már csak fel kell tölteni olajjal (étolaj/olívaolaj), és készen is van. A narancs másik felét sütiszaggatóval kiszúrva szép „kupakunk” is lesz a mécsesre.

kép

P1140430

Már régen szemeztem vele, ezért kipróbáltam a cukrozott narancshéj készítését! Stahl Judit receptjét választottam, mert benne még nem csalódtam. Készítése nem igényel nagy szakács tudományt, de kissé időigényes.

A narancsok héját nagyon alaposan meg kell mosni, majd kb. 10X1 cm-es csíkokra vágni. Majd a narancshéjat egy nagy fazékba tesszük, sok vizet engedve rá, majd felforraljuk, 1-2 percig erős forrásban tartjuk, majd leszűrjük, és visszatesszük a narancshéjat a fazékba. Ismét hideg vízzel feleresztjük, majd megint forraljuk, szűrjük, összesen 4 alkalommal. Így veszti el a kesernyés ízét a narancshéj.

Fél kg cukrot szórunk fél liter vízbe, majd , majd kevergetve felforraljuk, beletesszük a héjakat, ha nem merülnek el, még öntünk hozzá vizet. Erős lángon felforraljuk, majd lassú tűzön 1 órán át főzzük..

Amikor a narancshéjdarabkák puhák, leszűrjük, és cukorba forgatjuk és rácsra téve 12-24 óráig szikkasztjuk őket.

kép2Isteni finom!

Ha marad még egy kis narancshéj, csodás girlandot készíthetünk belőle, csak egyszerűen ki kell szaggatni!

kép4 P1140710És közben mókázhatunk is egy kicsit!

Ha pedig szeretnél, még narancsfüzért is készíthetsz.

P1120224 A bejegyzés saját képeket tartalmaz.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz vagy a képre kattintva elérheted a kép forrását. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.