inspiráció,  otthon

Hobbisarok kialakítása: vesd be a japán 5S módszert!

Ez az időszak remek alkalom a rendszerezéshez, és egy kis rendezkedéshez is. Ha már régóta vágyódsz egy saját kreatív sarokra, itt az idő, hogy megtervezd az otthoni műhelyedet.

DIY alkotóként rendszeresen készítek valamit, legtöbbször régi holmikat gondolok újra, vagy újrahasznosítok, és a gyerekeimmel is sokszor alkotunk.

Így összeszedtem  az eddigi tapasztalataim alapján  azokat a szempontokat, amiket az otthoni műhely létesítésénél érdemes figyelembe venni.

Photo by Olesia Buyar on Unsplash

Az első szempont:


Meg kell találni az egyensúlyt a praktikusság és inspiráló munkakörnyezet , design között.


Praktikum

Mivel évekig az iparban dolgoztam, az ott megtanult és alkalmazott módszereket szívesen használom az otthoni környezetben is: természetesen az adott helyzetre igazítva.

Ilyen az 5S is, amit először Japánban használtak a munkahelyek rendezett kialakításának érdekében,  de ma már világszerte elterjedt módszer.

 Az 5S lényege: dolgozz kényelmesen, rendezett környezetben, kiegyensúlyozottan.

Az 5S a következő lépésekből áll:

 1. Seiri – szelektálás: egyértelműen meg kell határozni, mi kell és mi nem kell a munkavégzéshez.

Ez az otthoni műhelyre lefordítva is azt jelenti, hogy át kell néznünk, és kiválogatnunk, hogy mire és mennyi anyagra, eszközre van szükségünk a hobbihoz és csak azokat használni, megtartani, amire valóban szükség van.

Photo by Kai Oberhäuser on Unsplash

 1. Seiton – helyes, szisztematikus elrendezés: a szüksége eszközök tárolási helyének kijelölése, ahol könnyen és gyorsan megtalálható.

Ennek a pontnak az otthoni alkalmazása:

 • Az elsődleges szempont az otthoni műhely kialakításánál az ergonómia:
 • legyen elegendő hely a munkához: egy asztal szék kombinációhoz minimálisan 140*120 cm hely szükséges, emellett gondolni kell az eszközök tárolására is, ami – a hobbitól függően – lehet polc, vagy a munkafelület mellett egy kisebb polcos szekrény.
 • Asztalból, székből az állítható magasságú, dönthető verzió az ideális, akár olyan verziók is, amelyek álló és ülő munkát is lehetővé tesznek. Ha kicsi a hely, nagyon hasznos lehet egy forgószék.
 • A tárolást az első pontban meghatározott anyagokhoz és eszközökhöz kell igazítani.
 • Fontos, hogy az eszközöket, alapanyagokat jól látható, elérhető módon tároljuk: egyes alapanyagok – például gyöngyök, fonalak, cérnák színek szerint – jól mutatnak az átlátszó tárolókban, ráadásul vizuálisan is inspirálhatnak, így nem baj, ha látható helyen, elől vannak.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

 • Másféle anyagok, eszközök kerüljenek feliratos vagy színkódolt dobozokba a polcokra, melyek elrejtéséhez használhatunk függönyöket vagy tolóajtókat. Fontos a rendezettség, mert így hatékonyabb a munka.

Photo by Jen Theodore on Unsplash

 • A szerszámok tárolására használhatunk ún. tool board-okat is: ezek általában lyukacsos , méretre szabható táblák, amikre a szerszámokat tetszés szerinti elrendezésben helyezhetjük el. A szerszámok körberajzolásával biztosíthatjuk, hogy minden a helyére kerüljön.

IKEA- Skadis tároló

 • Gondolni kell a jó világításra is: a legjobb, ha természetesen tudjuk megoldani, de emellett szükség van egy jó munkalámpára is, hiszen sokan este, éjszaka dolgoznak.

Photo by Suhyeon Choi on Unsplash

 1. Seiso – takarítás, tisztítás: környezetünk folyamatos tisztántartása.

Az otthoni hobbink esetén fontos, hogy környezettudatosak legyünk mind a tisztítás, mind pedig a hulladékkezelés területén.

Például ha valaki festékeket, ragasztókat, oldószereket használ, akkor azok maradványai és csomagolóanyagai veszélyes hulladéknak számítanak, ezeket célszerű összegyűjteni és a hulladékudvarokba elvinni.

 1. Seiketsu – szabványosítás: Az előző 3S által elért eredmények szintentartása. Az 5S alkalmazás szabványosítása és dokumentálása. A rend és tisztaság megtartása.

Az egész otthoni műhelytervezésnek, rendszerezésnek semmi értelme sincs, ha például az anyagokat nem abba a feliratos dobozba tesszük vissza, amibe kellene és a végén az egészből egy káosz alakul ki.

A szabályokat mi magunk hozzuk magunknak, ezért érdemes olyat alkotni, ami nekünk, a mi munkamódszerünknek megfelelő.

Ha pedig változtatni szeretnénk valamilyen szokásunkon, akkor célszerű ennek megfelelően szabályt alkotni: ilyen szabály lehet például, hogy az anyagokat, szerszámokat a munka végeztével a helyére tegyük.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

 1. Shitsuke – fegyelmezett magatartás: Folyamatos ellenőrzés, nyomonkövetés, jobbító javaslatok, intézkedések.

Az otthoni használatra vetítve: gyakran előfordul, hogy tervezünk valamit a legjobb tudásunk szerint, de a gyakorlat mást mutat, ilyenkor módosítani kell az otthoni műhelysarkot : például rájövünk, hogy nem elég erős a világítás és kicseréljük a lámpát.

Ugyanakkor, ha a testreszabás már megtörtént, igyekezni kell betartani a saját szabályainkat, hogy az később már rutinná váljon.

IKEA -Skadis


Az 5S segít a „veszteségek” elkerülésében, ez a hobbinkra kivetítve azt jelenti, hogy például nem kell keresgetnünk a szerszámainkat, vagy a festékeinket, alapanyagainkat, ezzel időt, energiát takarítunk meg.

Ha átláthatóan tárolunk, akkor tudjuk, hogy miből mennyi van és elkerüljük a túlvásárlást, amivel mind környezeti szempontból, mind anyagilag jobban járunk.

Az 5S –sel elkerülhető a pazarlás, és a kihasználatlan szellemi potenciálból fakadó veszteség is.


Inspiráló munkakörnyezet

A rendezett, nyugodt környezet segíti a hatékony munkát, ugyanakkor a túlzott sterilitás megöli a kreativitást. Ezért érdemes inspiráló dekorációt, anyagokat alkalmazni.

 • Válassz olyan bútorokat, tárolókat, amelyeknek története van. A nagyitól örökölt asztal, vagy valamilyen szép, használtan vásárolt kosár már önmagában inspiráló, ahogyan egy barázdált, többször átfestett, kissé kopott asztal is. Persze nem kell, hogy minden bútor régi legyen, mert fontos, hogy az ergonómiának, méretnek is megfeleljen, de egy-két régi kiegészítő is nagyon segíti a kreativitást!
 • Hozd be a természetet: egy kisebb szobanövény, egy kirándulás során gyűjtött faág, préselt virág, vagy faszeletke nyugodtan bekerülhet a hobbisarokba. Az inspiráción túl funkciót is adhatunk nekik: a faszeletke lehet például poháralátét, a bot a csiptetős lámpánk állványa
 • Kedves alkotásainkból is készülhet egy kis kiállítás, ezekre biztosan szívesen nézünk majd rá, ahogyan inspiráló idézetekre, vagy magazinokból ollózott kollázsainkra is.
 • Legyen illatos a hobbisarkod: annyira jó finom illatokban alkotni! használhatsz füstölőt, aromamécsest, vagy fűszereket, narancs – és citromhéjat is.

IKEA – Skadis

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük