inspiráció,  otthon,  Ünnep

600 féle kiszúróformával készíti mézeskalács-csodáit a magyar édesanya

Mesterművek kerülnek ki a kezei alól.

Nagyon szeretjük a mézeskalácsot, különösen a kisfiam kedvence ez a süti, adventi időszakban mindig sütünk belőle, de nálunk minden évszakban előkerül a mézes recept. Díszíteni nem szoktuk, csak a mézeskalács házikót, amit szintén minden adventkor készítünk: kerülnek rá cukorkák, és cukormáz is: ez utóbbival nem könnyű szépen bánni, legalábbis nekünk sosem sikerül tökéletesre.

Így aztán mindig csodálkozva nézem azokat, akik  gyönyörű mézeseket készítenek. Amikor nemrégiben megláttam egy fotón Solti Bernadett mézeskalácsát, egyszerűen elámultam.

Olyannyira, hogy meg is kerestem telefonon: éppen egy fürdőszoba felújítás kellős közepén sikerült  elcsípnem, mégis nagyon kedves, és türelmes volt. Később, míg várta a szakikat,  jót beszélgettünk, nevettünk: Berniről kiderült, hogy nemcsak egy rettenetesen ügyes kezű édesanya, de nagyon jó humora is van.

Ismerjétek meg ti is Bernit, és az ő csodás mézeseit.

Berni az első mézeskalácsait 2012 karácsonyán készítette, akkor szeretett bele a díszítésbe is, és azóta is ez a hobbija. Munkáiról blogot is vezet Gingerland néven.

Mesélj egy kicsit a civil életedről!

HR-es diplomám van, oktatási területen dolgoztam egy amerikai magánegyetem budapesti kampuszán. A nemzetközi diákok tanulmányi ügyeit intéztem, egészen a kisfiam születéséig.

Miért éppen a mézeskalács?

A karácsony a kedvenc ünnepem és karácsony nincs mézeskalács nélkül. Azon kívül pedig, hogy finom nagyon sokoldalú maga a tészta: könnyen formázható, jó vele dolgozni, tökéletes különböző 3D projektekhez. Végül, de nem utolsó sorban: a magas méztartalmának köszönhetően nagyon hosszú ideig eltartható.

Hogyan tanultad meg a készítés és díszítés csínját-bínját?

Autodidakta módon, folyamatosan kísérleteztem a receptekkel, amíg végül a saját ízlésemre formáltam. A díszítési technikákat az ezzel kapcsolatos blogok, videók és különböző internetes oldalak böngészésével sajátítottam el.

Mézeskalácsot Magyarországon a középkor óta készítenek. Ez ugyanolyan, mint más nemzetek mézesei?

Az angolszász területeken található gingerbread, nem ugyanaz, mint a mi mézeskalácsunk. Inkább keksz jellegű és méz helyett melaszt használnak hozzá. A mi mézeskalácsunk az tipikusan magyar, illetve a környező országokban (Szlovákia, Csehország) is hasonló mézeskalácsokat készítenek.

Ezeknek a díszítése is sokszor hasonló: natúr vagy fényes alapon fehér díszítő máz, és gyakran megjelennek a hagyományos népi motívumok.

A tengerentúlon inkább az egész kekszet beborító cukormáz a jellemző és a színek gazdagsága. Az északi országoknak is megvan a saját karácsonyi „mézese”. Svédországban pepparkakor néven készülnek ezek a karácsonyi fűszeres kekszek, amihez golden szirupot használnak méz helyett.

Honnan inspirálódsz?

Szinte bárhonnan. Akár egy karácsonyi képeslap vagy csomagolópapír mintája is lehet inspiráció, de természetesen a különböző internetes oldalak, mint például a Pinterest vagy Instagram is remek lehetőség ötletek gyűjtésére.

Milyen technikát használsz a mézeskalácsok dekorálására?

Nem a hagyományos módon díszítem a mézeskalácsokat.

Bár a hagyományos mézeskalácsok a kulturális örökségünk része, népi motívumokat, keresztszemes technikát nagyon ritkán használok. Ez utóbbihoz nincs türelmem és tisztelem azokat, akik szabad kézzel ilyen mézeskalácsokat készítenek.

Ehelyett többféle modern technikát alkalmazok, sokszor olyanokat, ami inkább a tortadekorálásban elterjedt.

A mézeskalácsot a karácsonyhoz kötik sokan. Jó-e más alkalmakra is?

Mézeskalács minden alkalomra jó. Akár a nagyobb ünnepekre, mint például karácsony, húsvét, de igazából bármilyen alkalomra (születésnap, babaváró, esküvő) készíthető, csak a képzeletünk szab határt.

Aki ennyi mézeskalácsot készít, az szereti-e enni is ezt a sütit?

A családban a gyerekek imádják, ők az első számú tesztelőim.  Évek óta készítem nekik is, illetve az esetlegesen elrontott példányok is náluk landolnak, de még nem hallottam tőlük, hogy unnák.

Én is szeretem a mézeskalácsot, de nekem alapvetően inkább egy olyan felületet jelent, amire lehet rajzolni, amit fel lehet díszíteni.

A mézeskalács-készítés melyik fázisa a kedvenced?

Leginkább díszíteni szeretem őket. A tészta előkészítése és sütése inkább csak egy szükséges munkafolyamat.

Kisgyerekes édesanyaként mikor szakítasz időt erre a hobbira?

Általában kora reggel vagy éjszaka díszítek, amikor a kisfiam még vagy már alszik.

Hány db kiszúróformád van? Van-e legkedvesebb? Van-e olyan, amelyik valamilyen szempontból különleges?

Kb.600 db. Tudom, ez soknak tűnik, de hosszú évek alatt gyűlt össze ennyi, és még mindig van olyan ami hiányzik.

Nagyon szeretem a különböző plakett alakú formákat, mert az számomra olyan mint egy üres papírlap, egy festővászon, amire bármit lehet írni, rajzolni. De a karácsonyi kiszúróim is kiemelt helyet foglalnak el a szívemben, különösen a szarvasos és hópelyhes formákat szeretem.

Hogyan lesz puha a mézeskalács? Mi a puha mézes titka?

Az általam használt recept puha mézeskalácsot eredményez, de fontos tudni, hogy a mézeskalács igazodik a levegő nedvességtartalmához és meglehetősen gyorsan kiszáradhat (különösen központi fűtésű, alacsony páratartalmú környezetben). Hogy újra puha legyen egyszerűen légmentesen záródó dobozba kell tenni őket egy pár szelet alma (vagy nedves papírtörlő) társaságába, és 1-2 napig ott hagyni. A mézeskalács felszívja a nedvességet, és újra puha lesz.

Ki készíti a fotóidat, weboldaladat?

Én. Nagyon szeretek fotózni, szépen kompozícióba rendezni a mézeseket, illetve érdekel a webdesign is, így minden „háttérmunkát” én csinálok.

Mit jelent neked a mézeskalács készítés?

Kikapcsolódást és kreativitást.

A kisfiadat is belevonod a készítésbe, ő szeret mézeskalácsot sütni?

Igen, külön kis sütőeszközei, sodrófája van. Egész kicsi kora óta bevontam őt, még az etetőszékben ült, de már akkor díszítette a mézeskalácsokat.


Megkérdeztem Bernit a tuti mézeskalács receptről és a díszítésről is, holnap olvashattok tőle a blogon egy vendégbejegyzést, melyben téli mézeskoszorút készítünk.


Berni weboldalát itt találod.

A Facebook oldala itt található.

Fotók: Solti Bernadett


Update: Az ígért bejegyzés, téli koszorú lépésről lépésre.

Így készíts téli koszorút mézeskalácsból!

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük