kert,  otthon

Imádod a levendulát? Így szaporíthatod hajtásról

Egyszerűbb, mint gondolnánk.

A tegnapi csodás tavaszi időben nekiláttam  a kertészkedésnek. Mit mondjak, alaposan elszoktam tőle a téli napokon, de a madárcsicsergés, és a napsugarak, amik bibircsókot nyomtak az arcomra, mindenért kárpótoltak.

A földbe kerültek a hagymák, és kissé visszametszettem a levendulákat, és ez utóbbiból megpróbálkoztam a szaporítással is: a dugványozást választottam, amihez a kedvet és a szakértelmet Jutka mama videója adta.

Mutatom, én hogy csináltam, és persze a bejegyzés végén Jutka mama metszési és egyéb szaporítási tanácsait is érdemes lesz megnézni.

Photo by Léonard Cotte on Unsplash

A levendula az én virágom, szeretem mutatós, szerény virágát, oda vagyok az illatáért, és kis mennyiségben kedvelem az ízét az ételekben. Néhány éve vettünk 2 kis bokrot belőle először, most 6 bokrunk van: francia és angol levendula vegyesen, ezekből készítettem dugványokat.

Photo by Heather Ford on Unsplash

A dugványozáshoz szemcsésebb homokot használtam, amit vakoláshoz használnak a kőművesek. Ezzel töltöttem meg egy cserepet.

A homokot ezután nagyon alaposan ledöngöltem. Az a jó, ha a homok valamennyire nedves, így könnyebb vele dolgozni.

A levágott erősebb, szebb hajtások aljáról leszedegettem a leveleket, olyan 10 cm-es hajtásokkal dolgoztam.

A hajtások végét fahéjporba mártottam, ez fertőtlenít. Lehet használni gyökereztető port is a siker érdekében.

Ezután mehetnek a dugványok a homokba, kb. 3 cm távolságra egymástól.

A friss dugványokat alaposan meglocsoljuk.

Mivel nekem nincs a kertben üvegházam, otthon egy kis fóliával lefedve, védve tartom. Egyelőre még keresem a megfelelő helyet, mivel a mi cicánk, Grafit, szintén nagy levendularajongó és már kiszagolta a kis dugványokat.

Az nem jó, ha áll a homokon a víz, de ilyenkor nem szabad kiszáradnia sem. Kb. 6 hét, míg a levendulák kigyökeresednek, és mehetnek a földbe, kertbe.

Bár én magam gyakran kertészkedem, a növényekről, a kertészkedésről folyamatosan tanulok. Jutka mama csatornájára most találtam rá, de valószínű, nem ez lesz az egyetlen tanácsa, amit megfogadok.

Ő egyébként kertészmérnök, éveken keresztül a Skanzen főkertésze volt, és saját biokiskertjéből jelentkezik hétről hétre:

Te szaporítottál már levendulát?

Most csak a fotó kedvéért van a napon a növény, egyébként árnyékos helyen kell gyökereztetni.

Szép napot!

A bejegyzés SAJÁT fotókat tartalmaz.
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük